Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja tego nie wiem w ogóle nie

Do zwolenników aborcji - wytłumaczcie mi coś

Polecane posty

Zakładam ten temat, bo od pewnego czasu nurtuje mnie takie pytanie. Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o obrzucanie kogoś błotem, ani krytykowanie jego poglądów. Są ludzie, którzy uważają, że płód to nie dziecko a w konsekwencji nie człowiek. Moje pytanie jest takie: To w takim razie gdzie jest granica po przekroczeniu której taki płód staje się dla was człowiekiem?? W momencie urodzenia?? Czyli, że dzień przed porodem to jeszcze nie jest człowiek a w dniu porodu już jest?? Albo np. niektórzy twierdzą, że we wczesnych tygodniach to jeszcze nie jest dziecko. No ale to co, po upływie 5 tygodni ciąży jeszcze nie mamy do czynienia z człowiekiem a w pierwszym dniu 6 tygodnia już jest?? Proszę o wyjaśnienie osób z takimi przekonaniami :)

Gość tak niestety jest
no wlasnie, nie zawracaj bebna. jako osoba, ktora jest za legalizacja aborcji, nigdy nie interesowalo mnie gdzie sie zaczyna czlowiek a gdzie to tylko galaretka. to zostawiam sumieniom kobiet. ale mozliwosc wyboru powinna byc!

Gość nawet może byc ciekawie
a co tu jest do tłumaczenia. Istota będąca w brzuchu, do chwili ukształtowania sie kory mózgowej, a więc powstania zaczątków myślenia , a tym samym świadomości staje się człowiekiem. Po szczegółowych badaniach naukowych przyjmuje się 6 tydzień ciąży, bo przekroczeniu określonego czasu, usunięcie ciąży może zagrażać życiu kobiety. Do tego czasu, istota w brzuchu, notabene , pasożyt, jest warzywem, jest życiem, ale takim samym, jak życie bakterii, nierozumne, bez świadomości.

nie chcesz odpowiadać, to ja nie zmuszam pytanie jest do tych, którzy chcą się wypowiedzieć "nigdy nie interesowalo mnie gdzie sie zaczyna czlowiek a gdzie to tylko galaretka" czyli jest Ci wszystko jedno?? usunięcie galaretki lub też zabicie człowieka, nie ma to znaczenia?? jesteś ogólnie za prawem do odebrania życia bez względu na to czy jest to płód czy człowiek (także ten już urodzony?)

Ja jestem zwolennikiem aborcji do 1 r.ż. ;) (Żart) Aborcja to zabójstwo, ale zabijanie nie jest złe. Śmierć wielu ludzi uczyniła ten świat lepszym. Hitler, Stalin, Korwin-Mikke - gdyby żyli wiecznie, cóż by nam pozostało? Obecny kompromis aborcyjny jest dobry, bo nie pozwala na samowolę ale w przypadkach, w których ciąża jest problemem (wiek matki, życie matki, zdrowie matki lub dziecka) aborcja jest dozwolona, ale nie obowiązkowa. I tak jest dobrze.

"To ok 5 miesiąca..." około?? czyli nie wiesz na pewno, że to co zabiłeś/łaś było płodem czy też człowiekiem??

Gość do brovar
"Obecny kompromis aborcyjny jest dobry, bo nie pozwala na samowolę" dobry dla kogo? chyba dla lekarzy którzy na lewo czeszą gruba kasę na zabiegach, które tak naprawdę są powszechnie dostępne .... weź gazetę i poszukaj pod hasłem "WYWOŁYWANIE MIESIĄCZKI " to zrozumiesz :O ... sorry- ale te przepisy SA FATALNE i IDIOTYCZNE!

Gość tak niestety jest
"czyli jest Ci wszystko jedno?? usunięcie galaretki lub też zabicie człowieka, nie ma to znaczenia??" nie - mnie jest wszystko jedno. nie stoje przed takim wyborem. uwazam, ze aborcja powinna byc dozwolona do tego 6. tyg. gdzie jak ktos juz napisal ginekolodzy stwierdzili, ze juz jest czlowiek i tak dalej. jesli już zaraz po poczęciu jest to człowiek, to ja to szanuję. nie jestem za prawem do zabijania dzieci i tak dalej, absolutnie nie! jestem za prawem posiadania mozliwości wyboru! oczywiscie nie tak, ze jak sie chce, w dowolnym momencie mozna. musza byc pewne ograniczenia.

Założenia są dobre, ale brakuje kontroli nad tym, czy zakazy są przestrzegane. Jestem przeciwnikiem tego, by aborcję fundować ludziom którzy wpadli z głupoty. Jak matka ma 12 lat, albo została zgwałcona - to co innego. Tak samo jak życie lub zdrowie matki może być zagrożone, albo gdy dziecko może urodzić się chore. Nie każdego stać psychicznie i finansowo na dziecko z porażeniem mózgowym. Życie ludzkie nie jest najwyższą wartością, od dawna usuwamy tych, którzy nam przeszkadzają np. morderców czy gwałcicieli. W Europie niestety tego zakazano.

Gość tak niestety jest
kurde, bo tak napisalam ze sama nie rozumiem. nie chodzi o to czy jest mi wszystko jedno czy nie. to nie ma znaczenia, jak ja uwazam, chodzi o mozliwosc wyboru. a kolejny akapit mialo byc - ze szanuje Twoje zdanie, jesli dla Ciebie juz od momentu poczecia jest to czlowiek.

Gość deferf
rany, przeciez i tak nikt nie usuwa w piatym miesiacu

Gość prawda i tylko prawda66666
dobrze ,że aborcja istnieje bo dzięki temu możemy ocalić dzieci przed byciem niechcianymi .Co z tego że matka urodzi dziecko a potem je odda do domu dziecka, albo będzie bite, żyło w biedzie itp.a te dziecko nie narodzone jest NIEŚWIADOME! czy go ktoś zabije czy nie i to się liczy

Gość moim zdaniem lepeij żeby jedna
z druga usunęła "galaretkę" niż później zatłukła 2 latka, bo jej przeszkadzał w piciu browara - mniej by się po prostu taka istota nacierpiała!

nie zagłębiajmy się w religijne bzdury, bo religii nie było, a życie i tak istniało i religia się skończy, a życie będzie trwać nadal. Ja przyjmuję, że człowiek zaczyna wtedy gdy ukształtuje się kora mózgowa, a więc możliwość myślenia, co jest dość trudne do określenia. Można by zastosować w tym przypadku kryterium, że człowiek zaczyna się wtedy, gdy nastąpi pierwszy wdech, a więc po urodzeniu. W Chinach to kryterium, pierwszy wdech, i istata zaczyna być człowiekiem, i jak mozna zauważyć co 4 człowiek na Ziemi to Chińczyk.

Gość tak niestety jest
to przede wszystkim - zycie matki jest zawsze nadrzedne dla mnie, na jakimkolwiek etapie ciazy sie nie jest. zycie matki jest nadrzedne. sorry, takie moje zdanie. aborcja nie jest metoda antykoncepcyjna i na takie jej stosowanie nigdy sie nie zgodze.

Gość Wave
ja też się dziwię, tak na prawdę to nie rozumiem takich kobiet... ciąża z gwałtu, ciąża zagrażająca życiu kobiety , ale aborcja dla wygody?? Z tej "galaretki" wyrasta człowiek, nie świnia, nie koń, nie pasikonik a człowiek!!!

Gość KOKIII
Kobiety powinny miec mozliwosc aborcji, powiedzmy do 7 - 8 tygodnia, ale POTEM POWINNY BYĆ STERYLIZOWANE. ..żeby uniknąc stosowania aborcji w zastępstwie antykoncepcji.....

Gość ty tes byłeś galaretką
...

Gość mistorytek
Przy tak szerokiej gamie środków antykoncepcyjnych jaka jest obecnie dotepna aborcja nie powinna być dostępna po za przypadkami gwałtu lub zagrożenia życia matki.

Gość sikolum
Przy gwałcie podaje się raczej pigułę "po"...

Gość moim zdaniem lepeij żeby jedna
nie takie to proste, mam w rodzinie przypadek, że adoptowano takie dziecko z patologii i niby człowiek, niby dostał przykład i warunki- wychowany od niemowlaka.... a zaraz przy pierwszej okazji zaczął zbierać złom i pić denaturat z okolicznymi menelami... a rodziców tylko serce bolało, ze dali temu dziecku wszytko a z genami nie dało się wygrać!

Gość tak niestety jest
"KOKIII Kobiety powinny miec mozliwosc aborcji, powiedzmy do 7 - 8 tygodnia, ale POTEM POWINNY BYĆ STERYLIZOWANE. ..żeby uniknąc stosowania aborcji w zastępstwie antykoncepcji....." haha, to jest mysl :D

Amirol Kibi, rozumiem, że mamy fundować kolejne aborcje fanom stosunku przerywanego? ;) Jak zrobią sobie dziecko to mają na nie płacić, nawet jak państwo im je zabierze. Tak powinno być, alimenty na rzecz domu dziecka. In vitro też powinno być nierefundowane. Po co płacić ludziom, którzy mają zachciankę przeżyć ciążę? Mogliby adoptować dziecko, które zrobiliby sobie idioci i je pokochać. A dla ludzi posługujących się argumentem "ty też byłeś galaretką" mam pytanie : czy mamy prawo zabić notorycznego mordercę i gwałciciela? To też człowiek. Ten temat to taka kpina, próba ośmieszenia naszych poglądów. Racja jest po naszej stronie, co pokazuje stanowisko środowisk konserwatywnych. Dla wielu kobieta to tylko macica. Dziecko ma żyć a matka zdychać. Debile. Nawet ksiądz mi mówił, że od dzieci ważniejszy jest małżonek. Dzieci to nie priorytet.

Powinna być w ogóle zakazana - jak jedna z drugą nie chce mieć dzieci, to niech sie nie pcha do wyra facetowi

ja dalej nie rozumiem pojawiają się tutaj różnie terminy, 6 tygodni, 5 miesiąc, 3 miesiąc czyli tak na prawdę to nikt nie wie kiedy na pewno??? w zasadzie to chyba zależy od tego jak komu wygodniej... czym różni się np. ostatni dzień 5 tygodnia od pierwszego dnia 6 tygodnia?? czy w ciągu kilkunastu godzin nagle z bezkształtnej galaretki (roslinki) robi się istota rozumna?? przecież tak na prawdę z takim niemowlęciem nie można się skomunikować.. ktoś wspomniał o samodzielnej egzystencji poza organizmem matki... przecież ludzkie dziecko wymaga chyba najdłuższej opieki ze strony dorosłego osobnika z wszystkich organizmów na ziemi

Amirol Kibi, geny? I co? Zachcianka "chcę przekazać geny" jest lepsza niż "chcę być w ciąży i rodzić a nie brać gotowego bachora"? Chyba, że chodzi o co innego. Co do dostępności aborcji dla idiotów, powinna być dostępna ale płatna i ograniczona.

Do autora : A co się stanie jak zabijemy człowieka? Świat się nie zawali. Zwłaszcza, jeśli ten czlowiek miał doprowadzić do śmierci swojej matki lub urodzić się jako warzywo.

spadaj gówniaro, bo ci dupsko pasem spiore.

moja szwagierka, jest wychowawczynią w domu małego dziecka, jak widzi tych idiotów z pro life, zspod sejmu protestujących, to mało cholery nie dostanie na widok tych debili.