Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość best wishesssssssss

Co do jedzenia przygotowujecie na imieniny/urodziny?????

Polecane posty

Gość best wishesssssssss

Witam, prosze napiszcie co przyrządzacie do jedzenia na takie okolicznosci jak powyżej kiedy gościcie rodzine/znajomych

Gość ogladałam wczoraj
krokiety, kurczak, gołąbki, pierogi, ciasta

Gość wolałaby dresa od kujona
włąsśnie ciekawy temat! co mnie to gówno obchidzi no to duzo przygotuowujsz boo teraz w tych czasach to wszyscy raczej skromnie. ja zawsze mam taką metode ze cos i a na goraco,zakaski no i na słodko. . zalezy ile mam kasy. ale dawniej robilam i bigos i sałatke i obiady, udka ,koltlety i tak sie na harowałam i po co to? nażrą się i pojda do domu. a za tydzien nie ebda o tym pamietac,ani o tobie. . ja teraz staram sie robic cos mniej tradycyjnegio czyli np spagetti,alub ryz po chinsku,całą blache narobię i mam spokoj. przed przyjsciem gosci tylko wrzucam na 15 min do piekarnika zeby by ło gorace. sorry za literówki.

Gość best wishesssssssss
ja myslalam o szazlykach, salatce z serem feta pomodiorem oliwkami, mielone i na slodko, mam jutro imieniny

Gość nieWESELEsiejuz
SALATKI ! KEBABOWA :)

Gość jaf
można też zrobić szhoarmę a'la taką jak ze sfinxa:)

Gość co ja robie....
to zalezy kto ma przyjsc, ale tak ogolnie to: - salatka jarzynowa (standard) - mini krokiety - jajka w majonezie z groszkiem - galareta (z kurczaka bo szybciej) - lazania, (jako glowne) - sledzie - koreczki - chipsy, orzeszki (wiadomo)

Gość Best whisessssss
Jestem świeżo po ślubie i na pewno jutro przyjedzie bratowa z tesciami. Chcialabym dobrze wypaść. Niestety to koniec mc-a i krucho z kaska. Co poradzicie? Pozdrawiam:)

coś na ciepło, np strogonow, flaczki lub bigos, a potem do wódeczki "zimna płyta"

Gość zebra 2011
Jakieś dwie sałatki i dwa dania na ciepło np. karkówka pieczona z pieczarkami i bigos. Zawsze tak robię i wszyscy najedzeni po pachy.

Gość Szalona Mama
Aha i wbrew pozorom mam dużo na stole, ale zakupy te są niedrogie bo po prostu kupuję produkty z niższej półki. W sałątkach i tak nikt nie pozna czy kukurzyda jest bonduelle czy dawtona czy jeszcze jakaś tańsza, więc kupuję tę tańszą. Tak samo np. wino u nas nie ma koneserów i nikt nie zna sie wiec czy dam wino za 20 zł czy za 200 zł reakcja będzie taka sama (sprawdzałam, raz kupiłam wlasnie takie za 140 pln i wszyscy woleli sofie heheh)

Gość enerdżi
zrób sałatkę np grecką lub z pomidorów i mozzarelli, do tego lasagne, to nie zrujnuje budżetu napewno:) później postaw jakieś koreczki na słodko i powinno być ok

Ja zazwyczaj dla znajomych i zazwyczaj cos w miare skromnego, np. salatka warzywna lub owocowa, pizza na cieplo, ciasto / ciasteczka albo lody. Do tego kawa lub czekolada na goraco. Czasem orzechy lub chipsy...

Gość zebra 2011
Owoce tez wcinają z apetytem. Winogrona, śliwki, pomarańcze, mandarynki. Miseczka z orzeszkami, migdałami.

Gość enerdżi
jak wykorzystasz też udka z kurczaka, np upeczesz i podasz na ryżu curry z kukurydzą to także wyjdzie niedrogo, udka to dosyć tania stosunkowo sprawa

Gość Best whisessssss
Kochani bardzo dziękuje bardzo za porady, a będzie zapewne ok 6 osób:)

Gość qwerty26
po co serwujecie dania obiadowe na urodziny..? Ja nigdy tego nie robiłam, same przekąski i tort, owoce. poza tym ja zapraszam po obiedzie, np. na 17,oo. Wtedy kłopot z głowy A z przekąsek: -sałatka grecka -sałatka warzywna z gyrosem -galaretki drobiowo-wieprzowe z warzywami -wędlinki, różne sery i pieczywko -sledzie w śmietanie (robię w kefirze i nikt się nie poznał przez ten czas, a zawsze chwalą, ze takie pyszne :D) -czasem jajka w majonezie.. no i oczywiście tort, aklo, itp.. :) z tym ze ja mam urodziny w zimie, więc przekąski pasują. Mój luby ma urodziny w czerwcu, więc robimy grilla (karkóweczka, szaszłyki, skrzydełka, sałatki, zapiekane warzywa), tort, a potem w miasto na kluby :D

Gość gość
To zależy od pory roku i od tego, czy zapraszasz gości np. na obiad i deser, albo może jeszcze i kolację. Jeżeli obiad , to jakaś zupa-krem np. z borowików, na drugie danie roladki ze schabu, albo z filet z kurczaka z warzywami, pieczone udka, do tego sałatka grecka , oprócz tego warzywa na ciepło, kompot, albo sok naturalny. Potem podwieczorek: ciasta, kawa, alkohol. Na kolację kulki z mięsa mielonego w occie, panierowane kotleciki w zalewie pomidorowej, galareta drobiowa, wędliny, mięsa pieczone podane na zimno. Ja mam urodziny w marcu, więc takie menu jest ok.