Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cynka90

L4 w ciąży od kiedy platne

Polecane posty

Witam. Mam pytanie : otóż zaczęłam pracę 22 sierpnia i przepracowałam tylko do 9 wrzesnia gdyż okazało się że jestem w zagrożonej ciąży i musiałam isć na zwolnienie. Wcześniej pracowałam do końca maja , więc byłam nie całe trzy miesiace na bezrobociu. Czy coś mi przysługuje w mojej sytuacji ? ;(

Gość a testy tej samej firmy
a wcześniej pracowałaś czy to twoja pierwsza praca?

a nie doczytałam. Pracowałaś wcześniej, potem bezrobocie, "Ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie okresu wyczekiwania. Okres ten jest zróżnicowany w zależności od charakteru ubezpieczenia. Osoba podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu obowiązkowo ma prawo do zasiłku chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego." Należy ci się więc od poczatku.

okres próbny na 3 miesiące , więc z tego co wyczytałam musza mi przedłuzyć umowe do dnia porodu, a jestem juz pod ochroną

Gość no a który
tydzień ciąży?

Art. 177 3 kp. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. czyli jeśli będziesz w 12tc to muszą przedłużyć

czytałaś co ci wkleiłam? To ze strony zusu. Po 30 dniach podlegania obowiązkowemu ubezp. chorobowemu masz prawo do zasiłku chorobowego. Coś niezrozumiałe? :)

no tak ale jak wczesniej pisałam pracowałam od 22 sierpnia do 9 września , a wczesniej byłam nie całe trzy miesiące na bezrobociu, wiec nie jestem pewna ;( Chciałabym dalej pracowac ale nie mogę ;( jeśli chce urodzić to lekarz kazał mi zapomniec o pracy, ale co jeśli bede bez grosza ;(

poszukałam trochę i wychodzi że: "Niestety, osoby pobierające zasiłek dla bezrobotnych, pomimo że są obowiązkowo objęte ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi (o ile nie mają innych tytułów rodzących obowiązek ubezpieczeń społecznych art. 9 ust. 6a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 z późn. zm.), nie podlegają w okresie pobierania zasiłku ubezpieczeniu chorobowemu ani dobrowolnemu, ani obowiązkowemu." czyli będąc w UP nie miałaś ubezpieczenia chrobowego więc wystąpiła przerwa w opłatach dłuższa niż 30dni. Wobec tego: dopiero od 22.09 (po 30 dniach od rozpoczęcia opłacania znów ubezp. chorobowego) nalezy ci się zasiłek. Czyli za okres od 9.09 do 22.09 (mniej więcej bo nie chce mi się liczyć kiedy wypada 30dni ubezp.) nie otrzymasz zasiłku chrobowego. potem juz normalnie dostaniesz zasiłek 100%

Gość mamama27
w którym tc jesteś? najważniejsze zebyś w dniu kiedy kończy ci sie umowa byla w skończonym 12 tc - wtedy masz wszystko płatne - l4 potem macierzyński a potem bezrobocie

"Jeśli zgodnie z powyższym wystąpiła co najmniej 30-dniowa przerwa między okresami ubezpieczenia chorobowego (tu: okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych) lub nie zachodzi którakolwiek sytuacja opisana w art. 4 ust. 1 pkt 3ustawy zasiłkowej, nie otrzyma Pani świadczenia chorobowego w przypadku wystąpienia choroby w pierwszych 30 dniach nowego zatrudnienia." Prawo do zasiłku chorobowego bez okresu wyczekiwania przysługuje zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 3 ustawy zasiłkowej: 1. absolwentom szkół lub szkół wyższych, którzy zostali objęci ubezpieczeniem chorobowym lub przystąpili do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90 dni od dnia ukończenia szkoły lub uzyskania dyplomu ukończenia studiów wyższych; 2. jeżeli niezdolność do pracy spowodowana została wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy; 3. ubezpieczonym obowiązkowo, którzy mają wcześniejszy, co najmniej 10-letni okres obowiązkowego ubezpieczenia chorobowego; 4. posłom i senatorom, którzy przystąpili do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90 dni od ukończenia kadencji.

dzięki bardzo za pomoc ;) oby tak było ;) ale czy urlop macierzyński też normalnie mi przysługuje ? czy juz nie ?

Gość viuafffff
I dlatego właśnie młode kobiety mają problemy z dostaniem normanej pracy: bo lafiryndy wyłudzają pracę tylko dlatego żeby zaraz iść na zwolnienie z powodu "zagrożonej ciąży". Po tygodniu pracy! Który szef po takim doświadczeniu zechce jeszcze zatrudnić młodą kobietę? Żaden.

urlopu macierzyńskiego o ile ci pracodawca nie przedłuży umowy na dłuższy okres niż obowiązkowe do porodu to nie będziesz miała bo nie będziesz pracownikiem już. Z dniem porodu wygasa umowa. Ale otrzymasz zasiłek macierzyński stanowiący 100% twojej pensji -ten zasiłek wypłaca ZUS.

Gość po co ja pytacie w
ktorym jest tygodniu i w ktorym bedzie kiedy umowa sie skonczy? zaczela prace 22 sierpnia, ale 9 wrzesnia poszla na umowe. Do 22 listopada jest umowa. bedzie po 12 tc.

Gość po co ja pytacie w
oj tam, takie pitolenie, ze kazda zlosliwie idzie na zwolnienie. jak w ciazy nic nie dolega, to lekarz nie bedzie skory do dawania zwolnienia. a taka kobieta w zagrozonej ciazy musialaby byc glupia, zeby narazac sie na jakiekolwiek niebezpieczenstwo tylko dlatego, ze jasnie wielmozny pan szef sie obrazi o jej L4. w doopie z nim i jego obraza.

sory ale ja zatrudniając się nie wiedziałam jeszcze że jestem w ciąży. i nie chce niczego wyłudzać ! chciałabym dalej pracowac ale juz raz prosto z pracy pojechałam lezec do szpitala ,

Gość po co ja pytacie w
no wlasnie o tym mowie. ale ludzie i tak wiedza swoje i twierdza, ze kobiety robia tak celowo. moze i niektore tak, ale bez przesady. w tym momencie ciaza od pracy jest wazniejsza.

Gość viuafffff
Taaaaaa, i samo ci tak idealnie wyszło.... I nagle ciąża zagrożona w 14 tygodniu.....

Gość viuafffff
I nie mówię, że KAŻDDA idzie na zwolnienie specjalnie : ale TA TUTAJ na 100% !!!!

Gość po co ja pytacie w
raczej jest tak, ze wlasnie te pierwsze trzy miesiace (12 tyg) sa najbardziej zagrozone, a jak mina, to ciaza ma duze szanse na przetrwanie. nie wiadomo co sie dzieje tutaj.

no przecież zawsze sie znajdzie ktos mądrzejszy i ktoś kto najlepiej wszystko wie,

Gość HA!
skoro jesteś w 14tc, to w momencie podjęcia pracy byłas w 8 tc. No to chyba raczej wiedziałaś... Pracodawca raczej ci nie zaufa ponownie

akurat cie zgasze bo nie wiedziałam ! nie zawsze jest tak że kobieta od razu wie że jest w ciązy