Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Będę wdzięczna za wyjaśnienie:

Umowa do dnia porodu, a co z ubezpieczeniem?

Polecane posty

Witam. Mam umowę o pracę przedłużoną do dnia porodu. Wiem, że z tego tytułu przysługuje mi prawo do zasiłku macierzyńskiego. Zastanawiam się jednak co w takiej sytuacji z moim ubezpieczeniem zdrowotnym itd. po wygaśnięciu umowy - czyli dzień po porodzie, kiedy to będę jeszcze w szpitalu? Bez pracy nie mam przecież ubezpieczenia. Dzień po porodzie nie pójdę się rejestrować jako bezrobotna... Jak to jest? Dzięki za odpowiedzi.

Gość mamamaaaaa27
pobierając zasiłek macierzyński nie możesz się zarejestrować jako bezrobotna jedyne co możesz zrobić to niech mąż cię zgłosi do ubezpiecznia u siebie w pracy - no i dziecko też po macierzyńskim idziesz do bezrobocia - rejestrujesz się i wtedy oni cię ubezpieczają już przechodziłam to niecały rok temu

Gość vgbhjn
zasiłek macierzyński będzie Ci płacił ZUS, w tym będziesz miała również potrącane składki zdrowotne

Gość vgbhjn
dziecko jest ubezpieczone z mocy ustawy do 18 roku życia

dzięki za odpowiedź:) swoją drogą to co ma zrobić kobieta, która nie ma męża? W takim przypadku zostaje bez ubezpieczenia zdrowotnego. Kto zapłaci za jej pobyt w szpitalu? Itd. Masakra :o ja i tak będę miała widać problem, bo mąż ma swoją firmę, którą za chwilę musi zamknąć - dostał premię dla młodego rolnika i musi być w KRUSie. Termin porodu mam za miesiąc. Będąc na zasiłku macierzyńskim z ZUSu nie będę przecież mogła być w KRUSie, więc chyba zostanie mi tylko samodzielne opłacanie ZUSu, bo inaczej zostane bez ubezpieczenia zdrowotnego. Też głupie, że ubezpieczenie zdrowotne skończy mi się w momencie, kiedy będę w szpitalu i mając inne "problemy" na głowie, będę musiała jeszcze myśleć jak tu załatwić sobie ubezpieczenie. Przecież nie będę miała czasu na latanie po urzędach. To już powinni z urzędu zadbać o sprawy ubezpieczenia zdrowotnego, a nie emerytalno-rentowego, które to może do czasu mojej emerytury w ogóle upadnie. w ogóle mam dzisiaj zły dzień pogadam sobie z ZUSem w poniedziałek pozdrawiam:)

vgbhjn - mam nadzieję, że jest tak jak piszesz :) dzięki:)

Gość dota2424
tez miałam umowe do dnia porodu potem ubezpieczenie automatycznie z zusu mialam no a potem na bezrobocie

Gość tez tak miałam i
te tak miałam , do końca macierzyńskiego jesteś ty i dziecko ubezpieczona potem niestety ubezpieczenie wygasa więc musisz sie ubezpieczyć

Gość co wy piszecie ejjj
na zasiłku macierzyńskim nie urlopie macierzyńskim nie macie zdrowotnego ubezpieczenia - tak jest i już

Gość gryczka
Bzdura, przerabiałam to niecałe pół roku temu. Ubezpieczał mnie ZUS podczas zasiłku macierzyńskiego. Potem poszłam na bezrobocie niestety.

Gość ubezpieczenia
Dziewczyny! Trzeba odróżnić ubezpieczenie zdrowotne od chorobowego! Z przepisu prawnego, który przytoczyłaś wynika, że nie będziesz podlegać ubezpieczeniu chorobowemu, czyli w razie choroby nie możesz iść na L4 nie dostaniesz zasiłku chorobowego, co jest logiczne, bo przecież będziesz na urlopie macierzyńskim i nie musisz korzystać w tym czasie ze zwolnienia lekarskiego. Ubezpieczenie zdrowotne gwarantuje bezpłatną pomoc medyczną i o nim nie ma mowy w przytoczonym przez Ciebie fragmencie, ale myślę, że będzie ono opłacane przez ZUS. Dowiedz się dokładnie, ale pamiętaj, że ubezpieczenie chorobowe i zdrowotne to dwa różne ubezpieczenia.

Gość wiesiawiesiawiesia
Temat stary ale wciąż aktualny... czy po umowie przedł. do dnia porodu bezpieczeniu zdrowotnemu podlegać będę z ramienia ZUS skoro ten wypłacać będzie zasiłek, czy po porodzie musi zgłosić mnie mąż wypełniając oświadczenie u pracodawcy?

Gość gość
będziesz ubezpieczona, zus cie ubezpiecza. Dziecko mąż ma zgłosić.

Gość wiesiawiesiawiesia
Dzięki, też tak myślałam i dlatego mąż zgłosił tylko dziecko, ale byłam 1 raz u lekarza i z dzieckiem na szczepieniu i w systemie EWUŚ wyskakuje, że nie mam ubezpieczenia i muszę wypełniać oświadczenia.

Gość gość
Nie będziesz ubezpieczona mając zasiłek z ZUS-u! Masz tylko prawdo do korzystania ze świadczeń ale w EWUŚ będziesz wyskakiwać na czerwono i będziesz musiała za każdym razem wypełniać oświadczenie + pokazywać zaświadczenie z ZUS-u, że jesteś na zasiłku macierzyńskim. W takim wypadku, żeby wyskakiwać na zielono w EWUŚ mąż musi ubezpieczyć Cię u siebie w pracy - jesteś na zasiłku więc może to zrobić. Co innego gdyby to był urlop macierzyński bądź zasiłek macierzyński mając własną działalność gospodarcza (wtedy podczas trwania zasiłku macierzyńskiego odprowadza się za siebie składki zdrowotne).

Gość wiesiawiesiawiesia
OK, dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. Właśnie nie chciałam żeby mąż zgłaszał mnie do ubezpieczenia "na zapas", dodatkowo bo wiem, że miały być kary za podwójne zgłoszenie/nie wyrejestrowanie.

Gość gość
Tez miałam taka sytuacje tzn pobierałam zasiłek z ZUS, ponieważ umowa skonczylam mi się z dniem porodu. W NFZ powiedzieli mi ze mam prawo do swiadczeni poki pobieram zasiłek, później mam się zarejstrowac w UP. Korzystałam wtedy z opieki zdrowotnej i nie było problemu. Dziecko było podoane do ubezpieczenia w zakładzie pracy ojca, a ja jak skonczyl mi sie zasiłek z UP.

Gość megi92
Ja mam takie pytanie. 5 tygodni temu urodziłam dziecko i przeszłam na zasiłek macierzyński. W systemie e-wuś wyskakuje na czerwono, czy w okresie pobierania zasiłku i ja i dziecko jesteśmy obięci ubezpieczeniem zdrowotnym, czy dziecko trzeba samemu zgłosić w zusie? I o jaki dokument zwrócić się do zusu, żeby w przypadku wizyty lekarskiej potwierdzić to ubezpieczenie?

Gość gość
wystarcz pismo o przyznaniu zasiłku macierzynskiego

Gość gość
W konstytucji jest napisane ze w czasie ciazy i 6tyg po porodzie jestes objeta ubezpieczeniem.