Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w pomaranczowym kubraku

zaczynam studia- nie wiem co z praca??? jak sadzicie?

Polecane posty

Gość w pomaranczowym kubraku

Zaczynam 1 pazdziernika uzupelniajace studia magisterskie- zaocznie, dosc ciezkie, na akademii medycznej. Wczesniej studiowalam na prywatnej uczelni wiec mysle ze bedzie roznica, ze naprawde trzeba sie bedzie przylozyc. I wlasnie nie wiem czy szukac pracy czy nie? Wiem ze wazne jest doswiadczenie i warto je zdobywac, po 2 nudze sie w domu sama, bo moj maz pracuje do 17, 18. Ale z drugiej strony boje sie ze przez prace nie poradze sobie na 1 roku, ze nie bede miala czasu na nauke i zawale te studia a bardzo mi na nich zalezy tym bardziej ze rodzice je sfinansowali. Maz zarabia dosc dobrze, wiec z pieniazkami nie mamy problemu, woec sama nie wiem... Czy mimo wszystko sprobowac z praca czy skupic sie narazie na studiach, przynajmniej na 1 semestrze?

Gość oj autorko durna jesteś
lol :D od kiedy to student zaoczny nie pracuje? o ile nie studiuje jeszcze dziennie. nie pracuj w zawodzie, ba! nawet nie szukaj pracy w nim, przecież będą czekali na Ciebie z otwartymi ramionami po studiach :D

Gość kimonko*
Z pracy zawsze możesz się zwolnic.

Gość w rozmiarze 40 to juz nie sa
co Ty wymyslasz, czemu masz sobie nie poradzic? nie musisz isc do pracy po 15h dziennie. Załózmy przykladowy Twoj dzien 6:00 pobudka, szykowanie sie do pracy 7-15 praca 15-18 obowiazki domowe - ugotowanie obiadu, sprzatanie itp 18-20 2h dziennie na nauke, to bardzo duzo 20-22 czas dla siebie i meza 22-6 zasluzone 8h snu i gdzie ma CI tu praca przeszkadzac?

Gość zycie małżeńskie jest cudowne
Jeżeli obawiasz się, ze możesz sobie nie poradzić, to może odpuśc sobie w pierwszym semestrze pracę. Zobaczysz czy rzeczywiście studia są ciężkie i czy dałabyś radę pogodzić je z pracą.

lepiej 4 miesiace doświadczenia niż leszczyk po studiach z samymi obowiązkowymi praktykami :D

no ale skoro to studia zaoczne, to zakładam że zjazdy sa raz na 2 tygodnie. Ile tej nauki? pewnie wystarczy 1-2h dziennie w tygodniu poprzedzającym zjazd, może w sesji wiecej. Sama studiowąłam zaocznie i pracowałam jednoczesnie, miałam jeszcze na głowie dom i potem ciaże (teraz juz tylko studia i dom - jestem na macierzynskim) i dało rade, jeszcze było mnostwo czasu na czytanie ksiazek i leniuchowanie

nie każdy zapierdala na produkcji pomarańczko :) ale pewnie, nie szukajcie doświadczenia podczas studiowania tylko zasadnicze pytanie na rozmowie kwalifikacyjnej - co Pan/Pani robiła podczas studiów :D 4tygodniowe obowiązkowe praktyki ktoś odbębnił na 5 lat? łał :D

a gdybyscie Wy zakładały firme i szukały pracownicy - wybrałybyscie taka świezo po studiach bez doświadczenia, czy taka wprawdzie w trakcje studiów, ale z doswiadczeniem? Bo ja bym sie nie zastanawiała :-)

dla Twojej informacji - studiuje równiez niełatwy techniczny kierunek, ale jak ktos jest tepakiem, to i 5h dziennie kucia mu nie starczy, ale wtedy po co studia? i jakos udaje mi sie pogodzic macierzynstwo z tymi studiami, a matka jest sie 24h/dobe, w pracy zaś jesteśm,y 8, góra 9h, czyz nie?

a z reszta, kto tu w tym temacie napisał, że jest w pracy, ja sie pytam ?????????

kochanie, chyba życia nie znasz skoro uważasz, że w każdej pracy ZAWSZE jest coś do zrobienia - mam pomagać kolegom czy koleżankom a może odbierać telefony za sekretarkę? każdy robi swoje. ja od 8 do 11 się wyrobiłam z obowiązkami a i tak muszę siedzieć do 16 więc cóż lepszego pozostaje do roboty niż Kaffe? :D

o, nie zauwazylam, że Ty w pracy. A co robisz, jesli mozna spytac, że wyrabiasz sie ze swoimi obowiazkami i nikt nie nakłada Ci kolejnych? :>

projektuję instalacje elektryczne - jeżeli projekt na którego wykonanie mam powiedzmy miesiąc, zrobię w tydzień to mam 3 tygodnie wolnego ale w pracy być muszę :)

hmm a jakie masz wyksztalcenie? bo ja tez przy projektach pracuje (drogi), ale uprawnien jeszcze nie mam - jestem w trakcie ich nabywania, że tak powiem :-)

i ja jak skoncze swoje, to dostaje kolejne rzeczy do roboty :-(

magister inżynier elektryk ;) uprawnienia ważna rzecz ;) Ty na budownictwie jak rozumiem?

Gość nie no studentka zaoczna
i siedzi w domu ;/ sorry ale w takim przypadku to przegrywasz nawet z dziennymi na starcie, gdy pracodawca poszukuje pracownika ;/

tak :-) jestem na magisterskich zaocznych (inzyniera mam, tez zaocznego) 3 lata doswiadczenia w branzy budowlanej prawie, dlatego wszystkich zachecam do zaocznych. Nawet jesli pracuje sie za minimalna pensje, to zdobywa sie doswiadczenie, na ktore po studiach dziennych trzeba robic do 30-stki ;-)

mądralo, najpierw czytaj, potem komentuj. Oczywiście nie moge sie doczekac powrotu do pracy, ale głupia nie jestem, żeby na macierzynskim harować. Odpoczynek mi sie jakis nalezy, nie? Na szczescie synek - aniołek - spi, je i tyle ;-)

Gość nie no studentka zaoczna
dokladnie zaoczne maja sens i sa nawet lepsze niz dzienne, gdy ktos pracuje w BRANZY. w innym przypadku to troche strata czasu.

nie zgadzam sie, że jak nie w branzy, to strata czasu. ja na poczatku pracowałam w innej zupelnie branzy, fizycznie, przeciez bedąc na 1 roku to nie masz zadnych kwalifikacji jeszcze, a zyc z czegos trzeba, prawda? A łatwiej chodzic do pracy będąc na zaocznych, niz na dziennych.

nawet jesli nie w branzy pracujesz, to jednak zbieraja Ci sie lata pracy (do urlopu), emeryturka itp. Uczysz sie zycia. Gdybym miała zatrudnić osobe po dziennych, która całe studia balowala, moze czasem w weekendy sprzatając ludziom domy, albo roznoszac ulotki, albo osobe po zaocznych, która pracowala np. 3 lata na etacie, jako dajmy na to zwykla sekretarka - to wolę tą drugą. Jednak doświadczenie, organizacja itp, to są wazne rzeczy, nie zaprzeczam, że osoba po dziennych ich nie ma, ale jak to udowodnic? Na gebe nikt nie uwierzy.