Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

super turbo

Krewetki jako danie główne

Polecane posty

Jak napisałam ,tak też zrobiłam te krewetki. Wyszło całkiem fajnie. Byłam w Bomi- niestety nie widziałam tych płatków chilli... To danie nie było dla dużego grona znajomych, tylko dla mnie i dla mojego faceta :) My mamy taką duża halę targową i tam jest też hala rybna, kg kosztuje 43 zł. na wagę. a wcześniej w tesco za 500 g placiłam 19,99.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KREWETKI SMAZONE Z SALATA - POTRAWA CHINSKA Skladniki: - 75 dag. duzych krewetek surowych i obranych - 2 lyzki maki kukurydzianej -1 lyzka sosu sojowego -1 lyzka oleju sezamowego -1 lyzka wina ryzowego lub wytrawnej sherry -1 lyzka cukru -1 lyzeczka wiorkow suszonej ostrej papryki -1/2 lyzeczki soli (najlepiej koszernej, gruboziarnistej) -1 lyzka wody -3 pedy szczyiorku (biale i zielone czesci osobno, posiekane) -3 zabki czosnku (rozdrobnione) -2-3 cm. korzenia imbiru (posiekany) -1 glowka salaty lodowej pokrojonej w \"kwadraty\" o boku 4-5 cm. -3 lyzki oleju roslinnego Wykonanie: 1. W misce mieszamy krewetki z 1 lyzka maki kukurydzianej, sosem sojowym, olejem seamowym, winem ryzowym, cukrem i suszona papryka. Odstawiamy na 10 min. 2. Druga lyzke maki kukurydzianej mieszamy z lyzka wody 3. Na duzej patelni rozgrzewamy 1 lyzke oleju i smazymy krewetki ok. 2-3 min, dodajemy imbir, czosnek i biale czesci szczypiorku, mieszamy i wyjmujemy z patelni na talerz. 4. Na petelnie dodajey druga lyzke oleju i wrzucamy salate, solimy szczodrze i smazymy mieszajac az salata troche podmieknie. Wtedy wrzucamy z powrotem krewetki oraz maka kukurydziana rozpuszczona w wodzie (patrz punkt 2), mieszamy i gotujemy az sos troche zgestnieje (1-2 minuty), po czym dodajemy zielone czesci szczypiorku, wszystko mieszamy i podajemy z goracym ryzem. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przepis dobrej kolezanki ;) KREWETKI Z KURKUMA Skladniki: - 16 duzych krewetek - 2 jajka - 1 lyzka mielonego sezamu - kilka galazek kolendry - 2 cytryny Marynata: - 1/2 cytryny - 1 lyzka kurkumy - szczypta papryki - sol Przygotowanie: Przygotuj marynate: wycisnij sok z polowy cytryny do miseczki, dodaj kurkume, papryke i szczyptę soli. Obierz krewetki. Przeloz je do glebszego naczynia, polej marynata. Odstaw na 30 min. Podgrzej piekarnik do temperatury 180C. Rozbij jajka do miseczki, ubij je jak na omlet. Rozsyp sezam na plaskim talerzu. Wyjmij krewetki z marynaty. Obtaczaj kazda w jajku, potem w sezamie. Wloz krewetki do naczynia zaroodpornego, piecz około 20 minut. Umyj galazki kolendry, posiekaj ją grubo. Umyj cytryny i pokroj na cwiartki. Wyjmij krewetki z pieca, posyp je kolendra i udekoruj cwiartkami cytryny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość numerowaaaaaa
Mozesz je zrobic z makaronem albo ryzem. Z ziemniakami tez jadlam krewetki, w Portugalii, byly na szaszlyku razem z innymi owocami morza, do tego gotowane ziemniaki, salata, oliwa z oliwek i cytryna, pycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość weronika12p
Ej ,dla zainteresowanych,od jutra w Lidlu sa krewetki olbrzymie,kilo za 45zl!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka_dziwaczka
Smaczne i szybkie krewetki SteakRock :) Potrzebujesz: 250 g krewetek duże (nieugotowane) 1 grapefruit 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 starte ząbki czosnku Sól, pieprz Przygotowanie: *Krewetki jeśli są mrożone rozmrażamy, myjemy, osuszamy, *Grapefruita szorujemy, kroimy w ósemki, *Sok z jednej cząstki wciskamy do krewetek, *Dodajemy do nich oliwę, natkę pietruszki, imbir, czosnek i przyprawy, *Kamień wkładamy do piekarnika rozgrzanego do maksimum na ok 40 minut, *Po wyjęciu układamy na nim krewetki i cząstki grapefruita, *Opiekamy z każdej strony przez ok. 3-4 minuty, *Krewetki świetnie smakują polane sokiem z grillowanych grapefruitów i kromką świeżego chleba Zestawy z kamieniem wulkanicznym oraz ciekawe pomysły znajdziesz na : http://www.SteakRock.pl Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Według mnie krewetki jak najbardziej nadają się jako danie główne. Ja uwielbiam je jeść, ale powiem szczerze, nie potrafię ich sama przygotowywać, najczęściej zamawiam z Hurry Up Shrimp z Krakowa. Oni mają ogólnie pyszny catering!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Krewetki to akurat najtaniej i najlepiej jest po prostu zamówić , ja często zamawiam w Hurry Up Shrimp, mają ****ardzo dobre poza tym robią też sushi, dużo wygodniejsza opcja niż bawienie się tym w kuchni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×