Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowoczesna technologia

zła jakość filmu z wesela

Polecane posty

Nie wiecie czy da się poprawić jakość filmu z wesela tzn żeby obraz był bardziej ostry? Mój film z wesela nie jest najlpeszej jakości gdy ogląda się go na dużym telewizorze. Na małym jest ok, ale gdy oglądam na większym to widać hm... tak jakby pixele, czy to wina kamerzysty ( lichy sprzęt?) czy da się coś z tym teraz zrobić czy nie?

chyba nie wina telewizora bo jakość innych filmów weselnych nawet tych sprzed 3 lat jest lepsza

Zgłoś się do swojego kamerzysty i zapytaj w jakiej jakości kręcił, bo HD to chyba nie jest...

witam a próbowałaś na innym odtwarzaczu? może to wina przeskalowania obrazu - niektóre odtwarzacze źle sobie z tym radzą pozdrawiam krzysztof www.studiopixel.com.pl

nie znam się na tym ale mniej więcej wygląda to tak, jak jakość zdjęcia zrobionego aparatem o małej rozdzielczości i oglądaniem pózniej takich zdjęc w dużym powiększeniu. czy może to byc wina słabego sprzętu kamerzysty? Pod innym względami film mi się podoba, jest fajnie zmontowany, dobrze skomponowana jest muzyka z obrazem tylko ta jakość jest nie najlepsza. Jak oglądam na " starym" tv jest ok. a jak na większym ekranie takim 37 calowym to już z bliska obraz jest niewyraźny

Gość Inżynier elektronik
Kamerzyści weselni kręcą z reguły na starym, choć bardzo dobrym sprzęcie w rozdzielczości poniżej HD i jeszcze to później kompresują materiał przy obróbce. Przyczyn jest kilka. Słaby komputer do obróbki (w HD obróbka trwałaby wieki) a przede wszystkim HD to sobie tylko na Blu-ray możesz oglądać. Zwykłe wideo, to rozdzielczość 720x480, czasem 720x576, co jest o wiele za mało, dla nowoczesnego telewizora. I nawet jeśli kręcono kamerką HD, z rozdzielczością 1920x1080 to i tak w tej rozdzielczości na dysk DVD się nie zapisuje. Ot stara technologia, o której po prostu się nie mówi. Dodatkowo, żeby więcej materiału weszło na płytę, materiał poddaje się kompresji i wtedy, zamiast 1000 odcieni jakiegoś koloru (powiedzmy koloru skóry) masz tych odcieni 10 i twarze wyglądają jak ulepione z gliny. Większość kamerzystów weselnych kręci na kasetkach, nie na kartach i szybko po montażu, z uwagi na objętość materiału kasuje to, co nakręciła. Teraz to już "po ptokach". Tak sądzę. Po prostu siadajcie dalej od telewizora.

Gość kolahgig
Witam. Wesele miałam kręcone amatorską kamerą. Film jest tak złej jakości, że momentami wszystko jest zamazane. Znajomi to całkowicie zawalili. Tak to jest jak zabraknie kasy. Mam pytanie czy w profesjonalnym studio mi to mogą jakoś obrobić i polepszyć jakość??

witam pytanie podstawowe - czy macie oryginalne nagranie? w jakim formacie było nagrywane - na jakim nośniku no i jakim sprzętem może troszkę można poprawić ale cudów niestety nie ma pozdrawiam Krzysztof

witam pytanie podstawowe - czy macie oryginalne nagranie? w jakim formacie było nagrywane - na jakim nośniku no i jakim sprzętem może troszkę można poprawić ale cudów niestety nie ma pozdrawiam Krzysztof

Gość kamerun co nie robi źle
dajcie spokój z gówna bicza nie ukręci, jak jest kompletnie spieprzone to kaplica a jedyne co ew, można zrobić to przemontować czyli pewnych rzeczy nie pokazać, ale jeśli to są ważne rzeczy no to sorry

Gość KrzysiekS
Zapewne było filmowane kamerą typu Sony 2000 lub inna tego typu. Te kamery, aby uzyskać obraz w panoramie czyli 16/9 muszą wycinać pewien fragment obrazu. Jeżeli jest taka możliwość proszę podłączyć odtwarzacz z telewizorem za pomocą kabla HDMI trochę się poprawi. Reszta tak jak ktoś pisał wcześniej. W mojej długoletniej praktyce nie raz miałem podobną sytuację, że klienci decydując się na tanią usługę potem niestety żałowali. Pozdrawiam fotovidkolor.pl

Gość gość
Po prostu kamerzystę dobiera się na podstawie rekomendacji innych, a nie przypadkowo, musisz zobaczyć wcześniej film, inaczej to nie ma sensu, można się głupio władować w G. Szkoda czasu. MDM Foto robiło film naszym znajomym i tak wybraliśmy ich. Cóż... to co dostaliśmy było w 100% zadowalające.

Gość gasta
dokładnie, moje kręcili tutaj: http://www.jetmax.pl i nie zdecydowałabym sie na kamerzyste w ogóle, gdyby nie było standardowej opcji podejrzenia materiału, jaki kręcą :P

Gość gość
no jak nie bedzie dobrego sprzeetu to jakosc tez moze byc marna, najlepiej kupic dobry sprzet taki jak www.technika-filmowa.pl

Gość gość
gość: masz rację, ja mam sprzęt od nich i jestem naprawdę mega zadowolony :)

Gość gość
to wina tesciowej,jakby jej na slubie i weselu nie bylo to film bylby dobry