Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez_nazywy

Yasmin a rak

Polecane posty

Gość bez_nazywy

Mam 18 lat, od lipca br. stosuję antykoncepcję (Yasmin) proszę powiedzcie mi jak duże jest wystąpienie raka w moim przypadku.

Gość bez_nazywy
Bez wątpienia przydały by się osobą Twojego pokroju ;) bo jeśli nie potrafisz odpowiedzieć sensownie na pytanie to chyba z Twoim umysłem jest coś nie tak. Jesli Ciebie nie nurtuje takie pytanie to bardzo dobrze, jednak nie każdy jest takim "szczęśliwcem" jak Ty i wie wszystko ;)

a w Twojej rodzinie są lub były przypadki raka piersi? jeśli nie to masz niewielkie szanse, zresztą o tym jest w ulotce tabletek Pigułka antykoncepcyjna i nowotwór U kobiet, które przyjmują środki hormonalne występowanie raka piersi jest nieco częstsze, niż u kobiet w tym samym wieku, które ich nie stosują. Nie wiadomo czy ta różnica jest spowodowana wyłącznie stosowaniem doustnych hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Przyczyną może być również to, że kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną są częściej badane i rak piersi jest u nich wcześniej wykrywany. Opisana różnica w częstości występowania raka piersi zmniejsza się stopniowo i zanika w ciągu 10 lat po zaprzestaniu przyjmowania środków hormonalnych. Rzadko w przypadku łagodnych lub, jeszcze rzadziej, w przypadku złośliwych guzów wątroby obserwowano, po stosowaniu środków hormonalnych, zagrażające życiu krwawienia do jamy brzusznej. Powinna Pani jak najszybciej poinformować lekarza o wystąpieniu nietypowych dolegliwości w nadbrzuszu, które nie ustępują samoistnie. Istnieją doniesienia o częstszym występowaniu raka szyjki macicy u kobiet, które stosują środki hormonalne przez długi czas. Zależność ta może jednak nie mieć związku z przyjmowaniem tabletek lecz z zachowaniem seksualnym lub innymi czynnikami.

Gość bez_nazywy
moniak: rak nie występował w mojej rodzinie, chyba ze bierzemy pod uwagę także raka szyjki macicy... i bardzo dziękuję za odpowiedź ;)