Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

angella2283

czy ktorejs z was ksiadz odmowil chrztu dziecka?

Polecane posty

Gość to mamy coś w spólnego
mam kolegę 24 lata żył bez chrztu, wpadł z bardzo wierzącą dziewczyną, szybko ślub, chłopak przyjął wszystkie sakramenty na jednej mszy a za 2 tyg ślub! ksiądz widząc dobrą wolę nic nie mówił. całkowicie im poszedł na rękę

nie możesz się buntować i stawiać warunków Panu Bogu, zastanów się albo wierzysz, ale tak na prawdę, albo daj sobie spokój, skończ z obłudą i żyj po swojemu.

Gość qwerty26
Tak, ja mam nie ochrzczone dziecko, córka ma 6 lat. Ksiądz stwierdził że my jako rodzice żyjemy nie po katolicku, i jakoś nie przyjmował do wiadomości, że nie zmuszę nikogo do małżeństwa. Mój partner ( na szczęście już były) bał się małżeństwa jak ognia. I dobrze się stało, córka sama przyjmie sakramenty jak bedzie dorosła i będzie jej to potrzebne. Póki co wie duzo o Bogu, co wieczór się pięknie modli, chodzi na religię... Głęboko wierzę że Bóg przyjmuje do raju ludzi dobrych, uczciwych, kochających Go, a nie tylko tych ochrzczonych :)

sprawiedliwość księży to już inna sprawa:-o niestety niewielu jest takich naprawdę z powołania, ale ty nie patrz na nich tylko na siebie, dziecko, męża. każdy za swoje grzechy będzie odpowiadał sam. pomyśl inaczej, ty nie bierzesz ślubu bo ksiądz tak chce, ale bierzesz go przed Bogiem, żeby było wam łatwiej z Jego Łaską.

Gość calineczka mamy29
jeden daje w łapę drugi nie\ u mnie w kościele dzieci rodziców po ,,cywilnym,,chrzczą po mszy.a siostra cioteczna jest po cywilnym dała więcej i siedzieli z dzieckiem na pierwszej ławce...tylko to głupio wyglądało bo nie szli do komunii (ochrzcili 2 dzieci)

Gość hmmmmmmmmm....
jak w przypadku każdego prawa i tu mamy duże pole do interpretacji. jeden ksiądz uzna, że absolutnie nie ma szansy na "wychowanie po katolicku" w związku bez ślubu koscielnego - nie wnikając nawet w przyczyny. Inny uzna, że rodzice chrześni sa gwarantem takiego wychowania.

Gość zacznijmy od tego, ze z 80%
ludzi bierze kościelny dla całej tej ceremonii,sukni,wesela etc, a nie dla wiary:)...ps. a 3/4 z nich oczywiście pod presją, czyli będąc w ciąży i żeby dziecko było ochrzczone to szybko,szybko ślub...chore! taka jest nasza wiara. większość jej nie rozumie, nie praktykuje, uważa ją za dziwną i pełną wad, ale jednak w niej tkwi, bo się boi;/

Gość calineczka mamy29
instytucja chrzestnych jest trochę dziwna bo tak naprawdę odbębnią swoje w kościele i już ...no mi moi i moich dzieci nie pomogli w niczym

Gość cholerajasna5
Zdaje się autorko, że zapomniałaś o tym jak ksiądz już raz ochrzcił twoje pierwsze dziecko więc potraktował was ulgowo. Najłatwiej zapomnieć i mieć pretensje.

tu sie zgodze. przykro mi tylko z tego powodu ze ksiadz kazdego traktuje inaczej... nastepny przyklad z okolicy... ona samotna matka z 2 ochrzczonych dzieci ...on odszedl dla niej od zony z ktora mial slub koscielny , i ich wspolnemu dziecku ksiadz chrztu nie odmowil...

Gość ja tam ksiezy lubie
przyjaznimy sie z mezem z kilkoma.. jezdzimy razem na wakacje calymi rodzinami nasze dzieci tez sie bardzo lubia, moja corka i corka jednego z ksiezy razem na koloniach 2 razy byly co sie czepiacie ksiezy ? to normalni ludzie i jak z kazdym normalnym czlowiekiem tak i z nimi mozna wszystko zalatwic ABSOLUTNIE WSZYSTKO wiem z doswiadczenia sa bardzo pomocni

Gość atakatam
bo jeśli istnieje uzasadniona przyczyna braku ślubu kościelnego to ksiądz chrzci dziecko. Ja jestem rozwódką, dzieci mam z drugim mężem, z którym mam ślub tylko cywilny. NIe mieliśmy żadnego problemu z ochrzczeniem dzieci, bo nawet jak byśmy bardzo chcieli, nie możemy wziać ślubu kościelnego

Gość calineczka mamy29
możesz starać się o unieważnienie przecież

Gość ja tam ksiezy lubie
autorko zapros do domu ktoregos, kolacja, alkohol - oni to bardzo lubia powiedz ze to bedzie spotkanie nie formalne (powinien wiedziec ze to bedzie spotkanie po cywilnemu) ze moze kogos ze soba zabrac ale najlepiej jest zorganizaowac takie spotkanie gdzies poza miejscem zamieszkania - zeby ludzie nie gadali ci ludzie (ksieza) prowadza takie samo zycie jak my ( w wiekszosci) bo tez maja rodziny choc nie jest to zalegalizowane i tez udzielaja sakramenty swoim dzieciom

Gość atakatam
calineczka, ale z jakiego powodu? naciąganego? mam wymyślać i kłamać?

Gość calineczka mamy29
taki ksiądz co ma rodzinę to nie jest dla mnie ksiądz !

Gość calineczka mamy29
no chyba były bardzo poważne powody skoro masz rozwód.

Gość calineczka mamy29
oczywiście nie ingeruję w twoje sprawy :)

Gość atakatam
a, i z tym dzieckiem to też dziwny ksiądz. Ja urodziłam martwe dziecko i ksiądz pochował je na cmentarzu bez najmniejszego problemu, mimo że nie zostało ochrzczone, bo jak?

Gość calineczka mamy29
męża bratowa urodziła też martwe w 8 mieś i pochował.(był na cmentarzu)

Gość atakatam
tak, z pierwszym mężem mieszkałam za granicą, ja chciałam wrócić do Polski, on chciał zostać. Do tego stopnia nie mogliśmy się porozumieć, że w końcu ja wróciłam, on został. Po dwóch latach wystąpiłam o rozwód, bo zaczęłam układać sobie życie bez niego (on zresztą też beze mnie). Dla kościoła to jednak niewystarczający powód do unieważnienia małżeństwa. Unieważnić sakrament można tylko wtedy, jeżeli przyczyna istniała w momencie zawierania małżeństwa.

Gość ja tam ksiezy lubie
calineczka ! ale wlasnie takich ksiezy jest bardzo duzo ,,, ja sama znam juz 4 tzn, poznalam jednego w parafii do ktorej kiedys nalezalam ( w zasadzie moj maz go poznal- razem na pilke chodzili) a przez niego poznalam jeszcze kilku zyja "normalnie" tzn oni na plebaniach dla niepozaki a ich rodziny w innych miejscowosciach maja domy ( powiem szczerze ze na taki dom to ja bym musialam nie wiem ile zapieprzac)

Gość calineczka mamy29
nie no w takim razie nie ma raczej szans

Gość calineczka mamy29
no to w takim razie są księżmi dla kasy :)

Gość Najlepiej zrobiła moja znajoma
która chciała ochrzcić dziecko ze związku nieformalnego. Ksiądz robił problemy, ale w końcu ochrzcił. Oni potem wzięli ślub kościelny, ale tak się na tego księdza obraziła za to, że jej nie chciał tego dziecka ochrzcić, że w ogóle przestali chodzić do kościoła i dzieciak nigdy tam nie był. Właśnie zaczął chodzić do zerówki, więc ma religię, więc jego mama uznała, że trzeba wrócić do chodzenia do kościoła. Dzieciak jest bardzo inteligentny, bystry i rozmowny, ale i też bardzo źle wychowany. Na mszy byli 10 minut, bo na głos chłopak pytał, po co oni tu przyszli. Po prostu dziecko nie rozumiało czemu musi stać godzinę i robić jakieś dziwne według niego rzeczy. W końcu skopał matkę i wyszła z nim... :O I co się było tak rzucać o ten chrzest? Dla mnie, jako praktykującej katoliczki, to jest ciężki grzech, nieposzanowanie sakramentu i nie wypełnienie jego przysięgi.

Gość kulaunogi..
zycie nie jest takie proste co ma zrobic kobieta kiedy maz pije i bije ? odpowiedz prosta i wiele z was radziloby natychmiastowy rozwod z nadzieja ze ulozy sobie zycie z kims innym normalnym i zakladam ze tak sie dzieje , kobieta poznaje kogos , ma z nim dziecko , jest wierzaca , praktykujaca i co ? ochrzci jej ksiadz dziecko ? pewnie nie albo moze w sobote [a dlaczego w sobote, bo niby co dziecko gorsze jest , ciemnogrod pieprzony ] i jaja przez cale zycie z kazdym sakramentem bo księżom sie w dupach poprzewracalo pierdola do mlodziezy bzdury na temat antykoncepscji , wtracaja sie we wszystko i o wszystko trzeba sie prosic wiara to jedno a ksieza to drugie to co robia niektorzy ksieza kloci sie z wszystkim co glosza jestescie biedne idzcie po pomoc na plebanie , poproscie o darmowe udzielenie slubu itd zobaczycie czy sie uda dzis wam nie chca ochrzcic dziecka , za dwadziescia lat w kosciolach beda pustki i skonczy sie eldorado i nastanie normalnosc jak na zachodzie zobaczycie starsze pokolenie odejdzie a wraz z nim skonczy sie dobry business dla ksiezy wiem ze nie wszyscy ksieza sa beee , sa tez spoko ludzie , ale tacy z reguly sie nie wybija niestety i koncza na wiochach gdzie nie ma kasy

Gość calineczka mamy29
kulaunogi.. ale w sakramencie małżeństwa mówisz ,,na dobre i na złe,, ,,w zdrowiu i chorobie,, ,,puki śmierć nas nie rozłączy,,