Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jadziamadziaaaa

umowa na czas okreslony a ciaza jak to wyglada?

Polecane posty

Gość jadziamadziaaaa

hej aktualnie mam umowe do czerwca 2012 z mozliwoscia przedluzenia na zcas nieokreslony. planuje dzidziusia i co jak np zajde w ciaze w przyszlym roku jak to jest prawnie? musza mi przedluzyc umowe? jak potem z macierzynskim?? dziekuje

Gość tak to jest z
jeśli zajdziesz w ciąże przed zakończeniem umowy na czas określony umowa zostanie przedłużona do dnia porodu. W takim wypadku rozwiązuje się w dniu urodzenia dziecka a zasiłek macierzyński wypłaca ZUS

jezeli zajdziesz do czerwca i przed koncem umowy dasz zaswiadczenie ze jestes w ciazy dostaniesz umowe do dnia porodu jak ja :)zwolnienie lekarskie płatne 100% potem macierzynskie wyp[laca ZUS moga ci dac umowe normalna ale to jest rzadko spotykane chyba ze twoj zakład pracy jest normalny :) nie tak jak moj :)

Gość a powiedzcie mi czy jak
pracuje jako pracownik tymczasowy i mam przedłużaną umowę co miesiąc to mogą mi jej nie przedłużyć jak się dowiedzą o ciąży? czy jestem chroniona od 3 miesiąca i muszą mi przedłużać do dnia porodu?

ale to jest normalna umowa czy zlecenie? na takich umowach z tego co sie orientuje nie przedluza bo musisz miec conajmniekj poł roczna umowe za soba czy jakos tak...

Gość a powiedzcie mi czy jak
Tam pracuje już rok, umowę mam normalną jako umowa o pracę, na cały etat. Jedyne jest to, że pracuję jako pracownik tymczasowy i mam ją przedłużaną co miesiąc

Gość a to tak jest
co do tymczasowej pracy: "Jeżeli pracownica jest w ciąży w chwili wypowiedzenia lub rozwiązania umowy, to zatrudnienie nie ulegnie przedłużeniu do dnia porodu. W przypadku pracownicy ciężarnej wykonującej pracę tymczasową nie ma przy tym znaczenia czas trwania umowy, tak jak to jest przy umowach o pracę na okres próbny powyżej 1 miesiąca lub umów na czas określony. Powyższe wynika wprost z art. 13 ust. 3 ustawy o zatrudnianiu pracowników tymczasowych, który wskazuje, że do umowy o pracę zawartej z pracownikiem tymczasowym nie stosuje się art. 177 3 Kodeksu pracy, zgodnie z którym umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży ulega przedłużeniu do dnia porodu."

nie wiem ciezko mi powiedziec cos jestes pracownikiem tymczasowym a to tez ma znaczenie czyli wedlug kodeksu pracy jestes osoba jakby na zastepstwo czyjes jak juz nie bedziesz potrzebna to cio bambino :) tak po 3 miesiacu jestes juz chronioma ale wez poczytaj cos "dziadek google" napewno ci pomoze :)

Gość jedynymi umowami
ktore sie nie przedłuzaja do dnia porodu sa umowy na zastepstwo lub na probe ale nie dłuzsza niz miesiac

Gość jedynymi umowami
oczywiscie pomijam zleceniówki ...mowa tu jest tylko o umowach o prace