Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kalakala

antykoncepcja

Polecane posty

czesc . mam pytanie . od nastepnego cyklu miesiaczki chce zaczac brac tabletki i zazwyczaj mam tak ze tydzien przed okresem boli mnie brzuch potem wystepuje pierwsze krwawienie .. i moje pytanie czy mam wziac pierwsza tabletke jak zacznie bolec brzuch czy dopiero jak bedzie pierwsze krwawienie ????? pomocy bo to moje pierwsze tabletki i nie che zajsc w ciaze ;) hihi

Gość Kotina
lepiej jak cie będzie boleć brzuch a najlepiej zacznij po prostu od pierwszego dnia miesiąca tak najłatwiej

yhym 2wie odpowiedzi i obie inne ;) a jezeli sponie sie o jeden dzien to co wtedy ?? bylam u lekarza wczoraj i w sumie nic mi nie powiedzial bo spieszyl sie do domu :/

Gość ty nie masz innych problemów?
a te tabletki kupiłaś w aptece czy na bazarze? Bo jeśli w aptece, to zamiast pytać kafeterianki wyjmij ulotke i poczytaj. Będzie to dla ciebie z większym pozytkiem :(

Gość echhhawdcaeds
tabletki bierze się zawsze pierwszego dnia każdego miesiąca i jak się je rozpoczyna brać to własnie pierwszego

Kotina źle Ci radzi, pierwszą tabletke bierze sie w pierwszy dzień krwawienia i koniec, to wszystko jest napisane w ulotce. Masz ją przeczytać od deski do deski.

Gość echhhawdcaeds
a co to za bzdury z tym pierwszym dniem miesiączki dajcie spokój po co biedną dziewczynę wprowadzacie w błąd żeby w ciąże zaszła

jak można wprowadzić kogoś w błąd CYTUJĄC INFORMACJE Z ULOTKI autorko tematu - masz przeczytać dokładnie ulotkę i wg niej postępowac

Gość echhhawdcaeds
no właśnie mam trzy ulotki przed sobą i na każdej pisze pierwszego dnia miesiąca zawsze tak biorę od dziesięciu lat

tak, na pewno :D to pokaż mi skany albo zdjęcia tych ulotek jako dowód bo na każdej ulotce wyraźnie JEST NAPISANE: 1.Jeżeli w ostatnim miesiącu nie przyjmowano doustnych środków antykoncepcyjnych Pierwszą tabletkę preparatu, oznaczoną danym dniem tygodnia, powinna Pani przyjąć pierwszego dnia cyklu, czyli w dniu wystąpienia krwawienia miesiączkowego. Np. jeśli miesiączka rozpocznie się u Pani w piątek, należy przyjąć tabletkę oznaczoną "Pt", a następnie przyjmować tabletki oznaczone kolejnymi dniami tygodnia. Możne Pani również rozpocząć stosowanie preparatu od 2. do 5. dnia cyklu, ale wówczas przez pierwsze 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).

Niech autorka znajdzie SWOJĄ ulotkę i sama sprawdzi;-) bo ktoś usilnie próbuje jej wkręcić,

Gość echhhawdcaeds
a najlepiej zażyj już dziś, po co masz czekać

W każdej paczce pigułek masz dokładną instrukcje użycia. Skoro to twoje pierwsze anty ginekolog na pewno cię poinstruuje kiedy i jak masz zażywać. Ale z reguły zaczyna się w pierwszym dniu krwawienia. Dobra rada - tabletki najlepiej brać o stałej porze. Wiele kobiet zapomina o pigułce i bierze ją później, co zmniejsza skuteczność ochrony. Włóż sobie blister do szuflady z bielizną - wyciągając ją rano do ubrania od razu przypomni ci się o tabsach.

salianka moj ginekolog nie mial czasu mi odpowiedziec na te moje pytania niestety :/ dlatego pisze tutaj ... ulutke musze dokładnie przeczytac i mam nadzieje ze nie zajde w ciąze ;) hi

ja miałam ustawiony alarm w komórce i przez 2 lata ani razu nie zapomniałam tabletki. Pamiętaj o zabieraniu paczki jak gdzieś wyjeżdżasz.

Miarka Mam wlasnie problem z pigólkami biore na poczatku a potem zapominam ale teraz bedee musiala pamietac bo to moze zmienic moje zycie ... mialyscie jakies slutki uboczne ?????? boje sie ze przytyje mam skłonnosc do tego :/

Gość podpowiadaam
jak się boisz to dlaczego nie zdecydujesz się na inne metody zabezpieczenia? może plastry? albo prezerwatywy? Ja stosuję prezerwatywy i oprócz tego sprawdzam dni płodne mikroskopem owulacyjnym. W dni niepłodne nie stosujemy zabezpieczenia, bo nie ma wtedy szans na ciążę.

---->kalakala Większość tabsów ma skutki uboczne (pomijam te zdrowotne, których gołym okiem nie widzimy). Po chyba 4 latach brania Cilestu miałam stany depresyjne. Po 2 latach Yazu - migreny (nie mogłam żyć bez tabletem przez nawet 3 dni z rzędu). Po miesiącu Novynette przytyłam 7kg i nie mogłam zrzucić (więc zmieniłam tabsy) i libido=0. Teraz jestem na Midianie - po paru miesiącach nadal ok.