Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 5265

J.rosyjski

Polecane posty

Gość 5265

czy jest ciezki do nauki?? chodzi mi przedewszystkim o mowienie a sparawa drugo rzedowa jest dla mnie cyrylica (litery)

Gość disgraceee...
a skąd. mam w liceum, tez sie zastanawialam. na pewno prostsze od francuskiego i niemieckiego w szczegolnosci. cyrylica do opanowania w dwa dni, czytanie wtedy jest banalne , mowienie to samo. wszystko praktycznie jest podobnie tylko bardziej 'wiesniacko' np zamiast jej (np dac) mowi się jejo, zdanie to budynek, komnata to pokój, magazin to sklep. takie prl'owskie troche, ale proste i do opanowania. pytaj jak chcesz cos wiedziec jeszcze.

Gość 5265
jak dla mnie to hieroglify takie ze szok,... niewiem czy to ma sens zeby sie zapisac na rosysjki czy to nie wyrzucenie kasy w bloto

Gość 5265
o a dalabys mi (ty co masz w liceum) jakies słowka zrosyjskiego czy nie chce ci sie?? przepraszam za kłopot

Gość disgraceee...
pierwszy raz zobaczylam to tez byly hieroglify uwierz. a na drugi dzien juz wszystko rozumialam. wejdzie ci to w nawyk, chyba ze rzeczywiscie jestes 'tępa' do języków.

Gość elazyna
ja tez mysle, zeby zapisac sie na kurs rosyjskiego...bardzo podoba mi sie ten jezyk..i wydaje mi sie, ze jest latwy...tzn latwy w wymowie...dobra, zapisuje sie;)

Gość disgraceee...
ale jakie dokladnie? i jak mam ci je napisac? :) bo nie mam cyrylicy.

Gość 5265
np. tak jak mi tyeraz napisałas ze magazin to sklep itd hmm tempa do jezykow niewiem niemieckiego nauczylam sie w rok i zdalam mature na 80%

Gość niemieckiego nauczylas
sie w rok ...chodzilas na kursy jakies czy sama czy jak ? jaka mialas metode ?

Gość 5265
uczylam sie do matury mialam niemiecki w szkole..plus sama slowka z repetytorium a gramatyki do tej pory nie umie..:P:P tzn umiem cos tam ale robie bledy

myslalam ze juz biegle mowisz , u mnie niemiecki sredniozaawansowany i zapisuje sie na kurs by mowic biegle , a i jeszcze na angola sie zapisuje niestety od podstaw ;/ nie lubie tego jezyka

Gość 5265
mowie po nimiecku bo pracuje w niemieckiej firmie wiec musze robie bledy gramatycznyw zdaniach tzn zapominam niekiedy szyku zdan tylu weil ,ob itd dogadac to sie dogadam bez problmu

aha no to czyli tak jak ja kulejesz troche na gramatyce ale sie dogadujesz .

Gość 5265
o to nie jestem sama :) fajnie:P

Gość 5265
i teraz od pazdziernika zapisalam sie do szkoly jezykowej na nimiecki zeby ta gramatyke ale wiesz co.... i tak nieumiem hehe bo mam wrzesien gratis

Gość 5265
dasz te słowka?

Gość sheishe
gramatyka rodzima jak widać tez kuleje :) NIE wiem,Nie umiem...osobno,ludzie,osobno. a słowka z rosyjskiego nic Ci nie dadzą-mają one specyficzną wymowę(miękkie i twarde znaki). lepie najpierw nauczyć się cyrylicy, a dopiero potem słówek

Gość suhdhuafgkshuf
Ja uczyłam się rosyjskiego od 5 klasy podstawówki, potem w gimnazjum i liceum. Maturę zdawałam z rosyjskiego na poziomie rozszerzonym i zdałam bardzo, bardzo dobrze :) Ogólnie w podstawówce miałam słabą nauczycielkę, za to w gimnazjum ostrą. Najwięcej nauczyłam się w gimnazjum, byłam bardzo zaawansowana. Potem w liceum znów miałam słabą nauczycielkę, mało wymagającą i w zasadzie się nie uczyłam zbytnio. Ale jak przyszło co do czego, trochę przed maturą przypomniałam sobie i bardzo dobrze poradziłam sobie na maturze. Po liceum już nie kontynuowałam nauki tego języka za to miałam jakieś kontakty z nim i 'wcześniejsza' wiedza bardzo mi się przydała czy to na studiach, czy na praktykach czy w pracy zawodowej. Jestem historykiem-archiwistą i nieraz i nie dwa musiałam pracować z aktami np. z okresu zaborów, spisanymi w j. rosyjskim, które musiałam rozczytywać i tłumaczyć. Mało tego, powiem więcej, że rosyjski do tej pory, bardziej mi się przydał w życiu niż angielski. Ogólnie uczyłam się angielskiego, rosyjskiego, łaciny i teraz zaczynam francuskiego. Nie jestem beztalenciem językowym, ale też nauka języków nie jest moją pasją. W każdym bądź razie nauka tego rosyjskiego nigdy nie sprawiała mi problemów i uważam go za łatwy język, który szybko wchodzi do głowy. Ale niektórzy uważają go za bardzo trudny, a np. niemiecki za łatwy. Ja zaś uważam niemiecki za trudny, brzydki i taki 'chamski' w wymowie, choć nigdy się go nie uczyłam, wiem, że go nie lubię i sprawiałby mi problemy. Rosyjski, tak jak ktoś wyżej powiedział, dla nas Polaków, wydaje się być śmieszny czy taki bardziej prostacki niż nasz polski. Alfabet nie jest trudny. Ogólnie są te same litery co u nas, choć niektóre zapisuje się inaczej i jest kilka znaków, których my nie mamy np. twardy znak, miękki znak. Przykłady: nasze n to ich p nasze p to ich r nasze y to ich u nasz b to ich w Przykładowe słówka: solnce - słońce miaso - mięso frukty- owoce tufli- pantofle - podobno Rosjanie śmieją się z naszych pantofli, że u nas ich tufli-buty są panami ;) żyrnyj -tłusty małako-mleko sabaka-pies itd. itp. Teraz nie mam kontaktu z rosyjskim i bardzo dużo mi się zapomniało, ale jest to takie pozorne zapomnienie. Ogólnie mam zamiar sobie przypomnieć i angol i rusek ;), a do tego uczyć się dalej francuza ;)

Gość suhdhuafgkshuf
Ogólnie co poradzić mogę? :) Jeśli rosyjski może Ci się przydać czy to w pracy czy w życiu to się go ucz, a nawet jeśli nie, jeśli masz zapał i pozytywne nastawienie to ucz się go sama dla siebie, choćby tylko podstaw :) Ale zawsze to jakaś dodatkowa mądrość ;) dla człowieka jest :)