Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DobraDziewczyna

Mały kotek 6 tygodni - porady !!

Polecane posty

Gość DobraDziewczyna

Witajcie :) mama w końcu zdecydowała się na zwierzątko. Jutro jadę odebrać od brata małego 6 tygodniowego kotka i tu mam do Was prośbę. Co takiemu maluchowi dawać do jedzenia i jak często? Kiedy jakieś szczepienia i odrobaczanie? W ogóle proszę o jakiekolwiek porady co do takiego maluszka :)

Gość ON1919191
jest za maly!!!!! powiniem miec conajmniej 8 tygodni, robisz mu krzywde.

Gość DobraDziewczyna
Ale tego kotka znalazł mój brat na podwórku więc go przygarnął. On już ma w domu kota dużego dlatego małego biorę ja. Wiem że jest za mały i powinien być z matką ale nikt się po niego nie zgłasza.

Gość pasztet nad pasztetami
za mały ,poczekaj chociaz jeszcze z tydzień a najlepiej 2

Gość DobraDziewczyna
Ale właśnie chodzi o to że nie mogę bo ten duży nie toleruje małego.. i mój brat chce go oddać mi jak najszybciej.

Gość ON1919191
www.mimuw.edu.pl/ania/TI/kot.pdfSimilar zobacz tu, dzial kocieta kilkutygodniowe, nie oseski

Gość w ostateczności
będziesz go musiała karmić mlekiem. Ja to robiłam przez dziurkę w woreczku foliowym. Wczesniej mój kotek jadł, ale ze stresu pewnie cofnął się w rozwoju -właśnie po przenosinach i zabraniu od matki

Gość DobraDziewczyna
A jak często powinno się go karmić dziennie?

Gość vvggtt
zapytaj weterynarza bo takie opiekowanie sie maluchem amatorsko, przyniesie więcej szkód niż korzyści

Ludzie znajdują i ślepe kotki. Więc 6 tygodni wg mnie spokojnie, tylko zanim wrócisz do domu skocz do weterynarza - kota nie zaszczepi, bo jest tydzień adaptacyjny, kiedy to kotek oswaja się z nowym życiem:) Miałam to samo:) Albo skocz do weterynarza jeszcze przed odebraniem kociaka. Spytaj co najbezpieczniej. Taki maluch to mleczko powinien pić. Poza tym 6, nie 6 przecież on sam nie przeżyje..

Gość DobraDziewczyna
Macie rację wybiorę się jutro do weterynarza z nim i zobaczymy co i jak.

Dokładnie:) Znajomej podrzucił ktoś małego jeszcze ślepego - dziś ma 2 lata i jest niezłym łobuzem. Więc uszy do góry - weterynarz będzie wiedział co zrobić!

Gość DobraDziewczyna
Dzięki za porady :)

Gość ja niedawno zanlazlam
8 tygodniowego kotkamial koci katar, leczylam go ale po 9 dniach nagle mu sie pogorszylo i musialam go uspic :( pani weterynarz polecila zeby rozrabiac mu proszek royal canin z woda i podwac w strzykawce. proszek ten jest dostepny chyba tylko u weterynarzy, nie pamietam dokladnie jak sie nazywa, ale saszetka kosztowala 11zl i wystarczala na dlugo. on wzamacnia male kotki i prawie caly sie wchlania, a to wazne zeby kotek sie nie odwodnil. karmilam go strzykawka 3-4 razy dziennie po 5-6ml. pozniej rozrabialam mu pasztecik z woda i tez podawalam strzykawka (taki specjalny dla malutkich kotkow), wazne jest zebys nie dawala mu krowiego mleka. najlepiej udaj sie do weterynarza, on ci podpowie co i jak, moj po tygodniu leczenia dostal zastrzyk na odrobaczenie. jesli twoj je juz sam to dobrze, moj byl bardzo slaby i sam nic nie jadl i nie pil, dlatego musialam go karmic. wazne jest jesli bedziesz go karmic strzykawka zeby nie robic tego za dlugo bo sie przyzwyczai i nie bedzie pozniej sam chcial jesc. kotek jest jeszcze malutki wiec uwazaj na niego, zapewnij mu cieple poslanie :) powodzenia

Gość DobraDziewczyna
No posłanko już dla niego mam. Jutro idę kupić kuwetę i żwirek. Właśnie dzwoniłam do brata i z tego co mi powiedział kotek sam je. Więc i miseczki dla niego dostanę. Widzę że dużo zależy od tego co mi powie weterynarz więc jutro się dowiem wszystkiego :)

Gość kocia wiara
mam teraz w domu 2 małe koty - 5 tygodnowe :) Ale ich matkę znalazłam w rowie , z kocim katarem i taka zabiedzoną ,żę teraz mi słabo jak o tym myślę . Nic sie nie martw , kociak musi mieć ciepło , przygotuj małą kuwetę najlepiej ze żwirkiem drewnianym i wysadzaj go często to sie szybko nauczy czystości . moją znalezioną karmiłam mlekiem krowim i to zagędzczonym :) i różnymi miękkimi mięskami . Kociaki w tym wieku potrafią jesć już stałe pokarmy ,wiec nic sie nie martw . na początek - ciepło , spokój , dostęp do jedzenie i k uwety a samo wszystko sie ułoży .

Gość kocia wiara
a jak nabierze do ciebie zaufania cżesto go głaszcz i przytulaj . Małe koty są jak dzieci . Moje , jak są najedzone to zasypiaja mi na rękach jak niemowlaczki a jak mruczą ...:D

Gość DobraDziewczyna
No mam nadzieję że się wszystko ułoży pomału :) jak często trzeba zmieniać żwirek w kuwecie? I czy to musi być jakiś specjalny żwirek? Nigdy nie miałam kotka więc nie wiem co i jak :) dopiero się będę uczyć :D

Gość kocia wiara
małe kotki robią małe kupki ale śmierdzą jak od starego kocura :) jak kotek zrobi kupę , wyjmij ja przez woreczek foliowy i wyrzuć . Koty są czyściochami i brzysz je brudna kuweta . A jak nie jest czysta to zaczna szukać innego miejsca na taoletę n . szafę :) nalepszy , moim zdaniem jest żwirek drewniany , ale są rozne , sama zobaczysz .Jak wchłonie za dużo siuśków to rozsypie sie na taki drewniany piaseczek . wtedy wymień .

Gość Upa

Zabawa małego koiaka https://youtu.be/hOykFWrnaKg