Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ślubowniczkaka

Ile za msze ślubną dla księdza? I ile organiście?

Polecane posty

Gość kilka dni temu sśubowałam
U mnie nie zbiera się na tacę, przed wejściem stoją 2 skarbonki i tam można wrzucać "co łaska", Nikt nie widzi ile... pełna dyskrecja.. Kasy zaś jest więcej niż onegdaj bywało

Gość taaa, dokładnie
a co jest jeszcze śmieszniejsze to to, że jak młodzi chcą by nie zbierał to trzeba odpalić księdzu dodatkową kwotę :O A tak w temacie, to zawsze uczono mnie, że wszelkie sakramenty to posługa, a zapłata to tylko jak ktoś ma taką możliwość i chęć. A tu kuźwa za 40 minut ksiądz zbiera 800zł :O a tych ślubów jednego dnia ma kilka. Chciałabym mieć taką dniówkę i jeszcze nie płacić od tego podatku :P

"[zgłoś do usunięcia] kilka dni temu ślubowałam Ślub 200 zł, razem z organistą, było nam trochę głupio, że tak mało, dorzuciliśmy coś extra - na to dostaliśmy pokwitowanie z dopiskiem " na cele kultowe" szkoda ze paragonu fiskalnego nie dostaliscie;-)))))))))

"[zgłoś do usunięcia] zakochana_panna wszystko fajnie ,nie mialabym nic przeciwko,tyle ze wielu ksiezy jescze ''tacke '' od gosci zbiera,a tu juz przesada.." widac na biznesie sie sutannicy znaja;-)))))))

ROR - dobre,ksiadz calkiem ''biurowo'' podszedl do sprawy :) swoja droga a co w sytuacji jesli para ma juz cywilny , wtedy koszty jazdy dopadaja ,a ksiadz i tak zada swoje :) dajcie spokoj...

Gość kolejna laska z pustym łbem
co to uważa że weselisko i beza to jedyny cel życia :-p :-p :-p śmiech na sali - takiej weselnej, balonikami ozdobionej ;) a balony kupione pewnie za to, co przyoszczędziła na kościelnym ;) w końcu priorytety trzeba mieć, po co ma ktoś zarobić coś za swoja pracę, skoro za to można baloników na bramie ponawieszać!!!

" zakochana_panna ROR - dobre,ksiadz calkiem ''biurowo'' podszedl do sprawy swoja droga a co w sytuacji jesli para ma juz cywilny , wtedy koszty jazdy dopadaja ,a ksiadz i tak zada swoje dajcie spokoj... " i dobrze niech zada jak najwiecej - skoro sa frajerzy zeby placic;-)))

"a balony kupione pewnie za to, co przyoszczędziła na kościelnym w końcu priorytety trzeba mieć, po co ma ktoś zarobić coś za swoja pracę, skoro za to można baloników na bramie ponawieszać!!!" lepiej kase na balony przenaczyc - przynajmniej wieksza szansa ze hurtownie podatek odprowadzaja a nie taka jak takie sutanniki na ...czarno;) "pracuja" - przez 20 min troche pogadaja , winsko wypija i wista wio;)))

Gość ja86sia
Matko, w życiu nie dałabym księdzu 1000zł za to, że odwali swój obowiązek! kościelnemu damy 50zł... przecież on tylko otworzy drzwi do kościoła, za co 200zł? Jakbym miała wydać 1200zł + organista to bym raczej ślubu nie brała, bo zwyczajnie nie byłoby mnie stać...

Gość mrowkaaa85
Lublin: ksiądz- 500 zł kościelny - 150 zł plus 50 zł za to, że jedna osoba z orkiestry w kościele śpiewała Ave Maria. Ceny w miarę aktualne, wychodziłam za mąż 6 sierpnia. Pozdrawiam.

Gość ŚLUBOWNICZKAKA
Cieszę się, że jest więcej dziewczyn, które podzielają moje zdanie, żeby nie przesadzać z pieniążkami dla księży. A tym jednym pryszczem, który ciągle nas próbuje obrazić się nie przejmujcie;)

"ŚLUBOWNICZKAKA Cieszę się, że jest więcej dziewczyn, które podzielają moje zdanie, żeby nie przesadzać z pieniążkami dla księży" ajak oni sie ciesza ze podaz im nie spada - i wszystko na czarno;-))) ja nie widze zeby na tym watku ktos kogos obrazal - ale widze prosta zasade "udezr w stiol a nozyce sie odezwa", no coz niektorych prawda w oczy kole ;-)))

Gość ślubowniczko Ty się nie ciesz
że cię popiera ktoś taki jak ROR - se popieje z nienawiści do księży, śubowniczka popieje z radości że ktoś ją popiera w jej skąpstwie i zakłamaniu, i mamy foczki-klaskaczki & kółeczko wzajemnej adoracji w idotyźmie do kwadratu ;) powodzenia taplania się w osobistym bagienku głupoty ;) Tylko se ślubowniczko welonika nie upaprz, bo to na kamerze źle się będzie prezentowało ;)

Gość stara mężatka
My jak byliśmy u księdza dawaliśmy na zapowiedzi 60 zł,ksiądz powiedział że tyle się daje,na ślub ksiądz powiedział że wystarczy 200 zł.za to organista zaśpiewał 500zł no to mu podziękowaliśmy,poprosiłyśmy zakonnice.dla zakonnic daliśmy 200 zł,za te pieniądze wystroiły kościól,położyły dywanik,wystrojenie kościoła to był klęcznik i krzesła dla młodych i świadków pokryte białym pokrowcem

Gość hahahahahahahhhhhh
Śmieszą mnie te, które piszą, ze sakramenty powinny być za darmo, bo to obowiązek księdza. W końcu to jego praca, wy chyba nie pracujecie za darmo. :p ksiądz musi mieć na jedzenie, ubranie, paliwo do samochodu itd. Kościół trzeba oświetlić, pomalować, wyremontować, ogrzać. Do tego swoją dolę dostają również ministranci, którzy muszą was oglądać, zamiast iść pograć w piłkę. Niemniej uważam, ze tysiąc złotych to kompletne nieporozumienie. I 200 zł dla kościelnego. Co właściwie kościelny robi na ślubie oprócz pozapalnaia świeczek na ołtarzu?

ministranci nic nie dostaja, bez przesady ... moj bratanek jest ministrantem i nawet jak chodz po koledzie i dostaja drobne to musza je potem oddac ksiedzu i ten daje im po 20 zl. wiec nie wierze ze daje cos za sluby....

Gość Ślubowniczkaka
Dziękuję dziewczęta za dyskusję. Tym miłym i tym mniej również. Czym byłoby życie bez takich barwnych, upierdliwych osobistości, które uwielbiają się wymądrzać anonimowo na forum.

Gość ja86sia
hahahahahahahhhhhh Śmieszą mnie te, które piszą, ze sakramenty powinny być za darmo, bo to obowiązek księdza. W końcu to jego praca, wy chyba nie pracujecie za darmo. Ty chyba nie myślisz, że ksiądz utrzymuje się z tego co dostaje od wiernych? to jego dodatkowa pensyjka i żądanie 1000zł za godzinę pracy to chyba lekka przesada, ludzie tyle w miesiąc zarabiają...

"[zgłoś do usunięcia] hahahahahahahhhhhh Śmieszą mnie te, które piszą, ze sakramenty powinny być za darmo, bo to obowiązek księdza. W końcu to jego praca, wy chyba nie pracujecie za darmo" my odprowdzamy podatki bo nam panstwo karze;( a sutannki sie sprytnie wycwanili przekwalifikowywujac z "poslugi" na "prace zarobkowo-nieopdatkowana";-)))))))

Gość nie plec ślubowniczko
o anonimowości, bo sama nadal na pomarańczowo jedziesz :-p jak taka jesteś mądralińska, to się zaczernij!!!! i dalej broń swoich skąpo-mieszkczańskich pomysłów :-p

Nie które ceny mnie tu zadziwiają ile sobie ksiądz życzy za ślub. Ja nie długo też biorę, ale nasz ksiądz bierze jedynie 400zł w tym organista.

Gość hahahahahahahhhhhh
A ja znam parafię, gdzie ministranci dostają pieniądze, choć mnie się ten pomysł nie podoba. Natomiast w mojej parafii ministrancie nie dostaja kasy do kieszeni, ale opłaca im się co tydzien halę do gry w piłkę, w zimie lodowisko i basen, dopłaty do wyjazdów wakacyjnych. Jeżeli księża nie utrzymuja się z opłat za msze to z czego? Mówię o tych, którzy nie uczą religii w szkołach. I zaznaczyłam, że zgadzam się, że tysiąc zł za udzielenie ślubu to za dużo. Choc oczywiście, ksiądz nie dostaje wszystkich pieniędzy. Z jakis przepisów wynika (nie pamiętam jakich) jak kasa jest dzielona.

Gość ja86sia
kościół się ogrzewa, maluje itp z tacy, a ksiądz nie płaci za ogrzewanie, prąd itp bo utrzymuje go kuria, jeśli pracuje np w szkole, więzieniu itp to wtedy ma dodatkowe pieniądze, które może sobie wydać na nowe auto czy telewizor, więc nie powinno się wykorzystywać ludzi i zabierać im całą wypłatę za godzinę roboty na swoje nowe auto... pomijam fakt traktowania rzekomego powołania jako pracę typowo zarobkową.

Gość ślubowniczkaka
Ok, chętnie się zaczernię bo zauważyłam, że ktoś pisał pod moim pseudonimem, więc będę go musiała zmienić:) Pozdrawiam wszystkie kobietki:)