Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Emanujaca_lajtem

Ciężko ogarnąć

Polecane posty

Co teraz sensownie studiować? Chyba pójdę dalej za ciosem, mam technika handlu więc może warto pójśc w tym kierunku- na handel międzynarodowy. czy po tym kierunku również jest bezrobotnych absolwentów od zajebania? Jak myslicie?

Gość Małpka.Fiku.Miku
Idź na coś na politechnikę :) Po technicznych łatwiej znaleźć pracę :)

Gość simian raticus
Idź do przedszkola albo żłobka znowu! Mnie przyjąć nie chcieli . . .

Gość Małpka.Fiku.Miku
Nie przesadzaj. Na koniec LO miałam: Matma 3, Fizyka 2, Chemia 2 :/ W styczniu tego roku obroniłam inżynierkę. Na dyplomie mam 4 :) Studiowałam Mechanikę i Budowę Maszyn (bo tylko tam były wolne miejsca jeszcze) - specjalność: Zarządzanie Produkcją Dasz radę! Tylko chcieć trzeba! Ja myślałam, że to największy błąd mojego życia, a okazało się, że odnalazłam drogę życiową :)

Powiedz jak z takimi ocenami Cię przyjęli na ten kierunek co? :D Nie zebym coś, ale ja mam dokładnie takie same oceny na maturalnym, w zyciu mnie na politechnike nie przyjmą z dopuszczającymi

Gość uhauha
teraz po żadnych studiach nie przyjmują, chyba że jesteś geniuszem, lub masz plecy. 🖐️

Gość Małpka.Fiku.Miku
Pójdziesz na Mechaniczny to będziesz studiować z chłopakami (znaczna większość) - zupełnie inna relacja niż z babkami ;) Zero kłótni, zazdrości - tylko śmiech i luz. Fakt są momenty ścisku, ale da się przeżyć. Trzeba tylko chcieć! Poza tym koledzy zawsze z chęcią pomogą :) Nie udało mi się wszystkiego zaliczyć od razu - z mechaniką i PKMami walczyłam 2 lata, ale dałam radę. Polecam! Poza tym jesteś w mniejszości (mało dziewczyn studiuje na mechanicznym) i ma się powodzenie ;)

oczywiście, że Cię przyjmą, niezależnie od świadectwa, liczy się, jak napisałaś maturę :)

No tak, więc będą chcieli maturke ze scisłych a nie jak ja anglik, polski i geografie zdawałam. Lipa jak cholera. Wiem, ze teraz ogólnie ciężko z praca,ale trzeba się rozwijać, nie będę całe życie w sklepie pracowac prawda?

Gość Małpka.Fiku.Miku
Przyjęli mnie bo we wrześniu były wolne miejsca - uruchomili dodatkową rekrutację :) Poza tym nie oszukujmy się - na politechnikę łatwo się jest dostać, ale trzeba chcieć, żeby się utrzymać ;) Oczywiście nie mówię tu o obleganych kierunkach takich jak Biotech, Budownictwo, Architektura i tym podobne - tam faktycznie jest zgrzyt. Ale kierunki na Mechu polecam jak najbardziej. A pracę można znaleźć... Trzeba się tym po prostu zacząć interesować. Nie poszłam na mgr-kę bo znalazłam pracę jako specjalista ds. zarządzania jakością w firmie produkującej łożyska ;)

Gość Małpka.Fiku.Miku
Przecież możesz dozdawać maturę z matmy? Co Ci szkodzi. Podstawowa jest teraz banalna, a do rozszerzenia niestety trzeba przysiąść. Ale z dobrze zdaną podstawą masz szanse się dostać, chociaż na Twoim miejscu skusiłabym się na rozszerzenie (korzystniejszy przelicznik).

ja i rozszerzona matura z matmy- nie no to jakis kosmos, poza tym teraz juz by mi ciężko było, bo mature 2 lata temu zdawałam, ledwie pamiętam jak się mnoży :P

Gość Małpka.Fiku.Miku
To takie trochę nijakie. Ewentualnie doradzam - Logistyka, Zarządzanie Produkcją, Transport no i może być jeszcze Towaroznawstwo czy też Inżynieria Materiałowa. Chcesz studiować dziennie czy zaocznie?

Tylko i wyłacznie zaocznie. wiesz, zawsze marzyłam o polonistyce, ale zważywszy na niż demograficzny, nie chcę byc bezrobotnym nauczycielem. Ale to jest to, co chciałabym robić w życiu. W tym momencie łapie się jakiegokolwiek pomysłu na to co dalej.

Gość Małpka.Fiku.Miku
Co do matury to wystarczy sobie przypomnieć niektóre rzeczy... Ja zdawałam: polski, angol, wos i historię :-] Jedyne co mnie uratowało to to, że brali wszystkich bo było jeszcze dużo wolnych miejsc Możesz jeszcze złożyć deklarację o zdawanie matury - matmy. Do maja się uczyć i zdać ją ładnie. Jak ci się odwidzi to możesz przecież zrezygnować ze zdawania matury... Ale deklarację złóż już teraz (jak najszybciej) A co do matmy to ja na 1. roku studiów nie wiedziałam jak się ułamki do wspólnego mianownika sprowadza :] Ale... Ryłam, płakałam, ryłam, płakałam i ryłam i udało się matmę na 3,5 zaliczyć ;D Kwestia chęci. Na zaocznych (np. mechanice i budowie maszyn) będzie Ci łatwiej (mniejszy program do zrealizowania)

Gość Małpka.Fiku.Miku
Daruj sobie humanistyczne studia - szkoda czasu i kasy (skoro zaoczne). Nic co związane z polskim, historią, sztuką i polityką! Ewentualnie psychologia (ale studia są drogie). Tylko techniczni mają teraz dobrze. Nauczysz się języka (warto ang się uczyć) i zawsze można wyjechać. Ale musisz się przekonać do technicznych przedmiotów. Nie zawsze są łatwe i przyjemne, ale bywają interesujące :)

Właśnie wiem,ze humanistyczne w tych czasach to pomyłka. No nic, musze się zorientować czego tu u mnie na technicznych studiach wymagają i tak jak mówisz, dopisac maturke i go on.

Gość Małpka.Fiku.Miku
Widać, że jesteś kumata i rozmowna i zaradna życiowo (pracujesz i się nie obijasz). Trochę więcej wiary w siebie dziewczyno! Owszem to będzie wymagało dużoooo pracy (szczególnie nadrobienie braków z matmy i fizy), ale WARTO na prawdę WARTO! Nie żałuję, że skończyłam Polibudę! Jak znajomi pytają się co studiowałam i mówię, że Mechanikę i Budowę Maszyn to nastaje długa cisza.... Oni mnie pamiętają jako dobrą z humanistycznych, a marną ze ścisłych ;) No ale życie się tak potoczyło i nie inaczej - całe szczęście - jestem MEGA zadowolona! W przyszłym roku mam plan zacząć magisterkę zaocznie :)

Gość Małpka.Fiku.Miku
Jaką polibudę masz najbliżej siebie? Ja jestem z Gdańska ;)

A ja z Tczewa jestem, własnie obczajam na ich stronce i oferuja tylko stacjonarne na twoim kierunku. Eee no ja w siebie wierze, muszę w końcu coś zrobić, lata lecą :D

Gość Małpka.Fiku.Miku
polski i angol masz na jakim poziomie i jaki wynik?

Podstawy. Szkoda, że ustne się nie licza, bo poszły duzo lepiej niż pisemne. Z polaka i angola jakoś koło 60. Zdawałam wtedy byle cokolwiek zdać, bez pomysłu na to co później i teraz mam co chciałam

Gość Małpka.Fiku.Miku
Na niestacjonarne na ogół zawsze zostaje klika wolnych miejsc. Pamiętaj, żeby tą deklarację maturalną złożyć jak najszybciej. Możesz wybrać (chyba, nie jestem pewna do końca - zaraz luknę) i poziom podstawowy i rozszerzony z matmy do zdawania na maturze :)

Gość Małpka.Fiku.Miku
Poza tym PG organizuje kursy przygotowawcze do matury z matmy i fizy... Więc zawsze można się podszkolić, ze specjalistami :)