Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia1981rok:)

pierwsza ciąża u trzydziestolatki?

Polecane posty

jakie śa Wasze obserwacje? Czy trzydziestolatce, która nigdy nie rodziła i nie brała środków antykoncepcyjnych łatwo zajsc w ciaze, czy juz nie bardzo?

Gość senalea
ja zaszłam za pierwszym razem w wieku 31 lat, powodzenia :-)

Nikt Ci nie odpowie, czy łatwo, czy nie, bo to nie zawsze zależy od wieku i brania pigułek. Każdy organizm jest inny i nikt na forum nie wie co siedzi w środku. Ja mam 38 lat, kiedyś przez kilka lat brałam pigułki - w ciąże zaszłam w ubiegłym roku bez żadnego problemu (a jestem jeszcze po raku piersi i chemioterapii). Moja koleżanka jest co prawda 2 lata starsza, ale nigdy nie brała pigułek antykonc., o dzidzię stara się juz kilka lat i ciągle nie wychodzi ..... Reguły nie ma.

Gość oaza spokojuuuuuuuuuuu
kasia1981rok:) ja nigdy nie bralam tabletek a z mezem staramy sie juz 3 lata więc trudno powiedziec jak to naprawde jest

Gość diabi123
mi sie udalo za 1 razem zajść :) Od jakiś 3-4 lat nie biore tabletek, wczesniej cały czas bralam.

ktos jeszcze? :)

Gość oaza spokojuuuuuuuuuuu
nie jest powiedziane ze mozesz akurat ty miec problem moze np twój partner miec problem to nie zalezy od wieku bo mozna miec 20 lat i miec problemy z płodnoscia a mozna miec 35 i zajśc od razu nie ma na to recepty tak naprawde rozumiem ze jeszcze sie nie zaczelas starac? to póki co nie mysl o tym czy sie uda czy sie nie uda poprostu sie starajcie

Gość senalea
ja zapomniała dodać, że przez kilka lat brałam tabletki antykoncepcyjne

??

Gość fbdbbd
Też brałam tabsy, też zaszłam za pierwszym razem (dokładnie to przy pierwszym stosunku który miał prowadzić do ciąży). Urodziłam na dwa miesiące przed 33 urodzinami.

Gość ja lubiee
tez zaszlam od razu, nigdy nie stosowalam tabletek, ani nawet zadnych innych srodkow przeciw... z pierwszym mezem nigdy nie zaszlam w ciaze, natomiast z drugim partnerem natychmiast :) mam 32 lata(urodzilam dwa tyg temu)

Gość hjhjhjhh
ja zaszłam odrazu ,w wieku 29 lat:)

Gość hjhjhjhh
i dodam tez ze nigdy nie brałam srodkow antykoncepcyjnuch:) stosowalismy z mężem rok kalndarzyk malzenski ii tylko raz pomyliłam się w obliczeniach dni plodnych i ten raz wystarczył:D Tak wiec wez na luz, trzydziestka to jeszcze nie ten wiek aby się martwic:)

dzieki dziewczynki:)

hahaha, ludzie to jednak maja fantazję! :)

Kasia spokojnie można zajść ,ja jestem tego przykładem,udało się w 5 cyklu starań,dodam jeszcze że miałam duże problemy z wysoka prolaktyną i brałam Bromergon,a jednak się udało:)

Gość Ja brałam tabletki
ok. 3 lata. Odstawiłam i w trzecim cyklu udało mi się zajść w ciążę :) Miałam wtedy 31 lat. Powodzenia :)

Gość Profamilia
Optymalnym wiekiem do zajścia w ciążę jest dwadzieścia kilka lat, ale pierwsza ciąża po trzydziestce nie musi być ciążą wysokiego ryzyka. To jeszcze okres bezpieczny. Takie pojęcie jak„stara pierwiastka dotyczy obecnie 35-letnich kobiet w pierwszej ciąży. To prawda, że położnicy, w tym ja, niechętnie patrzą na mamy, które zdecydowały się na pierwszą ciążę koło czterdziestki. Nie chodzi tu o kobiety, które z jakiś powodów nie mogły zajść w ciążę wcześniej. W tym wieku nie tylko trudniej zachodzi się w ciążę, ale i większe jest ryzyko wystąpienia wad genetycznych u dziecka oraz częściej zdarzają się poronienia (u dwudziestokilkuletnich ciężarnych poronienia zdarzają się w 15 do 17 proc. ciąż, po czterdziestce statystyka zwiększa się do 40 proc.).Kobiety koło czterdziestki są też bardziej zmęczoneciążą.Są mniej wydolne fizycznie, szybciej się męczą. Powyżej 35. roku życia każdej ciężarnej kobiecie proponuję badania prenatalne, na przykład amniopunkcję. W Polsce tego typu badania inwazyjne są refundowane przez państwo. Często wystarczy jednak badanie USG zrobione przez specjalistę wysokiej klasy, by sprawdzić stan dziecka. Za to badanie pacjentka płaci sama.

Gość mama zaraz dwojeczki
Ja ci powiem tak: pierwsze dziecko urodzilam majac 30 lat, a o syna staralismy sie prawie rok. Drugie dziecko urodze majac 32 lata (termin za 2 tygodnie) i w ciaze zaszlam za doslownie pierwszym razem, takze wydaje mi sie, ze nie ma reguly, ale wiem z doswiadczenia, ze duza role odgrywa psychika.

Gość skóra na niedźwiedziu
Przed zajściem w ciążę pigułek nie brałam mniej więcej półtora roku. Udało się za pierwszym razem. Też jestem w twoim wieku. Także jak widzisz żadne forumowe statystyki w niczym nie pomogą ;)

Gość ja mam 32 latal
staram sie o dziecko po raz drugi .pierwsza ciaze stracilam.zaszlam w nia w drugim cyklu staran.mialam wtedy 30 lat.a teraz nie moge zajsc w ciaze juz rok.wiec to chyba nie ma reguly

Gość chciałam ale zeszło dłuzej
zaszłam w ciaze gdy brakowało mi 4 miesiace do 30-tki, nie staralismy sie ale i sie nie zabezpieczalismy przez jakis rok. chciałam miec dziecko az tu nagle w najmniej odpowiednim momencie ciaza....szok...mimo że ominelismy dni płodne :):) ciaze znioslam dobrze pracowałam do konca dosłownie do dnia porodu, mogłam góry przenosic tyle miałam energii od 3 miesiecy staramy sie o nastepne i bedziemy robic jak poprzednio nic na siłe

Gość co ty chrzanisz Profamilia
Co ty mieszasz człowieku ciążę koło 30tki i taką 10 lat później ? 30 tka to bardzo dobry wiek na ciążę, 40 tka faktycznie gorszy ale tutaj piszą dziewczyny o 10 lat młodsze ! A termin "stara pierwiastka" używa się tylko na polskich, zacofanych porodówkach :O