Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weronikalicja

Sprzedać, mieszkać, wynajmować??

Polecane posty

Gość weronikalicja

Z mężem mieszkam dopiero od czerwca (po skończeniu technikum) w jego kawalerce koło uczelni gdzie ja też zacznę się uczyć od tego roku, 2 pokoje, kuchnia i łazienka, z dziećmi nam nie śpieszno i w przeciągu 2 lat nie będzie to możliwe przez moją chorobę, więc w zupełności mieszkanko wystarcza. Jednak 2 tyg temu okazało się, że jego chrzestny w spadku przepisał mu duży piękny dom z kilkoma hektarami sadów. Mieści się ok. 30 km od politechniki, nad pięknym jeziorem i koło lasu (oboje mamy samochody wiec z ewentualnymi dojazdami nie byloby problemu) Dzisiaj wszystko jest załatwione, dom praktycznie jest już nasz i możemy się wprowadzać od zaraz. Ale właśnie zastanawiamy się co robić ? Sami w tak dużym domu nie wytrzymamy długo. Może jednak zaryzykować i pomieszkać trochę, czy może wynająć na ten 'bezdzietny' czy nawet czas studiowania ? Pozostaje jeszcze możliwość sprzedania. Za całą posiadłość dostaniemy mniej więcej półtora miliona. Co robić???

Gość majka g.
niektórzy to mają farta poza tym 2 pokoje to nie kawalerka

Gość Mloda zonaaa...
Ja bym nie sprzedawała.. Jakby mi się coś takiego przytrafiło to skakałabym z radości, moje marzenie mieć swój dom.. Ja bym się wprowadziła, na razie chociaż na próbę, w każdej chwili możecie się wynieść i np wynająć komuś ten dom, zawsze jakieś pieniądze, a jak ma stać pusty to co Wam szkodzi..

Gość weronikalicja
1 pokój i korytarz, jakoś od dziecka uczono mnie że korytarz to pokój, może doradzisz co robić? ps. nawet nie wiesz jak bardzo chciałabym być zdrowa w zamian nawet za ten dom, nie wiadomo czy w ogóle kiedyś będę mogła mieć dzieci, dopiero za kilka lat zacznę leczenie

Gość weronikalicja
mąż właśnie też chciał wynająć na 3 lata na razie do mojego licencjatu

Gość Mloda zonaaa...
No jasne, zdrowie jest najważniejsze i tego Ci życzę :) Jeśli uważacie, że na razie nie będziecie się tam dobrze czuć to rzeczywiście wynajmijcie..

Gość gość
Lepiej wynajmować zawsze z tego jakiś pieniądz jest i również może się przydać. Poza tym nie warto sprzedawać potem może Was nie być stać na mieszkanie nie wiadomo jakie czasy przyjdą.

Gość weronikalicja
no a co z tymi sadami ??? oboje się na tym nie znamy, nie mamy nikogo znajomego w tym fachu, wynająć dom , a w sady zainwestować ?

Gość zmysły mam
korytarz to pokój? a łazienka to salon? hmmmm

Gość weronikalicja
o czym rozmawiamy, o wymiarach mojego korytarza ? ... to kto poradzi z tymi sadami bo oboje nie mamy głowy do takich spraw

Gość purpura_to_moj_płaszcz
Nie sprzedawaj, bo nieruchomośc to coś, co zawsze będzie miało wartość. Jak sprzedacie to kasę wydacie na pierdoły i tak sie pewnie skończy. Ja bym się przeprowadziła do domu, a kawalerkę wynajęła, możecie też oczywiście zrobić na odwrót. Dom się przyda jak kiedyś będziecie mieli dzieci, bo to zawsze więcej miejsca, a z kolei mieszkanie też warto trzymać właśnie z myślą o dzieciach. Zresztą w razie co zawsze zdążycie sprzedać, a z wynajmu tej kawalerki będziecie pewnie mieć jakis 1000zł minus opłaty (jak blisko uczelni to spokojnie tyle dostaniecie), czyli 12000zł rocznie. lat wynajmu i macie 60000zł plus oczywiście wartość mieszkania.

Miało być lat wynajmu w ostatnim zdaniu:)

5 lat wynajmu...

Gość weronikalicja
mieszkanie jest jego ciotki więc nie ma szans z wynajmem, jedynie możemy tam mieszkać przez 5, max 6 lat

Gość weronikalicja
chodzi o jej dzieci, najstarszy syn ma 13 lat i to dla niego trzyma właśnie mieszkanie, a że wiadomo sam nie zamieszka to my korzystamy

Gość pffffrrrrrrrr
ło matko, chciala bym miec takie problemy! jesli napisalas to, zeby wzbudzic w ludziach zazdrosc, to ci sie udalo :P

Jak mieszkanie nie jest wasze, a domu nie potrzebujecie, to może sprzedajcie, a za te 1,5mln kupcie sobie 4-5 mieszkań, w jednym mieszkajcie, a resztę wynajmijcie. Będziecie mieć dochodu na czysto koło 5-6tys. i zabezpieczenie na starośc. Albo zamieszkajcie w domu. W każdym razie najgłupszą rzeczą jaką możecie teraz zrobić, to sprzedać dom i kase rozpierdolić na byle co. 1, mln piechota nie chodzi, a nieruchomości to jedna z lepszych inwestycji.

Gość weronikalicja
zazdrość na pewno nie ;) ej no wy dobre macie pomysły, teraz to dopiero mam dylemat !! powiedziałam mężowi to się zastanawia, my trochę 'obczajeni', mąż kosztorysant i kreślarz więc wiadomo... zawsze wie lepiej :D