Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamma4,5latka098

Proszę wejdzcie,przeczytajcie i poradzcie.Moze ktoś sie zna ...

Polecane posty

Gość mamma4,5latka098

Wczoraj u mojego niespełna 4,5 latka pani logopeda stwierdziła zaburzenia mowy, powiedziała że niewyraznie mówi. Zdziwiłam sie bo wg mnie bardzo ładnie mówi jak na ten wiek.Ona znowu sie zdziwiła ze tego nie zauważyłam. Powiedziała mi że powinien chodzić na dodatkowe zajęcia. Chciałam zauważyć cos niepokojącego i cały wieczór przesiedziałam z nim ćwicząc- powiedz żaba- te ż mówi ładnie choć nie dokońca jak my dorośli, wymawia ładnie R , moim zdaniem nie widze nic niepokojacego. Czy waszym zdaniem udać sie jeszcze do innego specjalisty, a moze do specjalisty od wad zgryzu? Znam tyle dzieci co tak mówią ze nawet ich nie można zrozumieć i wyrastają z tego. No niewiem co robić....

Gość logopeda i psycholog to dzisia
podstawa,ale moze udaj sie do innego logpedy żeby to potwierdzic. moze rzeczywiscie jest jakas wada zgryzu prawie niezauwazalna ale jak dla specjalisty zauważalna.Ja zawsze zasiegam opini przynajmniej dwóch lekarzy :) Możesz też na początek isc do stomatologa-ortodonty.

Gość mamma4,5latka098
właśnie...tylko do kogo pierwszego sie udać,do logopedy czy ortodonty? czy logopeda zajrzy do buzi i gdyby było cos nie tak zauwazy to?czy iść na poczatek do ortodonty? W ogóle mnie to przeraża-czytam i czytam na ten temat,pierwsze objawy- moj syn nic nie ma z tych punktów, podobno jak ma sie szpary miedzy zębami dzieciom ucieka tam język i dlatego zle mówią,moj syn ma proste żeby bez szpar,dużo tego jest żeby pisać...na jakiej kurcze podstawie ona to stwierdziła :(

Gość mamma4,5latka098
up

Gość mamma4,5latka098
no widze ze nie ma nikogo kogo dziecko chodzilo do logopedy ani nikogo kto sie na tym zna,pozdrawiam!@

Gość dżesika bil
moim zdaniem powinnaś iść do innego logopedy, tylko nie mów że już u kogoś byłaś, żeby nie kierował się tym co powiedział poprzedni

Gość mamma4,5latka098
no nie byłam, tylko ten jeden logopeda mi tak powiedział :(

Gość mamma4,5latka098
tylko że jak sie zapisze do innego...co powiedzieć?Musze przeciez powiedziec ze przychodze bo tak logopeda pzredszkolny stwierdzil i chcialam poznać opinie innego specjalisty.

Gość ja mama 4 i pol latka...
Moj syn tez ma tyle co twoj lat. Tez jeszcze nie wszystko mowi wyraznie, pozno zaczal mowic i widze jak z dnia na dzien robi postepy, ale rower to jest lowel i filip to jest hilip, ale widze, ze u niego to taki nawyk w mowieniu i jak powoli probuje mowic to mu sie udaje... Jesli cie cos niepokoi, to skonsultuj to z innym logopeda, ale nie mow, ze gdzies juz bylas... to faktycznie sie potwierdzi czy tamten ma czy nie racje...

Gość dżesika bil
powiedz że chciałaś tak tylko skontrolować czy wszystko jest wporządku

Gość mamma4,5latka098
dzieki ze sie wypowiadacie Widzisz to wg logopedy ktory stwierdził u mojego syna takie zaburzenia to u Twojego aż strach sie bać co by stwierdził.Wg mnie mówi bardzo ładnie,pani skarzyla mi sie ze syn nie bierze udzialu w zajęciach, woli zaczepiać kolegów.Ale pytalam syna jak wygladaja zajecia logopedyczne w przedszkolu-zdziwialm sie ze tak powiedziala,bo syn wszystko mi pokazał.Jakies oblizywanie,udawanie zwierzatek...its wiec jakby nie słuchał i nie uczestniczył napewno by mi nie pokazał tego. I tak jak pisalam r mówi ładnie, natomiast ż jeszcze nie tak wyraznie,ale nie brzi to jak ziii

Gość mamma4,5latka098
no tak masz racje-tak powiem.Lepiej pokłamać troszke :) tylko ze szukam jakiegos logopedy i tak naprawde widze tylko jednego w mojej miejscowosci, zapisy tylko w piątek,wiec tak musze zadzwonic,napewno listy są zapełnione iteraz niewiadomo ile znowu bede czekac. Chyba ze isc prywatnie?

Gość nozeszzzzzz
wy macie logopede w przedszkolu?????? u nas nie ma! z tego co wiem to jezk dziecka kształtuje sie do 5-6 r.ż a takie zdrobniałe nazwy czy niedokładne wymawianie ż,sz,cz itd należy tylko ćwiczyć przede wszystkim przez rozmawianie,tzn dużo rozmawiac z dzieckiem.Mozna tez samemu ćwiczyć ,mozesz poszukac takich ćwiczen w internecie i sama to robić.