Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zielony Kaktus

Jak zrobic dobre mielone? Kochane i inteligentne kobiety prosze o pomoc

Polecane posty

Gość Zielony Kaktus

WIem, że to banalne jednak ja mam naprawde nielada problem. Sam wychowuje dziecko i dzis kolejne wyzwanie - obiad. Chcialbym zeby byl zjadliwy. Mam nadzieje, ze pomożecie, Pozdrawiam Ahh dodam ze chcialbym zrobic surówke.sałatkę z pora, może znacie jakiś przepis? Krzysztof:)

Gość jestem w cudownym nastroju
podstawa to dobre mieso mielone wiec jakie posiadasz? kupione gotowe w paczce czy moze zmielone a moze kawalek miesa?

Gość Zielony Kaktus
Szczerze mówiąc to kupiłem wczoraj mięso mielone w paczce.... starałem się żeby było jak najbardziej różowe i chude

no coz nie jest to super mega "dobre" ale jesli nie bylo innej mozliwosci to trudno. nastepnym razem postaraj sie kupic nawet kawel karkowki i jesli mozesz zmiel ja sam, cenowo nie wiele sie rozni a przynajmniej wiesz co jesz tzn ile miesa w miesie.. ale przejdzmy do konkretow ile tego miesa masz tzn wagowo?

Do tego mięsa dodajesz jajko całe, a jeśli jest go dużo, to nawet 2 jajka.. dodajesz troche bułki tartej, możesz podsmażyć drobno posiekana cebulke i ja dodać do farszu, niektórzy dodaja jeszcze starta marchewkę.. no i przyprawy oczywiście: sól, pieprz, ew. przyprawa do mięsa mielonego albo jakas inna do mięsa, mieszasz całośc (ja to robię ręką), formujesz kotlety. Nastawiasz patelnie, wlewasz tłuszcz (olej, smalec), raczej sporo... Przed wyłożeniem kotletów na patelnie obtocz je jeszcze w bułce tartej i smazysz z obu stron na małym ogniu.. Chodzi o to, zeby się nie przypaliły, a w środku nie były surowe..

Gość Zielony Kaktus
500g

Gość gg4g
kupuj karkowke w sklepie i popros o zmielenie odrazu zmiela ci

Gość Zielony Kaktus
to zanim dodam cebule do miesa musze ja przed tem zeszklic na patelni tak?

tak, taka podsmazona jest smaczniejsza.. możesz dać surową, ale ja zwykle ja podsmażam najpierw.. czyli na 500g to daj 2 jajka. ale z tej porcji to ci wyjdzie duzo tych kotletów.. więc jesli tylko dla ciebie i dziecka, to zrób z połowy tego mięsa..

zamiast bulki tartej mozesz namoczyc w zimnej wodzie czerstwa bulke, potem ja"wydusic z nadmiaru " wody i wymieszac z surowym miesem, ja cebule tre na tarce sol pieprz surowe jajko to wszystko czasami przesyt formy ponad norme jest gorszy niz jej brak

Gość Zielony Kaktus
dziękuje bardzo za porady, następnym razem zrobię tak jak mówicie i kupię karkówke proszac o zmielenie

ja cebuli nie podsmażam, dodaję w kosteczke drobną do farszu surową, w kotletach i tak bardzo jej nei czuć, ewentualnie ścieram celubulę na tarce na palkę i mieszam z farszem :) Ja dodaję jeszcze do farszu czerstwą bułkę moczoną w ciepłej wodzie (wodę odciskam) Autorze, z jakiego żeś miasta? Może Ci pomoge z tym gotowaniem kiedyś, bo mam obawy o Twoje dzieci :D:D:D Powodzenia! :)

ja scieram cebulke dlatego ze zmiesza sie z farsze a dzieci nie jej nie widza nawet jak bardzo bardzo ja posiekam :) posmazona nie robilam bo moje dzieci to "sokole oczy"

na przyszlosc - to, ze mieso wyglada dobrze, nie oznacza, ze jest dobre - przeczytaj sklad i z jakiego miesa jest zrobione. chociaz polecam mieso zmielone w domu

Gość Zielony Kaktus
Włocławek:)

oj oj to troszkę daleko ode mnie ;-) Ale wiesz co, napisz na maila, napiszę Ci parę szybkich prostych dań ;-))

szynka nie jest zla na mielone lecz troche za chuda, probowalam wszystkiego dlatego polecam karkowke

i nie kupuj paczkowanego mielonego, a już na pewno nie w supermarketach typu leclerc, carrefour, real itp. Idz do osiedlowego mięsnego, tam prędzej będzie świeże mięsko :P

Gość Zielony Kaktus
Sprawdź pocztę

ja jeszcze razem z cebulka podsmazam pieczarki w drobna kostke,mniam:) polecam bardziej moczona bulke niz bulke tarta,wtedy kotlety sa mieksze

Gość llllllalllla
z bułka tarta w srodku beda suche...ja moczę bułkę troche wody mleka,ale zwykła nie te kajzerki dmuchane,,a na mala ilosc miesa mala bułka,wtedy fajnie miesko zlepi i jest delikatny smak,dodaje czosnek,wiadomo sol pieprz,bywa ze koperku troszke,robie kulki potem je w bułce tartej....itd;) ale fajne sa tez z przyprawa do gyrosa z Prymatu(firma) i wtedy robie wałeczki kształt ,małe i takie smaze.....troszke cos innego bywa ze kilka zwyklych mileonych obtaczam tylko w mące,np ziemniaczanej obsmazam,i ktoregos dnia dorabiam sos...i sa pulpety ;) nie kupuj gotowego miesa tam wiecej jest E polepszaczy niz miesa powodzenia :)

Gość llllllalllla
*tak szczerze ..telepatia..i podobne doswiadczenia kulinarne :)

Gość asdfghjsadfghjkadsfdfhgh
mniam mniam tematy gotowania to sa moje ulubione uwilebiam gotowac z przeoisow na necie jak jest jakis super naprawde super przepis jest no a jakze a jak kolorowo to fajowo gotowac! http://www.youtube.com/watch?v=8KTs4-rBPX8

Gość bukaaa
Najlepsze jest mielone bez niczego. Wyłącznie mięso (najlepiej mieszane), ewentualnie jajko. Dodajemy sól, pieprz, może być zgnieciona kolendra ale niedużo. Wyrabiamy rękami, robimy płaskie kotlety i smażymy na patelni grillowej. Pyszne także na zimno. Sałatka z pora - białą część kroimy na plasterki, sparzamy wrzątkiem, dodajemy kukurydzę, trochę pieprzu i śmietanę. Jedna z nielicznych sałatek, którą syn raczy zjeść.

Gość jeni nie uogolniaj
mam astygmatyzm i przeczytalam twoj nick: zielony kutas:D:D:D:D:D ja pierdole trzeba sobie okulary mocniejsze sprawic:P