Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aniela6

Witaminy dla noworodka po wyjściu ze szpitala wielka Brytania

Polecane posty

Gość Aniela6

Witam , czy ktoś pamięta jakie witaminy zaraz po wyjściu ze szpitala przepisują noworodkom lekarze w polsce ? wiem że to coś na krzywice ale nie pamiętam jakie to konkretnie były d k ? dokładnie . Jak to jeste w wielkiej brytani czy tu woglę coś noworodką dają ?

Gość aniela6
to co oni do domu jednak nic nie przepisują żadnych witamin , przecież w Polsce to każdego dziecka nowo narodzonego nie ominą . To musze chyba na własną rękę się zabezbieczyć ale nie wiem co będzie odpowiednie , poradzcie czy to będzie odpowiednie http://www.aptekaleki.co.uk/products/210-k-i-d-vitum-krople-dla-niemowlat-13-ml.aspx ????????????????????????????

Gość kamila.mb
vit K jest do trzeciego miesiąca, D dłużej, więc nie kupuj za dużo tego K+D w jednym. Ta firma z linku będzie ok, na Allegro też pełno tego jest.

Aniela, jak dają w szpitalu zastrzyk z wit K to absolutnie na własną rękę nie podawaj jej juz potem w domu! Znajoma położna mówiła ze u nas w Polsce odchodzi sie juz od tych zastrzyków, bo lepiej podawac codziennie po kropli przez 3 m-ce niz walnąg noworodkowi mega zastrzyk...........a tak było do tej pory. natomiast co do wit D to i u nas sa podzielone zdania....Jak dziecko rodzi sie na jesieni lub zimą - warto podawać, wiosenne i letnie dzieci mają lepiej, bo wystarczy im wit D ze słońca. Nam pediatra odradziła podawanie ( ur 22 .04) córcia ma prawie 2,5 roku i żadnych niedoborów nie stwierdzono. Nie przesadzajmy z tymi sztucznymi witaminami......nota bene mój ginekolog nie zaleca witamin w ciąży......no chyba ze któraś pacjentka sie bardzo upiera to pozwala dopiero w 2 trymestrze...t też coś znaczy

doloresss67 mieszkasz w UK? Ty wiesz jakie lato było tego roku? w Szkocji i na północy Anglii już poszli po rozum do głowy i widzą do czego doprowadzili brakiem wit D3

Gość Aniela6
To prawda tu słońca w tym roku razem do kupy to może za 2 tygodnie było ale we wiaterku to i tak po plecach ciagło. pozatym na ulotce do której lin podałam pisze jak byk że Zalecane jest , oprócz jednorazowej dawki witaminy K podanej w szpitalu, codzienne doustne podawanie niemowlętom karmionym piersią witaminy K w ilości 25 g począwszy od 2 tygodnia życia do ukończenia 3 miesiąca życia. Wiadomo wit D dłużej Właśnie zajżałam do książeczki mojego 6 letniego syna i zgłowy mi wyleciało co on brał też jest zimową pora rodzony , więc dali mu cebion multi to skład witamin i A +D3 tylko to jest chyba na receptę w polsce wiec teraz zgłupiałam ten cebion muliti na bank kupię i będe dawać ale teraz się wacham międzi K i D a A i D3 jeszcze mi się podpytają w polsce lekarza naszego może mi wypisze receptę. Co mam wkońcu dawac coś trzeba bo na tych lekarzy to nie ma co liczyć , nawet z synem nie chodze jak mu coś dolega nie ma sensu

Gość dietetyczka...
Mieszkam w UK. Daja tutaj wit, ale daje to health visitor na pierwszej wizycie w domu. sa to wit a,c,d (mala buteleczka) ale nie d3. podaje sie je tylko przy karmieniu piersia. natomiast d3 nalezy podawac (wg zalecen polskich pediatrow) w okresie od pazdziernika do marca tylko jesli dziecko jest karmione piersia. jesli jest na sztucznym mleku i pije tego mleka dziennie 500mil to w nim juz jest ta wit d3 i nie mozna jej dublowac. nadmiar powoduje szybsze kostanienie, co tez jest niebezpieczne. wit k sie nie podaje, bo tutaj daja zastrzyk w szpitalu, aczkolwiek nie jest on obowiazkowy i mozna sie nie zgodzic na niego.