Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pannami

nie wkurza was to

Polecane posty

Gość purpura_to_moj_płaszcz
Czyli co, mają np. sprzedac dom, na który całe życie pracowali i wynieśc się do kawalerki, żeby starczyło im 2tys. miesięcznie? Zus zabrał, to niech teraz odda.

Gość zlazlazla
Mało się napracowali w zyciu najwyraźniej ;p

Gość reika1
Przykro mi ale emeryci powinni ustąpić miejsca w pracy gdzie mają szansę zatrudnić się młode osoby.Przykład u nas w firmie państwowej pracuje kobieta na emeryturze .ma 1400 zł jako sprzątaczka -więc nie mało .Dodatkowo normalnie pracuje tu na cały etat .Dostaje drugie tyle jak nie więcej .Tylko że obija się jak może po prostu udaje że pracuje ,jedną czynność robi powoli ale jak podkreśla dokładnie.Pracują z nią jeszcze cztery dziewczyny ,które naprawdę się uwijają i napracują bo tę samą czynność co wyżej wspomniana emerytka 55 letnia zrobią w 5 minut i jak widzę o wiele dokładniej.Rozmawiałam kiedyś z nią czemu nie odpoczywa sobie na tej wcześniejszej emeryturze tylko pracuje.Odpowiedź bezcenna"no co ty ,przecież wiesz tu przetrę,tu coś poczyszczę a kasa dodatkowa jest.Napomknełam jej tylko że jej koleżanki zasuwają i odpowiedź"a niech zapierdalają ,ja już się napracowałam" no to czegoś tu nie rozumiem .NAPRACOWAŁAŚ SIĘ TO ODEJDŹ A NIE UDAWAJ ŻE PRACUJESZ !!!! Dodam tylko że jej mąż też ma emeryturę i to nie złą oraz UWAGA DORABIA W DWÓCH DODATKOWYCH PRACACH.Wjednej legalnie w drugiej na czarno.Jeszcze jedno zrozumiałabym gdyby było jej ciężko ale mają dom (oczywiście co roku a to rolety a to ogród chiński)co roku zmieniają samochód ,często meble ,nigdzie nie jeżdżą.To jest chore !!!!

Gość zlazlazla
.. my tu piszemy o emerytach którzy maja godna emeryturę a dalej zajmują miejsce bo kurna nudzi im się w domu chybanikt nie mówi tu o sprzedawaniu willi

A ile wynosi ta "godna" emerytura? Utrzymanie domu i spłata kredytu to kupa forsy, nie wierzę, że jakakolwiek emerytura jest w stanie to pokryć.

Gość pannami
bo ludzie sa zachłanni i widzą tylko czubek własnego nosa a szczególnie ci starsi wychowani w takich czasach że teraz im sie wydaje że wszystko im sie należy czy się stoi czy sie leży

Gość zlazlazla
A co maja zrobić młodzi którzy założyli rodzinę i maja kredyt? A zwalniają Cie z pracy bo emerytka siedzi i Se dorabia do emeryturki kiedy młody ma zaczac zarabiac na emeryture?? Po 40-stce??

zlazlazla, ale to nie problem emerytów, że młodzi nie mają pracy. Ty byś ze swojej zrezygnował, bo jacyś tam obcy ludzie mają problem?

Gość pannami
ja jak będę na emeryturze to raczej spłacanie jakiegokolwiek kredytu będę juz miała dawno za sobą. Zdąże na wszystko zarobić

Ja też. Ale kasę pobierać będę, bo mają mi oddac zagarnięte 360 tys.

Zacznijmy od tego ze emerytura emeryturze nie rowna. Wrodzinie i nie tylko znam osoby ktore maja 8 tys,a sa takie ktore maja 1200,wiec trzeba rozgraniczyc najpierw poziom zycia dwoch grup emerytow. Jestem z rejonu gdzie wiekszosc emerytur to gornicze emerytury,ale pracodawcy i tak wola zatrudnic ich niz kogos mlodego,bo nie musza odprowadzac najwyzszych skladek jakie sa,czyli ZUS.

Gość zlazlazla
no ale to emeryci stwarzają ten problem młodym... wiec kogo to problem ... oczywiscie ze EMERYTÓW i młodych (którym emeryci zgotowali taki poczatek)

Gość reika1
Owa koleżanka o której pisałam ,właśnie spłaca kredyt na nowy samochód .Oraz ostatnio kupili jednej z wnuczek mieszkanie (oficjalnie ma je po dziewczynie która wyjechała do Anglii:)).Wnuczka pracuje w jakimś sklepie za grosze.Nie mam pretensji do emerytów którym na prawdę ciężko i dorabiają ale ten przykład (zapewniam że nagminny)to obraz jak potrafią kombinować niby biedni emeryci .To po cholerę te wcześniejsze emerytury ??????? To prezent od państwa .W moim zakładzie tak dorabia jeszcze księgowa (która nie ma zielonego pojęcia o komputerze) inni zrobią za nią albo liczy wszystko ręcznie od połowy miesiąca obliczjąc wypłaty :)Nie daj boże ktoś przyniesie l-4 pod koniec miesiąca lub około 20-go .Jest wściekła i obrażona bo muuuuuuusssssssi znooooooowu liczyć:)Chore,chore:(

Nie emeryci tylko państwo jak już. Jak analizuję własne otoczenie, to ci, którzy dostają wysoką emeryturę nie pracują. A dorabiają ci, co dostają grosze. Skoro państwo nie jest w stanie zapewnić starszym ludziom bytu, choć przecież całe życie pracowali, to sorry, nie ich problem.

Gość zlazlazla
No przecież wspomniałam ze mam pretensje tylko do tych emerytów którzy naprawdę by mogli już ustąpić męczą się w tej robocie marudzą wsdychaja ale kurna siedza jak by ich ktoś zmuszał (dobra życie czasem rozne scenariusze pisze ale kolejny raz zaliczam do grona emerytów niechcianych ludzi którzy maja pieniadze)

Gość zlazlazla
purpura_to_moj_płaszcz a ty co do emerytów sie zaliczasz?

Gość cala prawda taka prawda
jezeli emeryt zarabiak cos ok ponad 1500zl na reke to automatycznie zabierana jest mu emerytura, wiec lewiatan pie pitol glupot ze brata znajomy zarabia dwa klocki i bierze dwa klocki emerytury

Jeszcze nie, zostało mi jeszcze dużo czasu. Ale jak tylko się zaliczę to forsę wezmę, niech oddadzą co zabrali.

Gość pannami
wczesniejsze emerytury to wogóle jakis paradoks, ludzie szli po zaledwie kilku latach pracy na emerytury na dziecko i teraz biorą emerytury fakt nieduże ale biorą a w zus-ie brakuje na emerytury dla ludzi którzy przepracowali 30 lat

Gość zlazlazla
no tak Państwo winne to niech zapłacą za to młodzi ;D a jak emeryci nie dosc się napracowali, niech sobie dorabiaja a młodzi zaczną prace w wieku 40 lat ;D a co tammm ..babcie i dziadki ich będą utrzymywać (jesli tak to spoko niech pracuja)

Gość pannami
tak niech oddają 360 tyś które wyliczyłaś z kosmosu

boto nie jest wyjście kretynie. masz argumenty mało logiczne;) a co jeśli zachoruję na raka, albo amputują mi nogi lub zbankrutuje? jakby babcia miała wąsy...

nie z kosmosu tylko z kalkulatora wynagrodzeń.

Gość pannami
juz ci pisałam że zabierają 1000 zł ale emerytalnej składki jest 9,76 %

to akurat nie było do Ciebie;) też widzę ile mi odpada z pensji na składki i składeczki.

zus oszukuje emerytow, ludzie sie sadza calymi latami, inni nie maja sily i odpuszczaja, dlatego te emerytury sa takie liche i dlatego emeryci musza dorabiac (zeby nie bylo, to ja mam 24 lata :P). popatrzcie jaki mamy rzad, kto "majstrowal przy naszych emerytorach" i ktoo popodnosil podatki i do nich miejcie pretencsje a nie do ubogich ludzi:)

a co mnie obchodzi ile jest emerytalnej, skoro reszty pieniędzy też nie zobaczę. Jedynym świadczeniem jaki zamierzam pobierać jest zasiłek macierzyński.

Gość zlazlazla
O co się wam rozchodzi? Bronicie tych emerytów którzy zarabiają dość a nadal siedzą na stanowiskach czy tych którzy maja mała emeryturę i żeby przeżyć musza dorobic?

ja nie mam pretensji do ludzi, ktorzy uczciwie pracuja, a raczej do tych, co cale zycie zyja na rentach i innych zasilkach. to od nich powinno sie zaczac "oszczedzanie"

Gość zxzsads
wychodzi na to, aby mlodzi mogli zyc na poziomie MUSZA wyjechac z tego kraju a starzy niech sobie pracuja. Nas MŁODYCH w tym kraju wcale nie potrzebuja. Maja nas w dupie.