Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę o porodę

podatek od darowizny

Polecane posty

Gość proszę o porodę

Witam, mam pytanie dotyczące podatku od darowizny. Wujek z zagranicy, chce mi przekazać pieniądze w kwocie 40 tys. Euro, czy można w jakiś sposób uniknąć płacenia podatku? Czy ten podatek płaci osoba która pieniądze przekazuje czy ta która je otrzymuje? I jeśli ta która ją przekazuje, to czy z racji tego mieszka za granicą nie podlega polskiemu prawu? Czy można w jakiś sposób zmniejszyć kwotę podatku? Np. przez podzielenie sumy na dwie różne osoby, np. na mnie nie na mamę (siostrę wujka)? Pieniądze mają służyć zakupowi mieszkania, dlatego zależy mi bardzo na tym żeby jak najmniej na tym podatku stracić.

Gość maturks4
Najmniejszy podatek płaci się w I grupie pokrewieństwa

płaci ten co dostał nie wiem czy da się to tak obejść, ale możesz spróbować, np jeśli wujek jest rodzeństwem któregoś z Twoich rodziców to niech przekaże, wtedy oni maja I linię pokrewieństwa, a później rodzic Tobie i też masz I linię nie wiem tylko czy tego nie wykryją

Gość jakkolwiek mozna--------------
Jeżeli dana osoba - będąca obywatelem polskim lub mająca miejsce stałego pobytu w Polsce - otrzymuje spadek z zagranicy, podlega on opodatkowaniu w Polsce, na takich samych zasadach, jak spadek otrzymany w kraju. Jednocześnie wszystkie ustawowe zwolnienia od tego podatku będą miały takie samo zastosowanie do spadków krajowych, jak i zagranicznych. W szczególności dotyczy to wprowadzonego od 1 stycznia 2007 r. zwolnienia od opodatkowania rzeczy lub praw majątkowych otrzymanych jako spadek przez osoby z tzw. I grupy podatkowej, czyli małżonka, zstępnych (dzieci, wnuki, prawnuki), wstępnych (rodzice, dziadkowie, pradziadkowie), pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę danego podatnika.

Gość Oczywiście że
twój wujek nie naleźy do 1 grupy pokrewieństwa.Przy takiej sumie najlepiej polecieć do wujka i przywieźć tą kasę w kieszeni

ale od kasy danej do kieszeni przecież też się płaci, każda darowiznę bodajże od 1000 zł wzwyż należy niby zgłaszać

Gość nie chce mi sie logowacc
a kto Ci udowodni,ze wujek dal kase?:O juz nie badz taka uczciwa:O ja nie zglosilam spadku w terminie i zabule ponad 10tys-I stopien pokrewienstwa chore to nasze panstwo:O

Gość ddsdsssssddd
Przywiezienie tej kasy do Polski (choćby w kieszeni) to żaden problem. Ale jeśli cokolwiek za to kupisz ( w tym owe mieszkanie) i nie będziesz mogła udowodnić legalnego źródła finansowania, to będziesz miała kłopoty. I nie ma co się łudzić, że nikt nie zauważy, bo Polska ma najwyższy odsetek w europie przypierdoleń przez skarbówkę do prywatnych osób - te kurwy muszą jakos udowodnić sens swojego istnienia. Kiedyś wystarczyło wytrzymać 5 lat... teraz się okazuje, że skarbówka może się domagać z jakiekolwiek okresu i ty musisz mieć na to papier. Jedyne co mogę doradzić to uciekać z tego kraju 🖐️