Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość __ośmiorniczka

chrzest - co do jedzenia

Polecane posty

Gość __ośmiorniczka

witam, niedługo będzie chrzest mojego dziecka i chciałam przygotować jakiś obiad i poczęstunek dla najbliższej rodziny. Chciałam spytać te osoby, które przygotowywały takie obiady, co podawały do jedzenia, bo ja zupełnie się na tym nie znam. Dzięki za odppowiedź. Dodam, że będą zaproszeni tylko rodzice chrzestni i dziadkowie dziecka.

Gość snow patrol
proponuję podać coś tradycyjnego co każdy lubi i co dzieci mogą zjeść ( takie 2 letnie i starsze a na pewno są jakieś w rodzinie) np rosół z makaronem a na drugie kotlety z piersi lub schabu/kurczak pieczony/karkówka pieczona plus ziemniaczki i ze dwie surówki do wyboru. no i oczywiście ze dwa ciasta np sernik i szarlotka lub tiramisu co tam uważacie. no i u mnie był tort i lody bez żadnych wędlin i zimnych przekąsek

Gość __ośmiorniczka
snow patrol, dzieki. A jakies sałatki może? tylko jakie?

Gość bardzo polecam sałatkę
z brokułów: brokułki na półtwardo ugotowane, jajka na twardo lub ser feta (osobiście wolę z fetą) i sos czosnkowy. bardzo szybko sie robi i jest przepyszna!!

Gość jaPO
ja uwielbiam jedną prostą sałatkę: czerwona papryka, szynka i kukurydza (wszystko w równą kosteczkę) + majonez (bez przypraw, nawet soli!!) pycha :) możesz też zrobić tradycyjną warzywną, którą większość osób lubi

Gość __ośmiorniczka
dzieki za te pomysly na salatki. Chcialam jeszcze spytac jakie miesko do obiadu najlepiej wybrac, zeby sobie przygotowac wczesniej , a potem jak sie wroci z chrztu,zeby wszystko sprawnie dokonczyc i podac na stol ?

Gość __ośmiorniczka
?

Gość jakies pieczone chyba
albo pieczen rzymska.

u mnie było tak: OBIAD: -rosół -ziemniaczki, 2 rodzaje mięsa (pieczeń z karkówki i pieczone udka z kurczaka) i do tego 3 rodzaje "zielska" (mizeria, cukinia marynowana i buraczki) SŁODKOŚCI: -tort -2 czy 3 rodzaje ciasta dokładnie nie pamiętam KOLACJA (bo goście z daleka i nocowali): -bigos -wędliny i sery (żółty i pleśniowy) -2 czy 3 sałatki w tym na 100 % taka tradycyjna warzywna ŚNIADANIE: -kiełbaski na ciepło -resztki z kolacji

Gość Gosć niedzielny &
Swojsko i bez przesady :) te udka to dobre- można odgrzać pózniej w piekarniku

Gość ja mialam tak
robilam na swieta wielkanocne: Przystawka: pieczarka zapiekana z serem zoltym, bazylią i cebulka Obiad: rosol z makaronem schab ze sliwka, z zapiekanym ziemniakiem, surowki - 2 do wyboru deser - tort orzechowo-czekoladowy, sernik i ciasteczka cos na pozniej - bigos i sałatki - jarzynowa, pieczarkowa oraz ananasowa z szynka i jajkiem kawa, herbata, napoje Robilismy wszystko sami - bylo 12 osob razem z nami.

Gość __ośmiorniczka
:P:P:P:P:P naprawde swietny zestaw :)

Najlepiej postawić na tradycyjne jadło, a na pewno wszyscy będą zadowoleni :). Zupa, najlepiej rosół z makaronem lub też krem grzybowy z grzankami. Później drugie danie, ziemniaki (możesz podać pieczone z ziołami), do tego mięsa (drób+czerwone)- mogą być kotlety z piersi lub kurczę pieczone i zrazy z sosem. Ze dwie surówki i może jakieś gotowane warzywa :). Potem kawa i ciacho. Szczególna okazja, więc myśle, ze jak najbardziej wskazany jest tort. Jak zostają na kolację to możesz podać coś na ciepło (jakiś bigosik, łazanki z kapustą i grzybami czy leczo) albo zostać przy zimnych rzeczach- sałatki najróżniejsze lub też coś w galarecie (najprościej w szynę zawinąć jajo na twardo i ogórasa, posmarować majonezem i potem zalać galaretą). Powodzenia.