Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tiamat86

TRANSPORT ZWIERZĄT DO UK!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Hej wie ktoś jak wygląda obecnie transport zwierząt do UK??? Mam półtora rocznego pieska- wiem ze aby mogła przekroczyć granice UK musi mieć paszport, chipa i ważne szczepienie na wściekliznę- to jest! Moje wątpliwości dotyczą badania krwi na obecność przeciwciał, po pomyślnym przejściu tych badań piesek ponoć musi czekać jeszcze pół roku zanim wyjedzie:( Przeczytałam jednak że przepisy mają ulec zmianom po 1. stycznia 2012!!!! Czy ktoś z Was wie może jak to będzie wyglądało w styczniu??? 1.Czy nadal będzie ta nieszczęsna kwarantanna??? 2. Czy nadal będzie potrzebne badanie krwi na przeciwciała??? 3. Co z kroplami na kleszcze??? (były podawane na 24h przed wyjazdem) Z góry dziękuję i pozdrawiam;)

Gość Patelniaa
A szczepienie na choroby zakaźne miał ?

Już Ci odpisuję. Ja przewoziłam dwa lata temu psa i 4 koty ;) Musi być paszport UE. Kolejność następująca: paszport, czip, szczepienie p/w wściekliźnie. Wszystko wpisane w paszport, włącznie z naklejkami z czipa i szczepienia. Po co najmniej 3 tygodniach od szczepienia pobiera się krew. Płacisz weterynarzowi i on ją wysyła do laboratorium do Puław. To jedyne w Polsce laboratorium, które ma akredytację. Chyba to kosztuje 170 zł plus 50 kurier, jeśli dobrze pamiętam. Badania wracają w przeciągu 2 tygodni. Weterynarz wpisuje wynik w paszport i daje Ci też kartę badania w języku angielskim, która przychodzi z Puław. No i od tego miejsca zaczyna się kwarantanna, której się nie da nijak obejść. Od daty wyniku badania krwi 6 miesięcy, Dopiero po jej upływie możesz z psem przekroczyć granicę. 24-48 godzin przed przekroczeniem granicy zwierzak musi zostać zakropiony renomowaną szczepionką p/w pchłom i kleszczom. Co do godziny, to się można z wetem dogadać i wet Ci wpisuje dogodną godzinę, żeby zdążyć na prom. Płynąć można też tylko liniami akredytowanymi przed DEFRA. Polecam Norfolkline, bo można kupić bilet psu przez internet. 2 lata temu to był koszt 30 euro. Pies musi być w klatce/transporterze i na promie zostaje w aucie. Wszystko sprawdzane jest na granicy 2 razy. Najpierw we Francji, potem już w UK. Dostajesz naklejkę na samochód, że masz zwierzaka, od razu Cię w UK zgarniają do kontroli ;) I tyle. Nie da się obejść kwarantanny.

Gość sddsd
Moja kuzynka przewozi buldoga na tylnym siedzeniu samochodu, żadnej klatki nigdy nie maiła.

Całe szczęście ze tej kwarantanny nie będzie!!!- zatem ściągniemy psinkę w styczniu (szkoda tylko ze nie będzie jej z nami na święta ;( )