Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

angella2283

czy ktorejs z was ksiadz odmowil chrztu dziecka?

Polecane posty

jw. mam meza ale jestesmy tylko po slubie cywilnym i koscielnego nie planujemy. mielismy problem z ochrzczeniem corki i ksiadz zapowiedzial ze nastepnego dziecka nie ochrzci dopoki cytuje bedziemy zyc w grzechu,co o tym myslicie? ksiadz moze odmowic chrztu?

Gość bylam tam gdzie ty
Mój brat też mial taki problem. Przed chrztem pierwszego dziecka musiał razem z żoną napisać oświadczenie że wezną ślub kościelny. Jak przyszło chrzcić drugie dziecko a oni dalej bez ślubu to ksiądz odmówił. Trzeba było wiele zachodu, chodzenie, proszenie, nawet kłótnie z księdzem. Ale poddał się za jakiś czas i ochrzcił dziecko:)

Gość znam kilka osób którym odmówil
sama jestem nie wierząca, ale znajomi mieli trochę przeojów. Generalnie jak nie ta parafia to inna i zawsze im się udawało. Raz znajoma, która zwyczajnie wpadła z facetem (nie będę tu polemizować na temat jej wiary, prowadzenia się itd.) do soboty nie wiedziała czy chrzest się odbędzie czy nie. Chrzestna z Włoch przyjechała, wszystko przygotowane - wiaodmo jedzenie wydatki. Ostatecznie ksiądz łaskawie się zgodził. Ja rozumiem w wypadku małżeństwa, że może jest szansa na związek małżeński, tu takiej opcji nie było. I nie wiem co ksiądz chciał osiągnąć.

mi sie to w ogole w glowie nie miesci... ksiadz chce nas w ten sposob di slubu koscielnego zmusic ale jego zachowanie ma calkiem odwrotny skutek...:O

Gość taaaaa....
A ja nie rozumiem ale was. Po co chcecie chrzcic dziecko? Jezeli jestescie wierzacy to wam rowniez powinno zalezec na slubie koscielnym. Jezeli nie wierzycie to po cholere chrzest? :O Nie kumam tej logiki.

Gość fghhgfh
też nie rozumiem po co chrzcicie jak do kościoła nie chodzicie i nie wierzycie, żyjecie w grzechu, po co pytam, po co? U muzułmanów to by was ukmienowali pewnie z puszczanie się bez ślubu ehhh, nie rozumiem

ja akurat w boga wierze ale zaden ksiadz nie mna prawa mi mowic ze mam wziasc slub koscielny /;p a ochrzcic dziecko to moim zdaniem jego obawiazek,,, nie? co dziecko jest winne temu ze jego rodzice cytuje zyja w grzechu?????

Gość khihfier
no właśnie po co ten chrzest skoro ktoś nie jest katolikiem? na zapas? to może na zapas chłopców obrzezać bo może będzie chciał zostać żydem albo muzułmanem? a może i dziewczynki obrzezać? też na zapas .

Gość taaaaa....
angella no ja sie na prawie katolickim za bardzo nie znam ale chyba ksiadz ma prawo wiernym mowic jak powinni zyc? Tzn: jezeli wedlug KK zycie bez slubu koscielnego jest grzechem to ksiadz ma prawo cie napominac. Chyba nie wolno sobie wybierac z wiary co mi sie widzi :O tylko zyc zgodznie z przykazaniami swojego kosciola. Dziwne dla mnie jest twoje postepowanie.

Gość bylam tam gdzie ty
Właśnie dziecko nie jest winne niczemu. ksiądz chciał czy nie musi ochrzcić taki jego obowiązek. Wiele ludzi żyje w grzechu ciekawe czy wy tak czekaliście z bzykankiem do ślubu, oj wątpie...

Gość papaja
A po chrzcisz skoro jesteś niewierząca.Poczekaj aż dzieciaki podrosną i same niech decydują.

Gość jeden z tych Waszych
świętych księży kazał mi przynieść zaświadczenie, że moja córka, która urodziła się i zmarła tego samego dnia - została ochrzczona w wody:O:O:O czy Waszym zdaniem to nie jest chore??? a co gdyby nikt w szpitalu nie zdążył jej ochrzcić nawet z wody??? tylko dzięki jednej pielęgniarce moje dziecko zostało ochrzczone, a Wasz wspaniały ksiądz zażądał zaświadczenia na piśmie zanim pochowa mi dziecko:O to był warunek:O:O:O po prostu brak mi słów na takich ludzi i oni będą uczyć moralności:O

Gość to mamy coś w spólnego
angella2283 chrzciłaś jedno dziecko ? do czego się zobowiązałaś podczas chrztu? że wychowasz dziecko w wierze i zgodnie z przekonaniami kościoła. i co ? dotrzymasz tego? będziesz je prowadziła do kościoła? nauczysz pacierza ? dekalogu? wiesz że powinnaś dawać dziecku przykład? a nie chcesz kościelnego. ksiądz nawet nie powinien ochrzcić ci dziecka, wiedząc że to co przysięgasz przed Bogiem to kłamstwa.

Gość calineczka mamy29
no właśnie ja was też nie rozumiem??po co wam chrzest skoro tak żyjecie bez ślubu?koleżanka ma ślub kościelny ale z mężem stwierdzili że nie będą chodzić do kościoła bo do końca nie rozumieją wiary katolickiej.mają córkę 2 lata.powiedzieli że jak będzie chciała to ochrzci się sama

Gość z tego co wiem,.,.
ma prawo odmówić, jak już ktoś napisał skoro nie masz zamiaru wychowywać go w wierze to po co chcesz go ochrzcić? Wiara to nie jest coś co można robić bo tak trzeba bądz wypada albo w to wierzysz i żyjesz tym albo nie,ale nie ma pół na pół.

Gość bylam tam gdzie ty
''mają córkę 2 lata.powiedzieli że jak będzie chciała to ochrzci się sama'' Bzdura... tak jak przykład był wyżej, jak nie daj boże coś się jej stanie to co zostanie pochowana pod płotem a nie na cmentarzu? bo nie zdążyła sama sie ochrzcić... głupota

moje dziecko do kosciola chodzi ze mna co niedziele. jesli tak to ksiadz powinien wszystkich traktowac tak samo... np moj maz na chrzcie naszej corki stal pod chorem bo my bez slubu itd a znajomi bez slubu chrzcili 3 dziecko i wszystko bylo ok bo ksiedza na chrzciny zaprosili tak??? i to jest w porzadku?

Gość gwgtg
człowieku weź ty się dokształć bo teraz taką głupotę palnęłaś... ty myśisz że cmentarz jest tylko dla katolików?

Gość calineczka mamy29
ale skoro oni nie wierzą to i nie chrzczą dziecka .....

Gość calineczka mamy29
wszystkich chowają na cmentarzu

Gość taaaaa....
No to jak ten twoj kosciol taki zaklamany jest to po chcesz wpychac dziecko w jego ramiona? :D No, nie moge zrozumiec na czym polega twoj problem :D Wierzysz ale wybierasz sobie z tej wiary to co ci pasuje, tak? Ale KK jak kazdy kosciol ma swoje nakazy, zakazy i obowiazki i jako katoliczka MUSISZ ich przestrzegac. A miedzy innymi wchodzi w to slub koscielny. Zakrecona ta twoja logika dla mnie :D

Kanon 868 Kodeksu Prawa Kanonicznego mówi tylko „aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku; jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie.

Gość gwgtg
no nawet i nergala na cmentarzu pochowają ale dziecko nie wie widocznie tego ;)

Gość calineczka mamy29
co do nergala-moim zdaniem bardzo sympatyczny facet.nie słucham jego muzyki !!!

w zasadzie każde dziecko przyniesione do kościoła powinno zostać ochrzczone. Jeżeli tylko rodzice lub opiekunowie wyrażają ku temu dobrą wolę. Przeszkody nie powinien stanowić brak ślubu kościelnego rodziców, a nawet ich niepraktykujące życie religijne.

Gość to mamy coś w spólnego
no i właśnie na logikę zobowiązaliście się do ślubu czyli ksiądz nadzieję ma że dziecko będzie wychowane po katolicku, dał wam czas na ślub, jeśli go nie weźmiecie a dorobicie sobie jeszcze jedno, przykro mi bardzo jak najbardziej ma prawo chrztu odmówić, chyba że faktycznie tak jak mówisz chodzisz z dzieckiem do kościoła.

Gość japikole
Skoro ty weźmiesz ślub kiedy ci się podoba to ksiądz też powinien ochrzcić dziecko kiedy mu się podoba, czyli po ślubie kościelnym. Proste.

Gość gwgtg
szczrze? też uważam że to fajny facet i co najważniejsze jak jeden z nieicznych mówi to co wielu polaków boi się powiedzieć otwarcie dlatego mamy sytuacje taką jak tu opisaną:nie wierzą a chrzczą

Gość cholerajasna5
w zasadzie każde dziecko przyniesione do kościoła powinno zostać ochrzczone. W zasadzie to nie ty jesteś od ustalania prawideł wiary.