Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Madzialunka

zycie studenckie- jak wyglada?

Polecane posty

Gość Madzialunka

pytanie w temacie ;) chodzi mi glownie o koszty takiego zycia.. zostalo mi raptem z 1200 zl na koncie i nie wiem jak dlugo wyzyje na takim saldzie, jak mowi sie, ze zycie studenckie to ciagle imprezy, itp. ..;) i czy wy, bedac na studiach (nie mowie o medycynie) dorabialiscie sobie? i jak w ogole zyc oszczednie?? bo z doswiadczenia wiem, ze jak zabraknie mi pieniedzy, to rodzice nie beda sklonni mi dawac;/ a na ciuchy i kosmetyki idzie mi multum kasy.. prosze o odpowiedzi:)

Gość Madzialunka
i od razu zaznaczam, ze nie mieszkam w akademiku lub stancji :)

Gość Zaraz, zaraz, masz 1200zł
na koncie, idziesz na studia i zastanawiasz się czy dorabiać bo rodzice Ci nie dadzą? Czyli ja mam rozumieć, że te 1200zł to na cały rok ma Ci wystarczyć? Bo nie rozumiem...

Gość Madzialunka
ogolnie zostalo mi na koncie 1200zl i ciekawa jestem, na ile taka kwota mi starczy.. sa one zarobione przeze mnie i moge je wydac na co chce ;) tylko chce wlasnie malym kosztem zyc, i nie wydac zaraz wszystkiego, by potem nie miec..

Gość nie mogę chodzić
biednie chyba że masz wysokie stypendium (conajmniej 600zł 0 ;p

Gość economic fundation
a 1200zl to ci wystarczy nawet na pół roku jeśli bedziesz oszczędzała

Gość Madzialunka
czytalam, ze co niektorzy tyle dostaja od rodzicow na miesiac.. ! :O:( nie chce miec marnegi zycia studenckiego.. ;p:(

Gość Madzialunka
w domu;p

a ile masz na uczelnię?? I dziennie studiujesz?? bo tak się składa, że ja tez w domu mieszkam i dojeżdżam na uczelnię :)

Gość Madzialunka
na uczelnie nie mam daleko, dojazd autobusem, a wracac moge nawet na piechotke, z godzinke spacerkiem ;) i tak, dziennie;)

Gość hyufmmf
Ale sprecyzuj o co chodzi z tym 1200zł, bo z tego co piszesz to faktycznie wynika jakbyś zamierzała z tego wyżyć przez cały rok studencki. Koszty utrzymania na studiach zależą od wielu czynników: w jakim mieście studiujesz, w Warszawie staraczy to ledwo na miesiąc w mniejszym mieście na dwa np. No i właśnie, kwestia mieszkania, piszesz, że nie mieszkasz ani na stancji ani w akademiku więc mieszkasz z rodzicami tak? Wtedy odchodzą Ci koszty mieszkania. Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie bo naprawdę niewiele info nam tu podałaś.

czyli na dobra sprawę te 1200zł to na twoje osobiste wydatki, tak?? bo na jedzenie i mieszkanie nie musisz wydawać kasy, a na to idzie ok. 80% pieniedzy studentów mieszkających poza domem.. więc myslę, że nawet niespecjalnie oszczedzając, miesięcznie wydasz ok. 200-300zł.. oczywiscie zależy, jak często bedziesz gdzieś wychodzic.. :) ja akurat nie byłam chyba na żadnej imprezie przez 3 lata studiów z moimi kolegami, bo mieszkam 25 km od mojej uczelni i miałabym kłopoty z powrotem do domu.. ale teraz bede studiowac gdzie indziej, gdzie sporo osób z mojej okolicy bedzie ze mną na roku, więc to się pewnie zmieni. kasy ci też sporo idzie na kserówki, ale to głównie pod koniec semestru, gdy się uczyc trzeba ;)

Gość Madzialunka
okej:) więc tak; mieszkam z rodzicami, takze odchodza mi koszty mieszkania i jako takiego wiekszego wyzywienia.. i to 1200zl jakie zostalo mi na koncie z pracy wakacyjnej zostalo mi na 'zycie studenckie', czyli imprezy, wyjscia do barow, itp. i waszego doswiadczenia chcialam sie dowiedziec, jak to zycie studenckie wyglada.. czy te wyjscia sa codziennie i w ogole.. moze zalapie sie na weekendy na jakas prace dorywcza, zeby miec wiecej kaski na takie swoje przyjemnosci.. ogolnie chodzi, ile za taka sume moge wyzyc i sie wyszalec na zyciu studenckim :):P

Gość Madzialunka
no Edyciak, o to mi chodzilo :):D

Gość nudy w pracy
Jak masz dzianych starych i mieszkasz na chacie to będziesz miała spoko życie studenckie, ale niczego poza teorią z wykładów się nie nauczysz. Studia są po to, by w końcu zacząć samodzielne życie. Mieszkanie w domu z rodzicami uważam za kompletną porażkę.

zlap jakas prace na weekend albo popoludniami moja znajoma pracowala w sklepie w weekend po 10godzin, miala na reke jakies 600zl to i tak dobrze bo 1200zl to ci starczy na gora 4 miesiace jakis kosmetyk, ciuch, cos slodkiego, jakas impreza ja studiuje zaocznie i u mnie taka typowa impreza to raz na 2miesiace ale czesciej kupujemy wino jakies ciastka i ogladamy film czy jakies wyjscie do kina, teatru itp na to tez ida grube pieniadze :P

Gość Madzialunka
pochodze z przecietnej rodziny, takze forsa nie szastam na prawo i lewo:P

Mieszkanie w domu z rodzicami uważam za kompletną porażkę. - ja niestety tez :( ale cięzko tez nazwać samodzielnością, gdy się gospodaruje kase rodziców i czasami wcale nie małą.. co do częstości wyjść i imprez... - na moim roku bywało, ze czasami były imprezy 2-3 razy w tyg, ale bywało i tak, ze nawet i przez 2 tyg nikt nic nie robił, a spora część imprez to zwykle domówki, wyjścia do klubu zwykle raz w tyg, u nas był tzw. "czwartek studencki". A i imprezy to tez takie wieksze w tyg raczej, bo na weekendy sporo ludzi do domu jeździło..

Gość hyufmmf
No ale skoro mieszka w mieście w którym znajduje się jej uczelnia to chyba głupotą było by wyprowadzić się od rodziców do innej dzielnicy miasta tylko po to żeby być samodzielną. W takim razie na kilka miesięcy powinno Ci to wystarczyć, zależy od częstotliwości imprez oraz ilości zużywanych kosmetyków:) Rozejrzyj się za jakaś pracą dorywczą, zawsze można sobie dorobić parę stów w miesiącu.

Gość Madzialunka
z tego co sie rozeznalam po planie zajec z samej teorii to po poludniami mam zajecia, nawet do 20, wiec przyps :( a jak dojda jeszcze cwiczenia.. pracka na weekendy jak ulal ;)

Wygląda bardzo różnie :) zależy co kto lubi i na co go stać no i także od tego z kim sie kumpluje. Moje życie jest np bardzo nietypowe jak n a studentkę :) i raczej nie polecam

Gość Madzialunka
a jak wygląda w Twoim przypadku?

Gość a co!
1200 mi wystarcza na jakies 1,5 miesiaca z opłaceniem mieszkania jedzeniem i imprezami

ja wydaję 1400 zł miesięcznie, z tym, że nie chodzę na imprezy, nie wydaję kasy na ciuchy i kosmetyki.

Gość ja tez jestem studentka
teraz dorabiam sobie na pewnej stronie, co miesiac wpadnie okolo 100 zl na nowy ciuch , malo ale zawsze cos:) to moj reflink do rejestracji: http://www.mypay.pl/?ref=15549&subid= Pieniazki przychodza na konto po paru godzinach, a wyplaty mozna dokonac juz gdy uzbierasz 7.5 pln a zajmuje to 3-5 dni. to nowa strona jeszcze nie wszystkim znana, ale w pelni wyplacalna, z czystym sumieniem polecam ;)