Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Becikowe w lutym

Drugie "becikowe"

Polecane posty

Gość Becikowe w lutym

Proszę o interpretację mojego toku myslenia: W lutym rodzę drugie dziecko- tysiąc zł od państwa dostaniemy (na złożenie wniosku jest chyba 3 miesiące) ale zaiłku rodzinnego i tzw. drugiego becikowego od gminy czyli chyba dodatku z tytułu urodzenia się dziecka czy zapomogi (jak zwą tak zwą) nie dostaniemy bo dochody będą przekraczać minimalnie próg 504 zł/osobę (na złożenie tego wniosku do gminy jest chyba 1 rok). W sierpniu zamierzam pójść na urlop wychowawczy i odpadną moje dochody więc mogę się starać o zasiłek rodzinny z tytułu utraconego dochodu i ten dodatek 400 zł dla matki która pozostaje na wychowawczym. A czy jeśli jest rok na złożenie wniosku o drugie becikowe to powiedzmy we wrzesniu mogę się o to starać jak już będę miała to rodzinne? Dobrze myślę?

Gość Becikowe w lutym
No tak muszę mieć to zaświadczenie które stwierdzi że przekraczamy te 504 zł ale składam też oświadczenie o pomniejszeniu dochodu z powodu urlopu wychowawczego i zaświadczenie od pracodawcy-od kiedy do kiedy będę na wychowawczym i wtedy dostanę to rodzinne. a jak ustalą nam prawo do rodzinnego kiedy dziecko będzie miało 6 miesięcy to chyba mogę się też starać o to drugie becikowe bo na to jest czas do ukończenia przez dziecko 1 roku życia. tylko nie wiem czy dobrze myslę.

tak ale zauważ że oni biorą dochód z poprzedniego roku kiedy to oboje pracowaliście, nie bierzesz zaświadczenia o dochodach z tego roku tylko z poprzedniego

Ale jak się przechodzi na wychowawczy to zarobki Twoje to tzw.dochód utracony i nie bierze się ich pod uwagę,tylko zarobki męża

Gość Becikowe w lutym
Tak,ale czytałam że w przypadku zmiany sytuacji materialnej rodziny na gorsze składa się oświadczenie o utraconym dochodzie-czyli że aktualnie już nie pobieram wypłaty z powodu urlopu wych. i obliczaja bieżącą sytuację finansową.

Gość kaskadaaa
niestety tak sie nie da bo potrzebujesz zaświadczenie o zarobkach z roku poprzedniego a nie tego w którym urodzisz dziecko..

Gość ja tam nie rozumiem
"Jak otrzymać dodatek? Aby uzyskać dodatek z tytułu urodzenia dziecka, należy być uprawnionym do zasiłku rodzinnego. Nie ma możliwości otrzymania samego dodatku bez zasiłku rodzinnego. Dlatego trzeba najpierw złożyć wniosek o zasiłek rodzinny wraz z dodatkami, w którym należy zaznaczyć: dodatek z tytułu urodzenia dziecka" Najlepiej pytaj w opiece.

Gość Becikowe w lutym
No własnie czyli wtedy we wrezśniu będzie brany tylko dochód męża na 4 os. i dostaniemy to rodzinne i wtedy mogę się starać o to drugie becikowe na któr jest rok czasu?

mialam taka sama sytuacje. urodzilam w styczniu we wrzesniu przeszlam na wychowawczy, zlozylam wniosek o zasilek rodzinny i wychowawczy (jest to na jednym wniosku) do tego trzeba zaswiadczenie o uzyskanych przychodach Twoich i meza za rok (we wrzesniu 2012 roku bedziesz potrzebowac za rok 2011), zaswiadczenie od pracodawcy od kiedy do kiedy masz wychowawczy i do kiedy jest umowa poza tym zaswiadczenie z ZUS, ze oplacane sa skladki albo rmua. Jesli przyzjaja zasilek rodzinny to dostaniesz ten drugi tysiac. Masz na to czas do poki dziecko nie skonczy 12 miesiecy.

aha tydzien od daty w ktorej zaczyna sie Twoj wychowawczy Twoje dochody liczone sa jako utracone.

Gość Becikowe w lutym
Vi dziękuję za odpowiedź- właśnie chciałam się upewnić, niby to tylko tysiąc ale jednak za ten tysiąc coś można już kupić dziecku konkretnego, uspokoiłam się trochę :)