Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość glukozaa

badanie na cukrzyce-wypic szklane czegoś slodkiego

Polecane posty

Gość glukozaa

miała ktoraś z was badanie na cukrzycę?wiem,ze polega to na wypiciu calej szklanki jakiegos okropnego słodkiego syropu.Da sie przeżyć? to w domu, czy u lekarza od reki trzeba wypic??? i pytanie jeszcze ile kosztuje to badanie??

da sie wypic i nie syrop a poprostu woda z duza iloscia slodkiego cukru :) mozna dodac cytryne.... kupisz w aptece glukoze cena cos kolo 4 PLN... w domu przed badaniami ros=zpusc w szkalnce wody i dodaj cytryne... przelej do butelki i idz do przychodni... tam pobiora ci krew na czczo a potem w coiagu 5 min musisz wypic te slodkie obrzydlistwo (z cytryna latwiej wchodzi) i po 2 h siedzenia na tylku (bo nie mozna chodzic w tym czesie) popbiora ci krew na obciazenie... Badanie nic nie kosztuje bo przepisuje je lekarz internista... a jesli bys chciala prywatnue to pewnie okolo 20 pln

Nic przyjemnego cie nie czeka, badanie robi sie w labotatorium, dostajesz do wypicia rozpuszczona glukoze 50g lub 75g (ja mialam tylko 75g) trzeba wypic w ciagu mniej wiecej minuty, gdzieniegdzie pozwalaja popic malym lyczkiem wody albo zagryzc cytryna ( ja nie moglam nic) , a pozniej 2 razy co godzine pobieraja krew, przed badaniem oczywiscie tez. W międzyczasie nic nie moglam jesc ani pic. Najtrudniej bylo przetrwac pierwsze 30 min, pozniej juz polecialo. Warto jest wytrzymac, bo jak zwymiotujesz to badanie jest niestety nieważne i trzeba powtarzać. Powodzenia.

Gość fuj, ja bym w zyciu nie
wypila wody z cukrem :o nie cierpię słodkiego i zanim łyka bym zrobiła to chyba bym zwymiotowała :o

Gość glukozaa
dziękuje Patka, wiele mi rozjaśniłaś:) chodze prywatnie do lekarza, wiec musze zaplacic.

Gość glukozaa
ooo kurcze, jakbym zwymiotowała to jeszcze raz???? to musze być twarda!!! dzięki dziewczyny

w ogóle moj wstręt do słodkiego może byc objawem jakiejś choroby? Kiedyś zwymiotowałam po 2 kęsach tortu który wciskali mi na siłę na jakiejs impreze "bo nie wypada, solenizant sie obrazi" :o a ja nawet soku się nie napiję bo slodki...

Gość sen malucha
Dalej w PL te tortury stosują? masakra, współczuje dziewczyny :(

Gość glukozaa
ja to robie dla dobra dziecka i przebiegu ciąży, też bym nie wypiła, ale co tam....jak trzeba to trzeba fuj---swoja droga to pewnie jesteś szczuplutka jak nie lubisz słodkiego:):)

Wagę mam w porządku ale tak strasznie chuda nie jestem, nadrabiam mięsiwem i ostrymi potrawami :D Naprawdę wszyscy uważają mnie za dziwaka bo ja nawet jak widzę, że ktoś szama sobie drożdżówkę czy kanapkę z nutellą to ja muszę wyjść bo przez sam zapach mnie naciąga. Nawet mój chłopak, który uwielbia slodycze musi jeść w kuchni a nie w pokoju, żebym nie czuła tego "czegoś"

Z tym slodkim to moze poprostu tak masz :) Ja slodkie uwielbiam, ale nie w formie takiego ulepku i nie na czczo, szczegolnie ze teraz w ciazy budzi mnie rano glod i ciezko mi odmowic sobie czegos do zjedzenia :/ Ale trzeba to przezyc, na szczescie jak raz juz to przezyjesz to pozniej bedziesz miala spokoj, ze jestes zdrowa i dziecku nic nie grozi (cukrzyca ciazowa).

Gość glukozaa
to ja jestem Twoim przeciwieństwem:) teraz jestem w 7 miesiacu ciąży i mam straszne parcie na nutelle:) wczoaj zjadłam pół słoiczka:)

sen malucha a jak za granica robia test na obciazenie glukoza i sprawdzaja czy masz cukrzyce??? z oczu wyczytuja czy jak... ja mialam w ciazy cukrzyce poposilkowa wyniki na czczo zawsze mialam miedzy 76 a 84 i nikt by sie nie spodziewal ze mam cukrzyce ciazowa... zwlaszcza ze takowa wywoluja hormony.... co cukrzyca nieleczona moze zlego wyrzadzic dziecku mozna poczytac na forum cukrzyca ciazowa... wiec lepiej wszystkiego w ciazy dopilnowac..

Gość diab123
Pamietaj ze musisz byc naczczo! Najpierw pobierają krew i później (tak ja miałam) pielegniarka sama mi rozpusciła glukozę (75) w kubku wody. Widziałam że dziewczyny wyciskaly do tego pół cytryny.2 godziny musisz siedzieć,, weź sobie jakąś książkę, krzyzówkę. Pobiora ci krew i do domu :) Ja tam to wypiłam bez problemu bo uwielbiam slodkie, ale rzeczywiście po 30 min o malo nie zwymiotowałam ...:/

Gość glukozaa
Maurycjanka---a w ktorym miesiącu miałaś robione te badania na cukrzyce? czy coś jeszcze strasznego będzie mnie czekało oprócz tego ulepka??

jak badanie wyjdzie ok to zapomnisz o incydencie, jezeli wyjdzie podwyzszony wynik to dieta, lub dieta i insulina i wizyty u diabetologa oraz mierzenie cukru glukometrem na czczo i po posilkach

Wg mnie to jedno z najwazniejszych badan w ciazy, warto wytrzymac troche, zeby miec ta pewnosc, ze wszystko jest w porzadku. Jakbym musiała to i codziennie przez tydzien bym to robiła, bo przeciez to nie dla przyjemnosci musimy przechodzic. Zastanawialo mnie tylko wlasnie to od czego to zalezy czy mozna zagryzc cytryna , ewentualnie popic mala iloscia wody czy tez nie. Czy to nie ma wpływu na wynik?

Gość robilam i przezyłam :)
Hmmm..robiłam to badanie ostatnio i choc do przyjemnych nie nalezy to nalezy je zrobic i tyle. Ja bym poleciła zrobic tak: 1. dzien wczesniej kupic glukoze 75 w aptece (moj ginekolog i polozna twierdza, ze teraz wiarygodna jest tylko ta wieksza dawka). 2. Na badanie trzeba stawic sie na czczo tzn od 12h wczesniej bez jedzenia i slodkiego picia. 3. Badanie to w mniejszych placowkach wykonuje sie o godz 7 rano dlatego nalezy byc na kilka minut przed 7 i wchodzic bez kolejki poniewaz drugi raz pobiera sie krew 2h po badaniu i czesto sie zdarza, ze krew jest zabierana przez kuriera juz o 9tej. 4. Z zakupiona wczesniej glukoza (wcale nie musisz sama jej w domu rozpuszczac tylko przyjsc z taka jaka kupisz w aptece) idziesz na badanie. Nie zapomnij wziasc z soba cytryny - najlepiej juz pzrecieta i wcisnac do roztworu glukozy jaki poda Ci laborantka. 5. Wypic dosc szybko i nie zwrocic :) 6. Gdy zwymiotujesz to badanie jest oczywiscie niewazne. 7. Nie mozesz chodzic po tym badaniu poniewaz ruch zbija glukoze i wtedy wynik moze wyjsc nieprawidłowy. 8. I zycze powodzenia!:)

Glukozaa dość póżno, ja myslalam ze robi sie 2 razy, najpierw 50 pozniej 75 g, ale moja gin nic nie wspominala i w koncu sama sie upomnialam, w rezultacie mialam robione obciazenie na 75 g w 31 tyg ciazy :)

Gość jiuhjui
dodanie cytryny "zafalszuje wynik", bo cytryna sprawi, ze nsulina bedzie sie wolniej uwalniala do krwi:O

mnie pielegniarka w trakcie po 1h przyniosla pol szklani wody... bo od tego slodkiego to w gebie nie dosc ze rosnie to takie uczucie suszy sie ma... najwyrazniej jest to bez znaczenia czy wypijesz troche wody w trakcie... w koncu woda... no i cukrzyca ciazowa jest od hormonow...

jiuhjui nie gadaj glupot... diabetolodzy nawet karza ja dodc by wlasnie nie zwrocic tego co wypilas

test glukozy na 50 gram jest testem przesiewowym a obciazeniowy to na glukoze 75 gram.... dlatego robia ten drugi... czasem robai krzywa czyli na czczo po 1 h i po 2 h

Gość glukozaa
troche mnie to przeraża:( ale musze jakos wytrzymać, wszystko dla mojego maleństwa. Czyli ta cukrzyca bierze sie tylko z hormonów, nie ma zbyt duzego wplywu to,ze zajadam sie np.słoikiem nutelli?

Przyznam , że za bardzo nie znam szczegółów cukrzycy ciążowej, ale w internecie na pewno znajdziesz mnóstwo artykułów, albo zapytaj lekarza. Ja celowo sie nie zaczytywałam na ten temat, bo wcześniej z racji podwyzszonego tsh oczytalam sie glupot o tym ze dziecko moze miec przez moje problemy tarczycowe jakis kretynizm, problemy z koncentracja i takie tam szaleństwa, potem okazalo sie ze wszystko jest w porzadku.... :D dlatego wiecej juz nie czytalam o zadnych chorobach bez potrzeby :)

Gość glukozaa
ja też przestałąm czytać te wszystkie rzeczy, bo po ostatnich badaniach krwi miałam glowe pełna chorób, m.in.obniżone leukocyty. Wyczytałam różne coroby wirusowe, białaczki itp. Najważniejsze to żeby sie nie nakrecać i nie interpretować samemu wyników.

Masz racje , tylko żebym ja wiedziala to wcześniej... Ja mialam z kolei bardzo duzo leukocytow i tez sie nakrecalam jak glupia, a potem prawie osiwialam ze zdenerwowania przez to tsh... masakra ... Po tym wszystkim obiecałam sobie , że póki lekarz nie powie , że dzieje sie coś złego to nic nie czytam i niczego nie szukam, bo jak to mówią : szukajcie a znajdziecie... :D