Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jenepasssssss

Pytanie - JĘZYK FRANCUSKI

Polecane posty

Gość jenepasssssss

Mam pytanko, proszę o wytłumaczenie jednej kwestii :) a nie ukrywam będę ogromnie wdzięczna. Czym różni się "un" od "le" "une" od "la" "des" od "les" naprawdę uratuje mi to tyłek :)

Gość jenepasssssss
warto warto, jestem skazana na pomoc, bo inaczej trzeba będzie wywalić kolejne 2 stówy na egzamin ... w was moja nadzieja :P

Gość 222222222222222
ale jesteście :(

Gość 5265
un na oznaczenie rzeczowników rodzaju męskiego, może być oddawany w języku polskim jako: jakiś, pewien, któryś, ale w większości przypadków nie tłumaczy się (pomijając).

Gość Gdynianin
RODZAJNIKI Liczba pojedyncza: - rodzaj męski: un rodzajnik nieokreślony, le rodzajnik określony - rodzaj żeński: une rodzajnik nieokreślony, la rodzajnik określony Liczba mnoga: (nie ma rozróżniania na rodzaje) - des rodzajnik nieokreślony - les rodzajnik określony

Gość 5265
Tak samo, jak "le" i "la" tylko wtedy kiedy rzeczownik za nimi jest w liczbie mnogiej.

Gość Gdynianin
Rodzajników nieokreślonych używa się wówczas, gdy stojący po nim rzeczownik oznacza bliżej nieokreślone rzeczy (osoby) lub gdy o danym przedmiocie jest mowa pierwszy raz. Rodzajnik określony używany jest wówczas, gdy stojący po nim rzeczownik oznacza rzeczy (osoby), które są powszechnie znane, jednoznacznie określone lub o których była już mowa.

Gość 222222222222222
dziękuje dziękuje dziękuje ! :) :) :) 🌼

Gość ja bylam w wiecej niz pięciu
francuski zmusza nas do określenia czy rzeczownik, o którym mówimy, jest nam znany czy nie. Jeśli tak to używamy tzw. rodzajnika określonego rodzanik określony męski to liczba pojedyńcza to le, żenski la, a wliczbie mnogiej dla nieokreslonego jest to les. Jesli mówimy o rzeczy lub osobie która jest nam nieznana, którą widzimy po raz pierwszy wtedy uzywamy rodzajnika nieokreślonego I tak nieokreslony rodzaj męski l. poj. to un, żeński une, a w liczbie mnogiej to des. W skrocie le odpowiada un, la odpowiada un, les odpowiada des

Gość Gdynianin
Przykładowo mamy zdania: "W pokoju na stole ma lampkę. Lampka ta jest czerwona". W pierwszym zdaniu mówisz, że masz kubek - dajesz rodzajnik nieokreślony, bo wymieniasz rzecz (owy kubek) po raz pierwszy. W następnym zdaniu opisujesz ten kubek - mówisz o konkretnym kubku (który stoi na stole u Ciebie w pokoju) - dajesz rodzajnik określony ;) Podobna zależność występuje w języku niemieckim - tyle że tam jest ein/eine oraz der/die/das

Gość 222222222222222
wszystko jest już dla mnie jasne :) dziękuje wam bardzo, jestem ogromnie wdzięczna... z tej ciemnej francuskiej mogiły nade mną przedzierają się promyki słońca :D Może nie będzie tragedii :)

Gość Gdynianin
*Nie kubek, a lampkę ;) Zasugerował się tym co sam mam na stole ;)

Gość 222222222222222
niemiecki to już kompletnie mogiła... nigdy nie miałam do czynienia :) a z francuskim dopiero zaczynam.

Gość Gdynianin
To życzę powodzenia i wytrwałości w nauce :)

Gość 222222222222222
J' ai un lampe ? ;)

Gość 222222222222222
A mógłbyś mi powiedzieć coś jeszcze na temat przyimków :) ?