Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość arieliss

NFZ

Polecane posty

Gość arieliss

WITAJCIE. CZY ORIENTUJE SIĘ MOŻE KTOŚ W NASTĘPUJĄCYM TEMACIE, OTÓŻ BYŁEM ZATRUDNIONY W XXX FIRMIE ODPOROWADZANO SKŁADKI ZDROWOTNE. PO 2 MIESIĄCACH OD USTANIA ZATRUDNIENIA ZACHOROWAŁEM I DOSTAŁEM SKIEROWANIE NA ZABIEG ESWL. Z TYM ŻE W SZPITALU OKAZAŁEM NIEWAŻNE ZAŚWIADCZENIE O UBEZPIECZENIU. CZY COŚ MI Z TEGO POWODU GROZI? WŁAŚNIE MIJA 1,5 MIESIĄCA OD ZABIEGU.

Gość brot brot brot
A JESTEŚ ZArejestrowany ? jak nie to zapłacisz za ten zabieg

Gość arieliss
A JAK DO TEGO DOJDĄ? NIE JESTEM ZAREJESTROWANY.

Gość brot brot brot
to jak przyjęli Cię do szpitala? Jak trzeba okazać kartę i oni sprawdzają czy ubezpieczenie jest aktualne......

Gość arieliss
POPROSTU, DAŁEM UBEZPIECZENIE, PANI WPISAŁA ŻE TA I TA FIRMA JEST UBEZPIECZYCIELEM I TO WSZYSTKO. MIMO IŻ DATA WYSTAWIENIA ZAŚWIADCZENIA BYŁA 2 MIESIACE PO TERMINIE :(

Gość wyłącz caps lock to
po pierwsze a po drugie to nawet jeśli przyjęli cię z nieważnym zaświadczeniem to nfz przyśle szpitalowi informację że twój zabieg nie zostanie zrefundowany więc w efekcie szpital zażąda o ciebie zapłaty za zabieg. Pewnie to trochę potrwa zanim zweryfikują ale mają twoje dane więc prędzej czy później dostaniesz wezwanie do zapłaty.

Gość arieliss
hmmm... ktoś się jeszcze wypowie?

Gość zajebiście :-D
hmmmm nie dostaniesz odpowiedzi typu "nie martw się będzie ok" jest tak jak odpowiedź powyżej póki co biegnji się zarejestrować bo jak znów zachorujesz to się nie wypłacisz...

Gość ffgfgghhghjh
a co to byl dokladnie za abieg i czemu nie byles zarejestrowany w urzedzie pracy?

Gość arieliss
poprostu się nie zarejestrowałem. a jeśli chodzi o zabieg to było to kruszenie kamienia 15 minutowy, przykładają maszynę i kruszą. tyle...

Gość ffgfgghhghjh
to ci przyjdzie rachunek, ciekawe ile. a masz jakas kase odlozoną?

Gość ffgfgghhghjh
to czemu poszedles na ten zabieg jak nie miales ubezpieczenia? mogles przeciez najpierw isc do urzedu pracy, a potem na zabieg...

Gość arieliss
widać ze nie wiesz jakim bólem jest kolka nerkowa :(

Gość ffgfgghhghjh
a juz wczesniej na to chorowales czy nagle cie zlapalo? ile masz lat?

Gość arieliss
nagle 23 lata

Gość ffgfgghhghjh
to miales pecha, wspolczuje :( ale miejmy nadzieje ze rachunek nie bedzie jakis straszny.

Gość fiu fiu fiu fiku
dostaniesz kolego rachunek......załatwiaj teraz ubezpieczenie bo kolka znów może cię złapać i przyjazd karetki kosztuje ho ho

Gość wyłącz caps lock to
poszukałam trochę i znalazłam info: "Koszty zabiegów (podane wg obliczeń księgowości zakładów) Koszt 1 zabiegu ESWL - 820 zł (790-850 zł). " z artykułu z 2009 roku. na innej stronie: "Litotrypsja może być również wykonana jako zabieg komercyjny, odpłatny. Aktualne koszty zabiegu: Pierwszy: 900 zł"

Gość arieliss
a nie orientujecie cię kiedy takie ewentualny rachunek może przyjść?

Gość wyłącz caps lock to
trudno powiedzieć -zależy kiedy się dopatrzą że zaświadczenie było nieaktualne.

Gość arieliss
ale przecież oni tego zaświadczenia nie mają wiec skąd mogą wiedzieć... ja to tylko pokazałem i zabrałem...

Gość wyłącz caps lock to
ale mają na pewno odnotowane na jakiej podstawie udzielono świadczenia -będzie tam data a w bazie ubezpieczonych będzie informacja że składki przestano opłacać już o wiele wcześniej.

Gość ale przecież
szpital wysyła do nfz papiery za każdego pacienta po zwrot kosztów zabiegu a Ty nie należałes w tym czasie do nfz i oni przeciez to wiedzą uzbieraj lepiej kase i ciesz się że nie była to operacja warta kilkudziesięciu tys bo skąd byś wziął....

Gość jak to jak??? Do roboty!!!
No tak, ale oni mają Twój pesel i inne dan, bo na pewno spisywali z dowodu. Ja sobie to wyobrażam tak, że oni pod koniec kwartału albo nawet roku, lub może nawet na bieżąco weryfikują pacjentów, bo przecież muszą wysłać do nfz-u jakieś rachunki, żeby nfz im zapłacił, ewentualnie muszą rozliczyć się z przyznanych pieniędzy. I nawet może nie szpital, ale nfz się dopatrzy że nie miałeś w tamtym momencie ubezpieczenia i cofnie taki rachunek do szpitala. A szpital będzie musiał tobie wysłać fakturę. A to był tylko zabieg, czy może zabieg + znieczulenie + pobyt w szpitalu i nie daj boże jakieś leki? Nie znam się na tych zabiegach, dlatego pytam :)

Gość wyłącz caps lock to
byłam raz u dentysty na nfz i pytałam czy chcą jakiś kwit na potw. ubezpieczenia. Powiedziano mi że nie ma potrzeby bo nfz i tak to zweryfikuje w swojej bazie i gdyby nie było ubezpieczenia wystawią rachunek.

tobie nic nie grozi, ale przychodni, w której wykonywałes takie badanie - owszem.. to ich niedopatrzenie.

Gość wyłącz caps lock to
tak samo było w innym województwie w ambulatorium -spisali dane osoby chorej, pesel i kod nfz. Czyli nie jest tak że wymogiem jest dostarczenie od razu legitymacji ubezp. albo RMUA. Aha dentysta był w jednym woj, ambulatorium w drugim a ja jestem z jeszcze innego. Jak widać weryfikują wszędzie.

Gość wyłącz caps lock to
autor tematu dostanie tylko rachunek do zapłaty -tak jak dostają osoby leczące się prywatnie.