Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bibibou

jestem w szoku!!!to PRAWDA?!

Polecane posty

Gość bibibou

[01.10.2011] 12:44 [zgłoś do usunięcia]trewerty Dziewczyny, radzę wam nie zachodzić prędko w ciążę po rozwodzie. Wg ustawy jest tak, że do 300 dni po rozwodzie jeśli urodzisz dziecko innemu, automatycznie dziecko dostaje nazwisko byłego męża. Moja przyjaciółka właśnie tak miała - wzięła rozwód, po 2 miesiącach zaszła w ciążę i wyszła ponownie za mąż. I gdy urodziła i pojechali do urzędu mieli niemiłą niespodziankę. Mimo że była już mężatką i dziecko urodziło się w nowym małżeństwie - dostało nazwisko obcego faceta!!! Musiała sądownie to wszystko prostować. To było straszne, zwłaszcza dla jej nowego męża. znalazłam to przed chwilką... czy to prawda?! bo jestem w ciąży, 3 miesiące temu rozwiodłam się ( nie żyłam z mężem 2 lata-on też ma nowy związek), a jestem w 4 miesiącu ciąży i potwornie się boję!!! Jak moje dziecko dostanie nazwisko byłego męża to mój obecny chyba wyjdzie z siebie.. jak mu to powiedzieć? Można to obejść jakoś?!

Gość rsdsdrsdg
tak to prawda, moja babcia pracuje z sadzie i takie sprawy sa na porzadku dziennym

Gość Draka taka nijaka nie podnieca
nie obejdziesz tego w żaden sposób. Chyba, że weźmiesz ślub z ojcem dziecka.

Gość Zdzisiek
kurwa to nie prawda pytają się ciebie w szpitalu kto jest ojcem jak powiesz że ojcem jest xx to dziecko dostaje na wypisie nazwisko xx a jeżeli powiesz że ojciec nieznany to dziecko dostaje twoje nazwisko jeżeli nosisz nazwisko byłego męża dziecko dostaje właśnie to nazwisko

No to żebyś się nie zdziwił.

Gość zdzicha lat 505
szpital szpitalem, chodzi o urząd, o rejestrację dziecka w urzędzie. Dziecko dostaje nazwisko męża, jeśli od rozwodu nie minęło 300 dni. Bez znaczenia jakie ma nazwisko matka, bez znaczenia jeśli będzie chciała dać mu swoje, lub powiesz "ojciec nieznany". Wg ustawy dostaje i tak nazwisko męża, a prostuje się to sądownie - tylko i wyłącznie.

Gość zdzicha lat 505
aha, i bez znaczenia, czy dziecko urodziło się w nowym małżeństwie i czy matka ma już inne nazwisko i jest mężatką z innym. :)

Oczywiście, że tak. Jakby sobie tak matka mogła wybierać jakie nazwisko mamieć dziecko to co by to było...:O 300 dni nie obowiązuje tylko w przypadku ponownego zawarcia małżeństwa przez matkę.

No to akurat ma znaczenie!

Gość zdzicha lat 505
zdziwię cię, bo nowy związek małżeński wcale tego nie wyklucza :) sama znam osobiście taki przypadek, gdzie para była już małżeństwem, po 2 miesiącach urodził im się syn i .... dostał nazwisko byłego męża. Ona płakała w urzędzie, pokazywała papiery itp.. i okazało się że zabrakło jej 10 dni do minięcia okresu 300 dni od rozwodu. Je mąż trzasnął drzwiami i wyszedł z urzędu, ona prosiła żeby w takim razie dali jej panieńskie dziecku - NIE, że ojciec nieznany - Nie. Nazwisko byłego męża i koniec kropka. W sądzie (byłam swiadkiem jej) pytali ją o takie rzeczy, ze mozna spaść z krzesła. Kiedy współżyła z byłym mężem, kiedy z obecnym itp... :O

Gość zdzicha lat 505
aha, to przykład sprzed 2 lat... wydaje mi się że w temacie się nie zmieniło nic, chyba że zmienili tą ustawę. Ale przypadek 100% prawdziwy.

Artukuł bodajże 62 mówi o tym, że jeśli matka ponownie wyjdzie za mąż zanim minie te 300 dni, to dziecko dostanie nazwisko nowego męża. Czyli, autorko, ratuje Cię jedynie ślub. Inną kwestią już jest to, że te 300 dni po rozwodzie to jakiś chory przepis. Bo chyba po to się ludzie rozwodzą, żeby już ich nic nie łączyło. Nie wiem Zdzicha jak było 2 lata temu, ale być może sytuacja Twojej znajomej wynikła z tępoty urzędniczki, bo i tak się zdarza. Może i przepisy były inne, ale i tego nie można wykluczyć:)