Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alinkaaaaaaaaaa

Problem gdzie mieszkać po ślubie

Polecane posty

Gość Alinkaaaaaaaaaa

Witam. Jesteśmy narzeczeństwem. Szanujemy sie i kochamy, mamy już swoje lata, nie mamy po 20 lat. Nigdy nie było między nami zadnych wiekszych nieporozumien. Problem pojawił się jakiś czas temu i wraca coraz bardziej. Wydaje się nie do przeskoczenia... dlatego szukam różnych rozwiązań i pomysłów jak go rozwiązać... Otóz chodzi o to gdzie mieszkać po ślubie. JA- chce mieszkać z moimi rodzicami, może i nie ma za wiele miejsca, ale mam przedobrych rodziców, którzy zaoferowali że zawsze nam pomogą ze wszystkim, także finansowo. Lub druga ewentualność- wynająć mieszkanie i mieszkać osobno, także bym chciała, moi rodzice zaoferowali że będą nam płacić za wynajęcie (mój narzeczony nie zgodził się bo powiedział że będzie się źle z tym czuł i że będzie sie dusić w klitce). Moja sytuacja finansowa- skończyła mi sie umowa, obecnie szukam pracy na miejscu lub w okolicy. ON- pracuje w biurze, ma stałą pracę, chce mieszkać w swoim własnym domu wraz z ojcem alkoholikiem (ktory nie pije 3 miesiace i sie podobno zmienił na STAŁE) i siostrą psychicznie chorą... Matka zmarła jak byli mali... mają bardzo duży dom na wsi, ale nie remontowany ze 20 lat... i cała rodzina namawia go żebyśmy tam mieszkali, a ja nie chce bo znam problem alkoholizmu i wiem że tacy ludzie rzadko sie zmieniają, poza tym przebywając z jego siostrą (nawet na osobnych piętrach domu) ja sama bym zgłupiała słuchając co ona mówi. I tu tkwi problem jak to rozwiązać... Jego rodzina cały czas pracuje nad nim żeby go przekonać o słuszności mieszkania tam, a mi już zaczyna brakować argumentów, a ja czuje sie tam jak obca... Ja mu zarzucam że on nie ma swojego życia i że się żeni ze mną a nie ze swoją rodziną, a on czuje się w obowiązku odwdzieczyc rodzinie bo dużo mu w życiu pomogli, łącznie z załatwieniem pracy... wszystko wisi na nitce... czy jest jakieś rozwiązanie takiej sytuacji?? błagam o radę...

Gość twims
Naprawdę macie więcej niż 20 lat? Coś wierzyć mi się nie chce :D prowooo

Gość szz
mieszkanie z rodzicami prędzej czy później zaczyna byc męczące, bez względu na to czy wybierzecie jego czy twoj rodzinny dom. Najlepiej byłoby isc na swoje, ale bez pomocy twoich rodzicow (co przeszkadzałoby partnerowi). Sprawdźcie warunki programu rodzina na swoim, moze uda sie wam spełnic warunki i dostac kredyt na dobrych warunkach

Gość Alinkaaaaaaaaaa
Więcej niż 20? Tak. Niestety kiedyś każdemu zaczyna się prawdziwe codzienne życie i wcale tak różowo nie jest.

Jeżeli macie więcej niż 20 lat, to chyba zdajecie sobie sprawę, że mieszkanie z kimkolwiek po dłuższym czasie wyjdzie wam bokiem. Nie ma znaczenia jak wspaniali są twoi rodzice - jeśli tylko macie możliwość idźcie na swoje. Nad domem rodziny partnera się porządnie zastanówcie - skoro jest stosunkowo zaniedbany będzie wymagał remontu prędzej niż później. A kto na niego wyłoży kasę? Może taniej was wyjdzie faktycznie coś wynająć lub starać się o kredyt mieszkaniowy.

Gość iaudh
Liścik tak głupi, ze aż smieszny.

Gość kakaklada
losujcie, rzut monetą przyniesie wam rozwiązanie

Gość ekgfpt
Znowu najpierw slub, a póxniej zastanawianie sie czy nas na to stać.

Gość ekgfpt
jak ma cie zostawic to nawet slub nie pomoże :)

Gość gość
Ja z moim chlopakiem wymyśliliśmy sobie, ze bedziemi mieszkac na tym osiedlu www.sbmjednosc.com.pl straaasznie nam się podobaja same mieszkania oraz okolica

Gość gość
Moim marzeniem wielkim jest wybudowanie sobie domu na dzialkach takich jak oferuja na tej stronie www.dzialki-szczecin.com

Gość gość
jesteś ze Szczecina? ja też. mieszkania tu wcale nie sa drogie. mieszkanie z tesciami lub rodzicami sobie odpusc. pomoc finansową możesz dostawac od rodziców a maz wcale nie musi o tym wiedzieć. swoje to swoje. jeżeli macie beznadziejna sytuacje materialną to nie bierzcie ślubu.

Gość gość
Ja kupiłem fajne mieszkanie i w końcu wyprowadziłem się od teściów. Dom mają ogromny, ale mimo tego dziwnie tak mieszkać u kogoś. Ostatecznie wszystko nabrało tempa, kiedy zakwalifikowano nas do programu MDM: http://mieszkaniedlamlodych.com/ Dzięki niemałemu dofinansowaniu przyspieszyliśmy cały proces kupna i w końcu jesteśmy na swoim.

Gość gość
Warto zainteresować się programem rządowym MDM- Mieszkanie Dla Młodych. Można uzyskać spore dofinansowanie na zakup pierwszego mieszkania. Na ich stronie wszystko jest bardzo dokładnie wyjaśnione: http://mieszkaniedlamlodych.com/

Gość gość
wypad ze spamem reklamowym