Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klklklklklklklklkl

menu na chrzest w domu

Polecane posty

Gość klklklklklklklklkl

za tydzień mam chrzest córci, doradźcie co mam przygotować

Gość Jacek, lat 46
to ponad 9 miesiecy temu sie bzykałaś ?

Gość klklklklklklklklkl
zaczynam od obiadu:)

zalezy od ilosci osob arunkow finansowych co lubia goscie mozna trdycyjnie np rosol barszcz czerwony z pasztecikami czy krokietami albo zurek na drugie albo tradycyjne schabowe albo tylko panierowane w mace z pieczarkami albo rolada i kluski slaskie schab gotowany w folii pycha na zimno i na goraco na goraco z sosem chrzanowym tylko sporo przy nim roboty ale smak poezja

Gość klklklklklklklklkl
schab gotowany w folii?? prześlesz mi przepis?

Gość klklklklklklklklkl
nie chce wydawac fortuny, zrestza wiadomo z nowym dzidziusiem to jest masa wydatkow na samym poczatku. myslalam nad zrobieniem rosolu i ja drugie danie spaghetti i do tego upieke sernika i zrboie saltke warzywna z majonezem plus chleb?

Gość klklklklklklklklkl
to drugie z tym rosołem nie ja pisałam, tylko jakiś pedzio:P

Aha, w takim razie na obiad podałabym pewnie rosół z makaronem, na drugie ziemniaki, kluski, różne surówki, ze 4 rodzaje mięsa i kapustę :) Potem kawa, tort i ciasto - nie wiem jak jest w Twojej rodzinie ale u nas zawsze podaje się kilka rodzajów ciasta np 5. Potem kolacja może krokiety z barszczem, ze trzy sałatki a na koniec bigos i kiełbasę bo u nas MUSI to być :p ewentualnie jeszcze drugi raz kawa i ciasto.

oczywiscie kawalek schabu bez kosci marynujesz najpierw cala noc w sosie sojowym kilka lyzek soli ziolowej ( niewiele bo sos sojowy jest slony ) majeranku papryce ostrej i szczypcie czabru i pieprzu czarnego zawijasz w folie spozywcza wiazesz mocno nitka aby sie nie przypalilo. doo garnka wlewasz zimna wrecz lodowata wode wsypujesz garsc soli kilka lisci laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego gotujesz jak zacznie wrzec gotujesz 5 minut z zegarkiem w reku i rowniutko na 30 minut wylaczasz czynnosc powtarzasz 3 razy tak samo mozna karczek przyrzadzic i tak na goraco kroisz w grubsze plastry i podajesz np z frytkami czy piree polany goracym sosem chrzanowym do tego pomidor w plasterkach smakowo bajka na zimno tez mozna zjesc dac na kanapke do tego serek fromage np czosnkowy ogorek kiszony i kropelka majonezu ;)

Wiesz takie dania jednogarnkowe typu lecho czy strogonoff tez sie sprawdzaja swiezutki chleb do tego ja uwielbiam :)

Gość klklklklklklklklkl
kaciaa dzięki, chyba z tego skorzystam:) u mnie też jest zawsze kilka rodzajów ciast:)

doro ale chyba o tskie sprawdzone przepisy autorce chodzi u mjie np matka nie tknela by sosu z sera plesniowego a babcia uwielbia :D trzeba dopasowac pod gosci :D ostatnio babcia u nas suszi jadla i jej mega smakowalo a matka jak widzi jak to jem to wychodzi z pokoju :D

nie ma sprawy naprawde warto moze jakies salatki??? u mnie zawsze schodzila blyskawicznie ziemniaczana gotowane jajka ziemniaki marchewke pokroic w drobna kostke do tego starty ser zolty drobno posiekana cebula biala ogorki kiszone i groszek plus przyprawy sol pieprz ziola do salatek i troche majonezu :)

Gość klklklklklklklklkl
to masz racje, chodzi mi o sprawdzone przepisy, nie chce czegoś zepsuć:P

Gość dfsdjsdsdnldfnldf
kaciaa, ten schab gotujesz 5 minut potem 30 minut przerwy i co on siedzi w tej wodzie,czy wyjmuję i znów na wrzątek do tej samej wody?

a i wody tez nie zmieniasz pyszota jest majeranku mozesz nie zalowac schab go lubi jak chcesz podam jeszcze na schab duszony w warzywach :)

Gość Right There
wiem co zrobie upieke malego prosika i kto pierwszy ten lespzy zlapie lepsza czesc:):D