Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mieszkaniec Siły

Smaczna kolacja z fasoli szparagowej? Da sie? Pomóżcie!

Polecane posty

Gość mieszkaniec Siły

Tak bez szału ale żeby było smacznie, do winka, dla mnie i męża, na ciepło. Może jakieś mięsko do tej fasolki? Macie jakiś pomysł? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mieszkaniec Siły
jak mu nie bedzie smakować to na drugi raz dostanie kanapkę z dżemem z podpaski :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a miesko to pelna dowlnosc np schabowy tradycyjny pyyycha do szparagowej ja uwielbiam albo tylko panierowany w mace o tego piree i pyszne jedzonko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja znajoma robi szparagówkę
z wołowiną lub ligawą pokrojoną w drobną kostkę i usmazoną oraz doprawiona jakims sosem z almy, tajskim czy chinskim, zamiast fasoli mozna dac tez zielone szparafi pokrojone, ale ja nie próbowałam tego przepisu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mistrzkuchni
Sałatka z fasolką szparagową i sosem a'la cezar z grzankami, parmezanem i bazylią. Zamiast szynki parmeńskiej lub boczku świetnie sprawdzi się w sałatce pierś kurczaka. Składniki, 2 porcje: 300 g fasolki szparagowej 3 plasterki szynki parmeńskiej (lub cienkiego wędzonego lub suszonego boczku (pancetty) lub grillowana/smażona pierś kurczaka) 1/3 główki sałaty lodowej 1 szklanka listków bazylii 1/2 szklanki drobno startego parmezanu kilka grzanek z pokrojonej bagietki (opieczone w tosterze lub w piekarniku) Sos a'la cezar: 2 fileciki anchois w oleju 1 łyżeczka musztardy 1 czubata łyżka majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 12% 1 łyżka drobno startego parmezanu świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Przygotować sos: do miseczki włożyć bardzo drobno posiekane fileciki anchois, dodać 3 łyżeczki oleju w którym znajdowały się fileciki oraz musztardę, rozetrzeć łyżką. Wymieszać z majonezem, śmietaną, parmezanem i dużą szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Fasolkę opłukać i przyciąć końce strąków. Wrzucić do gotującej się i osolonej wody i gotować przez około 8 - 10 minut lub do czasu aż będzie miękka (młoda fasolka - wcześnie zebrana - będzie się gotowała krócej od takiej "późniejszej"). Odcedzić i po ostudzeniu przekroić wzdłuż na połówki. Szynkę parmeńską ułożyć na małej patelni i podgrzewać przez kilka minut na małym ogniu, następnie pokroić na kawałki. Do dużej salaterki włożyć pokrojoną na kawałki sałatę, oprószyć solą i pieprzem, dodać bazylię i połowę tartego parmezanu. Włożyć fasolkę oprószoną świeżo zmielonym pieprzem oraz kawałki szynki. W kilku miejscach wyłożyć łyżeczką sos i rozprowadzić go po sałatce. Posypać resztą parmezanu, dodać pokruszone grzanki z bagietki. Nałożyć na talerze i podawać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mistrzkuchni
Polędwica wołowa z cebulką i rozmarynem Polędwica najpierw smażona na patelni, a przed samym podaniem podgrzana w piekarniku. Z fasolką i szparagami z tartym parmezanem. Składniki: polędwica wołowa cebula oliwa i masło sól, pieprz, świeży rozmaryn Dodatki: fasolka z wody ze szparagami z masłem i parmezanem ziemniaki z wody z masłem i szczypiorkiem Wykonanie: Plastry polędwicy wołowej posypać delikatnie solą i pieprzem, smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na oliwie z masłem po 1 minucie z każdej strony. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na patelni na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i listki rozmarynu, przełożyć je do naczynia z polędwicą wołową. Na wierzch położyć wiórki z masła, doprawić solą i pieprzem. Fasolkę ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie, wymieszać z ugotowanymi szparagami. Polać roztopionym masłem, doprawić solą i pieprzem, posypać wiórkami parmezanu. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki, polać masłem i posypać szczypiorkiem. Przed samym podaniem naczynie z mięsem włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez kilka minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×