Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość morfologia

norma hemoglobiny u półtorarocznego dziecka

Polecane posty

Gość morfologia

witajcie, czy możecie mi napisać jaka jest norma hemoglobiny dla półtorarocznego dziecka? W necie znalazłam mnóstwo różnych norm i mam mętlik w głowie, a mój syn ma podejrzenie anemii. Odebrałam wynik i jego poziom to 11,2.

podaj reszte wyników, nie można interpretować na podstawie tylko jedengo parametru

agatka nie zgodzę sie, ze 11,7, 10,8 to jest dolna granica dla 1,5 roku, ale potrzebna też ocena innych parametrów, bo hgb jeszcze wyrocznią nie jest

a poziom żelaza oznaczałaś? czy tylko samą morfologię robiłaś dziecku?

Gość morfologia
Wszystkie wyniki ma moja znajoma, która je odebrała. Z tego co mi powiedziała to wszystkie są w normach laboratoryjnych, tylko hemoglobina jest za niska wg wpisanych norm. Według mnie jest za wysoka bo wynosi 13,5. Pamiętam, że w ciąży miałam mniejsze normy. Poziomu żelaza nie oznaczałam.

to zapytaj znajomą o poziom rbc i hamatokrytu oraz mcv i podaj ponadto te normy sa dla dorosłych a 11,2 to jeszcze nie anemia, chyba, ze pzostałę parametry są w dolnych granicach to warto byłoby trochę je podnieść a żelazo też powiedziałoby jak tam jego poziom, a jeżeli robisz badanie z żyły to oznaczyć można ferrytynę (ona pokaże rzeczywisty obraz poziomu zelaza w organiźmie) uff

Gość morfologia
właśnie dostałam wyniki. Okazuje się, że nie do końca wszystko jest w normach, ale nie wiem czy są one prawidłowe. W nawiasach podam normy laboratoryjne. WBC 6,9 (4-10) LYM 4,5 (1,2-3,2) MON 0,3 (0,3-0,8) GRA 2,1 (1,2-6,8) LYM % 65,7 (17-48) MON % 5,7 (4-10) GRA % 28,6 (43-76) RBC 4,19 (3,8-6) HGB 11,2 (13,4-18) HCT 35,2 (37,6-55) HCV 84 (80-98) MCH 26,8 (26-33,5) MCHC 31,8 (31-38) RDW 14,6 (10-15) PLT 292 (150-450) MTV 8,3 (6,5-11) PCT 0,2 (0,1-0,5) PDV 14,8 (10-18)

wszystko jest ok troszeczkę hematokryt mógłby być większy, ale tak to wsio ok limfocyty są w stosunku do granulocytów w jak najlepszym porządku, może troszeczkę podwyższone same limfocyty, ale to bez znaczenia mcv w normie, moje dziecko ma niższe mcv a anemii nie ma (mcv - pokazuje czy jest niedobór żelaza) jedynie może do jedzenia małemu szykuj troche więcej potraw "krwinkopędnych" ale oczywiście pediatra moze zdecydować o suplementacji diety żelazem