Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hjtyutiy

terapia zajeciowa dla dorosłych, pedagogika

Polecane posty

Gość hjtyutiy

prosze o wypowiedzi osob ktorzy pracuja jako terapeuci?? jakie macie pomysly na zajecia, jak zajmujecie sie grupa?? czy wy waszych placowkach tez musicie umiec zrobic cos z niczego?? jak zachecic doroslych do udzialu w terapii zajeciowej??

Gość zmartwionamonika
przejebane jest byc terapueuta wiem cos o tym zrezygnowalam po 4 miechach

Gość hjtyutiy
zmartwiona monika- gdzie pracowalas tzn w jakiej placowce?? jakie zajecia wymyslalas

dostałaś tego rodzaju pracę i nie wiesz jakie zajęcia robić? znajomości czy co? rodzaj terapii zależy od samych dorosłych są to alkoholicy? niepełnosprawni? bezdomni? co to za grupa? przecież od tego zależą zajęcia wiadomo, że np. dla niepełnosprawnych dobierasz zajęcia zależnie od stopnia niepełnosprawności dla alkoholików inną dla innych grup jeszcze inną

Gość uwyeuwyu
no dziwne pytanie, jesteś terapeuta zajęciowym?

Gość hjtyutiy
dopiero zaczynam prace, wiem ze pytanie glupie ale szereg odpowiedzi tu jeszcze glubsza i zenujaca, niewazne!! to chyba normalne ze boje sie pierwszej prqacy stad pyt wiem glupie ale to ze strachu...

Gość hjtyutiy
"glubsza" przepraszam moj blad przyznaje sie do niego!! grupa uzalznionych narkomani alkoholicy

uhm czyli grupa uzależnionych musisz po 1 zajęciach poznać grupę, bo inne zajęcia będą jeśli to grupa 40 i 50 latków a inne jeśli to grupa młodych ludzi zależy też wszystko od tego jaki rodzaj terapii zajęciowej chcesz prowadzić czy ergoterapię, czy arteterapię czy może socjoterapię najlepiej chyba wszystko ze sobą połączyć, ale jesteś ograniczona też przez ośrodek w którym pracujesz (wiadomo, że terapia przez sztukę, własną działalność artystyczną wymaga różnych środków) jednym zdaniem- musisz wybadać jaka jest grupa, jakie możliwości daje Ci ośrodek

Gość hjtyutiy
grupa "wielowiekowa" tak to nazwe jest 19 latka ale jest pan co ma 40 lat(najstrszrszy z grypy) i osrodek heh terapeuta ma tu robic cos z niczego i prwedzej tu nie bylo terapii tylko ja ja mam zapoczatkowac

to połącz socjoterapię z terapią artystyczną czyli spotkania, pogadanki, jakieś socjodramy a do tego co kilka zajęć zajęcia związane ze sztuką-co kto lubi, malowanie, wyrażanie w ten sposób swoich emocji musisz to wszystko dokładnie przemyśleć, opracować, zaplanować musisz poznać grupę, postawić sobie cel całej serii spotkań i znaleźć środki do ich osiągnięcia musisz umieć to robić jeśli chcesz pracować jako terapeuta no i pamiętaj, terapia musi być zaplanowana, cała seria zajęć, ma być ustanowiony cel i środki jeśli to wszystko nie będzie przemyślane - to nie ma to w ogóle sensu ok, znikam, pozdrawiam, powodzenia

Gość hjtyutiy
miki maus serdeczne dzieki, bardzo mi pomogles mimo wszystko