Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość curiositykillsthecat

Facebook, uzależnienie od internetu i komputera

Polecane posty

Zachęcam do przeczytania całego mojego postu. Nie jest to wyżalanie się, czy tym podobne, lecz moja(jak dotąd skuteczna) metoda jak walczyć z uzależnieniem od internetu, czy facebooka, co może pomoże któremuś z Was. Mam 17 lat, jestem w drugiej klasie liceum, za rok matura, ja zamiast się uczyć przesiadywałem całymi dniami na facebook-u, sprawdzając statusy znajomych, czy też kto polubił moje nowe zdjęcie. Przeglądałem aktywności znajomych, co nierzadko wprawiało mnie w kompleksy, że inni cały czas się bawią, mają nowe dziewczyny, a ja nic. Dodatkowo siedziałem na serwisach typu demoty itp. wiele godzin. Zauważyłem to dopiero 2 tygodnie temu, to ile czasu zajmuje mi siedzenie na komputerze. Postanowiłem to zmienić. Pierwszym krokiem było dezaktywowanie facebooka i tu pojawiła się walka z samym sobą, że dobra wejdę tylko na chwilę itp. Jeśli masz podobny problem to NIE WMAWIAJ SOBIE, że to 'tylko na chwilę, tylko coś sprawdzę', po prostu nie wchodź, gdy najdzie Cię ochota to znajdź inne zajęcie. Od 2 tygodni nie wchodzę na fb i mam na to co raz mniejszą ochotę, a więc był to skuteczny krok. Ale dalej zostało uzależnienie od internetu, tu nie jest tak łatwo, możesz siedzieć cały czas. Ja wpadłem na pomysł zlimitowania samemu sobie czasu spędzanego na komputerze, instalowałem różne programy, ale większość z nich okazała się słaba, obecnie korzystam z darmowego programu 'Romaco Timeout', który serdecznie polecam. Dostęp do niego jest chroniony hasłem, możemy wyznaczyć ile dziennie możemy spędzać na komputerze, czy też w internecie, zablokować strony. Wszystko jest zablokowane hasłem. Lecz nie możemy sami znać tego hasła, ja poprosiłem o to moją mamę, choć może to być wasza siostra, kolega czy koleżanka, powiedziałem o sytuacji i że chcę to wszystko ograniczyć. Ja ustawiłem 1,5h dziennie na komputer od poniedziałku do piątku i w weekend po 2,5h. Minęło 2 tygodnie, mam czas na moje hobby, naukę i jest tego naprawdę wiele. Więc jeżeli też jesteś uzależniony to może spróbuj mojej metody i też będziesz mógł coś zmienić w swoim życiu. Nie zdajemy sobie nawet sprawy, jak bardzo możemy być od takich rzeczy uzależnieni. Jeśli to doczytałeś do końca to dziękuję. Zachęcam też do opinii i podzielenia się własnymi doświadczeniami w zakresie uzależnień od kompa, internetu itp. Pozdrawiam ;)

Gość twoja m
Co to znaczy Dezaktywowanie konta na facebooku? To znaczy ze tam nie wchodzisz czy to znaczy że można w jakiś sposób go zablokować? Uzależnienie od internetu to choroba cywilizacyjna na którą choruje 85% społeczeństwa a o tym nie wie że jest od niego uzależniona

Gość twoja m
chce zablokować własne konto na fc bo go nie lubie

Gość jak sie jest zdrowym w miare
i ma sie kase to jest wiele możliwości organizowania sobie czasu nie ma nawet kiedy pomyśleć o necie

Można konto na fb dezaktywować i usunąć. Jeżeli chcesz dezaktywować to ustawienia -> bezpieczeństwo -> dezaktywuj konto. Twój profil jest wtedy tak jakby zamrożony, nie wyświetla się znajomym, nie mogą pisać wiadomośći, czyli jakbyś zniknęła, ale po ponownym zalogowaniu się normalnie wszystko działa, więc to jeżeli chcesz na jakiś czas zniknąć z fb, a jeżeli chcesz usunąć na zawsze to jest to trochę bardziej skomplikowane: http://www.sprawnymarketing.pl/artykuly/jak-usunac-konto-na-facebooku/ Przewiń do "Jak trwale usunąć konto na Facebooku?" i tam masz wszystko wyjaśnione. Pozdrawiam ;) Wiele osób nie wie, że można na trwale usunąć konto fb, a nie tylko dezaktywować ;)

Gość gość
Ja osobiście polecam do walki z tym program Windows Time Control, który ogranicza czas dostępu do komputera.

Gość gość
Potwierdzam. Sam korzystałem z tego programu i rzeczywiście, przydaje się.

Gość gość
w dzisiejszych czasach uzaleznienie to cos calkiem naturalnego, tylko, ze coraz czesciej my nie patrzymy na to przez ten pryzmat. jedyne co w sytuacji naprawde silnego uzaleznienia mozna zrobic to po prostu udac sie po pomoc, na przyklad do osrodka www.otu.pl - leczenie uzaleznien behawioralnych to w teraz codziennosc...

Gość gość
gdybym ja codziennie przesiadywała na facebooku to po jakimś tygodniu czy dwoch chyba bym popełniła samobojstwo. Nic tak nie dobija, że inni są tacy szczesliwi, mają zycie, wszystko im sie układa.. a mi nie..

Gość ddaww
Osobiście leczyłem się z uzależnienia od hazardu w ośrodku WANT - gdybym nie był zadowolony, to by pewnie mnie tu nie było, bo sprzedałbym komputer, żeby mieć za co grać... Duży plus za skuteczność leczenia oraz fantastyczne podejście do uczestników spotkań. http://uzaleznienia-terapia.pl - tam wszystko przeczytasz.

Gość DevBucik

Siema 😎 Zainteresowałem się trochę tematem bo sam mam z tym problem i okazuje się że każdy z nas ma podobnie tylko mało kto jest tego świadom. Załącza się bezmyślny autopilot w głowie.

Na kolanie stworzyłem program który mi osobiście się zaje przydaje. W momencie gdy mamy odpalonego fejsa lub youtube dłużej niż 3min wyświetla się komunikat na cały ekran że warto się ogarnąć i nie rozpraszać. Działa na kompie na systemie Windows. Jakby ktoś miał ochotę można zaciągać. Oczywiście bezpłatne zero reklam zero RODO :D Link poniżej:

http://tiny.cc/focusguard

PS - nie ma żadnych wirusów nie każdy kto pisze komentarz to haker i spamer xd

Dajcie znać co sądzicie 👊😎

Gość Patryk

Kiedys popsuł mi się komputer i zaniosłem do naprawdy firmie Infomatronik, nie miałem go 3 dni i były to straszne 3 dni. Ale i tak szybko naprawili , w innych firmach ludzie czekają tygodniami.