Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zbyszkov1

Temat maturalny - Jaki wybrać

Polecane posty

Gość Zbyszkov1

Muszę do jutra złożyć deklarację maturalną ale nie wiem jaki wybrać temat mam 4 takie co by mi odpowiadały ale nie wiem który wybrać. Proszę o pomoc:) 1. Literackie obrazy bitew. Porównaj sposoby ukazywania scen batalistycznych w wybranych dziełach literatury polskiej. 2. Literackie świadectwa zagłady. Porównaj wybrane relacje opisujące Holocaust. 3. Świadectwa pobytu człowieka w hitlerowskich i sowieckich obozach. Scharakteryzuj różne sposoby prowadzenia narracji oraz opisywania świata przedstawionego - na przykładzie wybranych tekstów literackich. 4. Poetyckie odpowiedzi na tragizm XX wieku. Na podstawie analizy wybranych tekstów poetyckich przedstaw reakcje poetów na dramat wojen i dwóch totalitaryzmów.

Gość asaaaaaaa
Holocaust - sama miałam ten temat:) zaliczyłam na 18 punktów. Miałam wiele do powiedzenia.

chyba ten pierwszy jest najprostszy.. ;) a jak chcesz cos bardziej ambitnego, to wybierz 3 lub 4... 2 też nie jest trudny..

Gość sdnaownfownai
Masz taką kategorię tematów, do których możesz wybrać filmy, obrazy i wiersze? Ja taki temat wybrałem, wziąłem sobie 2 wiersze, obraz i film i nie musiałem mieć żadnej lektury.