Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sweet Dreams II

Kupiłam żywe małże i nie wiem, jak to przyrządzić !

Polecane posty

witam, kupiłam dzisiaj kilogram pakowanych próżniowo świeżych muli, małż czy jakoś tak, teraz na opakowaniu przeczytałam, że są żywe, pakowane próżniowo itd. w knajpach uwielbiam te małże, kilka razy jadłam gotowane w białym winie i raz z masłem czosnkowym czy jakos tak, ale sama nigdy nie robilam, a nie chce spieprzyc bo to nie najtańsza inwestycja, macie jakies sposoby? dlugo sie to gotuje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiedziałam, że zaraz bedziecie mnie odsylacna google, ale ja chcialam was zapytac czy ktoras moze przyrządzala :P przepis sobie znajde bez problemu, gorzej jak spieprzę :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wśród małży znajdą się takie puste same muszle do wyrzucenia. . Te świeże czyli żywe powinny mieć zamknięte muszle. Zanim jednak wyrzucę te w otwartych muszelkach to w każdą pukam nożem lub uderzam lekko o blat. Jeśli zareaguje to jest świeża, jeśli się nie zakmnie to wyrzucam. Potem za pomocą noża odcinam wystające nici, narośla, bisiory i inne nierówności.Gąbeczką lub drucianym zmywakiem czyszczę muszelki.Potem małże są gotowe do przygotowania. Najprościej wrzucić je do garnka. Na dnie garnka roztapiam 3 łyżki masła, można dorzucić czosnek, przyprawy, dodatki (w zależności od przepisu) i wrzucam małże. Przykrywam pokrywą. Po 5-6 minutach się otworzą i można jeść. Nie należy ich gotować zbyt długo, w trakcie gotowania najlepiej lekko poruszyć garnkiem, aby te muszelki z góry były bliżej dna tam szybciej się otwierają. Do jedzenia podajemy tylko otwarte muszle. Wystarczy je otworzyć jak książkę i wyjąć zawartość. W restauracji zazwyczaj jest miseczka do opłukania paluszków. Ale to temat na oddzielny poradnik :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anya rjybyk
niby to sa mieczaki a szkoda zwierzatek ze na zywca sie je gotuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Otyła Polka
polej moczem i posyp sproszkowanym kałem smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to niehumanitarne
kupic cos zywego zapakowanego i pozniej na zywca gotowac :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×