Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwietniowa mama 09

czy sa tu mamy dzieci z azs - prosze o pomoc bo juz nie mam sił

Polecane posty

Gość kwietniowa mama 09

moja cora ma azs - objawy to suche paluszki w dloniach , zmiany na stopkach w postaci wyprysku kontaktowego , leczymy to od kwietnia z roznymi skutkami teraz jest fatalnie , pekaja nam paluszki, luszczy sie skorka wyglada to nieladnie , przerabiałam juz rozne mascie kremy itd nic nam nie skutkuje , nagorsze jest to ze ostatnio tesciowa zarzuciła mi ze nic z tym nie robie i powinnam isc do jakiegos specjalisty chociaz wie dobrze ze bylam juz chyba wszedzie gdzie mogłam i troche mi przykro , czy mozecie mi poradzic podpowiedzie jakies wyprobowane przez was specyfiki moze jest cos o czym nie wiem nie słyszałam bede bardzo wdzieczna dziekuje z góry

Gość khygfut
nie wiem a może pęcherzyca jak coś pęka

Gość senalea
ja używałam ręcznie robionej maści przepisanej przez pediatrę-alergologa, jej koszt to 5 zł, ale działała rewelacyjnie

Gość mój mały miał AZS
ale skóra mu nie pękała, miał tylko takie kropeczki i bardzo suchą skórę. Dostalismy maść od dermatologa robioną na zamówienie w aptece i po pół roku wszystko zeszło. Niestety nie wiem co wchodziło w skład tej maści

Gość kwietniowa mama 09
a pamietasz jej składniki , ja yez miałam robione z wit a ale nie pomaga i jeszcze jedno czy robiłyscie dzieciom testy alergiczne czy warto

Gość senalea
ja robiłam IGE na alergię i wyszło 165 (norma 0-15), ale przy azs IGE jest wyrażone nawet w tysiącach. Testy są niewiarygodne, skórne możesz zrobić dziecku od 3 roku życia, ale mi lekarka odradziła.

Gość mój mały miał AZS
nie robiłam testów, a maść była sterydowa i tylko ta pomogła.

Ja sie wypowiem.. Moja corka tez ma stwierdzone azs. Oprocz tego, ze dermatolog zakazal uzywania wszelkich zmiekczaczy do prania i kosmetykow ze srodkami zapachowymi a proszek uzywac tylko Persil Sensitiv to uzywamy i bardzo dobrze sie sprawdza: -Balneum Hermal do kapieli-teoretycznie troche dolewa sie do kapieli ale lepiej posmarowac na mokra skore, zostawic na kilka minut i splukac-to taki olejek do kapieli -masc Diprobase firmy schering-plough, raz dziennie,najczesciej wieczorem bo tlusta Oba srodki sa dostepne w Polsce. Oprocz tego uzywam szampon/zel do ciala firmy Mustela dla alergikow(produkt francuski) Mydla kremy i inne kosmetyki dla alergikow

mojemu pomoglo mydeloko La Roche Posay do suchej skory, i tez masc na sterydach. Nie robcie zdnych testow skornych to koszmar dla dziecka !!!! Mozna zrobic testy alergiczne z krwi, poszukajcie kto je robi, ja robilam swojemu jak mial 4 latka, nie w Polsce. Na ponad 400 alergenow

Gość kwietniowa mama 09
czy to tak trudno wyleczyc albo podleczyc chociaz na jakis czas, dermatolog zapewnił mnie ze jest to do całkowitego wyleczenia a niestety u mojej corci jest gorzej niz lepiej czasem az chce mi sie plakac jak widze ze objawy sie nasilaja

Gość kwietniowa mama 09
to moze ja napisze jakie masci kazano nam stosowac ; pimafucort . travogen, travocort , triderm , miałam tez robione z gentamycyna hydrocortisonem i nic tak naprawde nam nieskutkuje na dłuzej niz 2-3 tygodnie , juz nie wiem co robic

moj maluszek odziedziczyl po mnie azs.jestem zrozpaczona bo wiem ile ta choroba niesie cierpienia.sama ciagle walcze z popekanymi palcam i pachami.my tez ciagle biegamy po lekarzach.mascie niesterydowe nic nie daj,na sterydowe zdecydujemy sie juz w ostatecznosci.moj synek ma narazie niewielkie zmiany na buzce ale i tak wariuje jak sobie pomysle ze jego to tez dotknelo.od kilku dni naswietlam lampa zepter bioptron i daje rezultaty:)chwycilam sie tego w akcie desperacji troche nie wierzac ze pomoze a tu mile zaskoczenie. a tesciowa sie nie przejmuj-tylko zacofani ludzie nie potrafia zrozumiec mechanizmu choroby.

aha...masc, ktora podalam to typowy emolient-poczytaj w necie informacje na ten temat. Dla dzieci z azs lepiej masci emolienty niz sterydowe.sa rozne dostepne na rynku, ale te podane przeze mnie polecila znajoma, ktorej syn ma od 13 lat ten problem i wyprobowala juz na prawde setki srodkow. Oprocz tego uwazaj na jedzenie. Mnie dermatolog powiedziala, ze testy alergologiczne dopiero kolo 6 roku zycia, bo dziecko musi trzymac nieruchomo wyciagnieta raczke przez 25 minut-dla 3letniego dzeicka niewykonalne :) Do tego czasu unikac mamy: serow zoltych, mies i ryb wedzonych, przetworow na bazie octu i kwasu(kapusta i ogorki kiszone np.), prodoktow gotowych i zawierajacych wzmacniacze smaku i zapachu i kilku innych prodoktow, ktore uwalniaj histamine. Polecam poszukac w necie listy produktow o wysokim poziomie Histaminy.

dodam jeszcze ,ze moj synek na wszystkie specyfiki dla alergikow reagowal zle, jeszcze gorzej, az mu sie saczylo z ran, wiekszosc z nich zawiera cos w rodzaju cieklej parafiny, wszystko co bylo dla AA bylo okropne. i kolo sie zamykalo, zadne Balneum, czy Sebamed, swinstwa. Mila dwie masci, jedna na sterydach a druga cos -base. Zadnych proszkow do prania, a persil podobno najbardziej uczula, pamietam ,ze mielismy cos w rodzaju proszku , bardzo drogi , chyba z 3-4 razy niz normalny dla dzieci. U nas historia zaczela sie jak mial 1 miesiac , skonczyla jak mial 6 lat. Powodzenia

Pisze jeszcze raz , nie robcie dzieciom zadnych testow na skorze, tragedia i koszmar, zrobcie z krwi, wiem ,ze w Polsce juz tez robia , moja kolezanka robila swojemu dziecku. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Na masci z kortyzonem uwazaj! Nam przepisala lekarka dziecieca i tak jak kazala tak stosowalam-na buzce kolo oczu bo mala miala jakby rany pod oczami(jakby odparzenia). Nie wiedzialam, ze nie wolno stosowac w takich miejscach jak buzia i miejsca intymne, gdzie skora jest delikatna....:( Kortyzon uszkadza skore i sprawia ze robi sie cienka. Moja corcia od tej pory ma wybielona twarz :( w porownaniu z reszta ciala jest duza roznica i wszyscy mysla, ze jest blada bo chora.

Gość senalea
lekarka kazała mi kąpać też dziecko z dodatkiem krochmalu, moja córcia już prawie wyrosła z tego, nie chcę powiedzieć, że na pewno, bo nie chcę zapeszać :-)

Gość kwietniowa mama 09
aha i cały czas mam podawac syrop aerius , ostatnio poszłam do alergologa - polecona przez znajoma wlasciwie nic mi nie powiedziała dokladnie -ze to alergia i ze trzeba zrobic testy zeby wychwycic alergen ktory uczula dziecka kazała nic nie brac przez 2 tyg i przyjsc na te testy

Arpad wlasnie Diprobase-mysle ze tomasz na mysli...ale to tez z parafina i wazelina. Widac, ze roznie sie objawia azs i u kazdego inaczej przebiega. Nam lekarz powiedzial, ze to choroba na cale zycie, tylko mozna zaleczac na dluzszy lub krotszy czas, ale calkowicie nie znika. Trzeba sie niestety nauczyc z tym zyc. Dodam, ze tez nie mieszkam w Polsce i nie wiem jak tam sytuacja z leczeniem azs wyglada. A testy alergologiczne to zaden koszmar...sama mialam robione i uwazam ze nic strasznego

Gość kwietniowa mama 09
u nas zmiany sa głownie na stopach i paluszkach rak ,

Gość kwietniowa mama 09
czyli lepiej nie stosowa masci ktore wczesniej podałam- sterydowe tylko takie natluszczajace ??

no niestety to faktycznie choroba na cale zycie.czasem na kilka miesiecy jest uspiona a potem jak zaatakuje to dramat.

Gość cubea
AZS jest uciążliwe, jednak jeżeli będzie się przestrzegać paru zasad, a przy okazji też korzystać z odpowiednich leków, to na pewno można w pewien sposób załagodzić objawy. Bardzo przydatny może okazać się raport z niedawno przeprowadzonego sondażu odnośnie tej choroby. Można go ściągnąć ze strony latopic.pl Na pewno każdy, kto ma do czynienia z tą chorobą znajdzie tam dużo przydatnych informacji.

Gość Lk
moje dzieci maja atopowe zapalenie skory i prałam ubranka wyłacznie w platkach mydlanych, zadnych zmiekczaczy nie moglam uzywac, co do masci to probowalismy roznych, ale najlepiej dzialala masc robiona za 5zl, w skladzie miala hydrokortyzon i acidum borici, inne masci wogole nie pomagaly

Hej ja mam AZS i od małeo byłam ciagan a po różnych alergologach.Tylko sterydy masci inne świństwa. Od keidy przez przypadek trafilismy do innego lekarza i jak ręką odjął owszem zdarzaja się kryzysy że nawet nie idzie rąk złozyć w pięść ,ale moja pani alergolog czyni cuda 2 dni i wszystko znowu jest naprawione;) Jesli ktoś jest ze śląska to polecam Magdalena Sąda Cieślar przyjmuje na nfz w szpitalu na truchana w chorzowie i prywatnie na powstańców też w chorzowie . Naprawdę świetny specjalista idealny dobór leków , maści a żeby nie czekać w kolejce na badania kłądzie sobie dziecko z rodzicem na oddział którego jest ordynatorem i 4 dni i do domu z kompletnymi wynikami . Polecam !