Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślepotka

nieważne prawko - jaki mandat?

Polecane posty

Gość ślepotka

Hej dziewczyny, mam takie pytanko... mam słaby wzrok i dostałam prawo jazdy z terminem ważności do 30.09.2011 - czyli jest w tej chwili nie ważne. Za 3 tygodnie wychodzę za mąż, więc nie opłacało mi się wyrabiać nowego (płacić 100zł za okulistę + 50zł za lekarza pracy + 80zł za nowe prawko), ponieważ po ślubie zmienię nazwisko i będę musiała robić to samo kolejny raz. Ale zdarza się, że muszę jechać do miasta oddalonego 60km od mojego miejsca zamieszkania właśnie autem... Ryzykuję... Ale czy ktoś wie jaki jest mandat za prawko z przekroczonym terminem ważności? Czy są za to też punkty? Bo jedni mówią, że to 50zł a inni że 500zł i już zgłupiałam... Proszę o pomoc i pozdrawiam :)

Gość chcę cię skarbie
500 zł - jazda bez ważnego prawa jazdy.

Gość ślepotka
uuuu... trochę przesada 500zł :/ rozumiem dla tych co w ogóle bez prawka jeżdżą... ale jak się ma tydzień czy dwa przekroczony termin :/

Gość wekolopa
a co to kogo obchodzi co ty myslisz. takie jest prawo i nalezy go przestrzegac!

Gość Lubie swoje prawko
Jak jedziesz bez prawka (bo jeszcze go nie masz) to 500 a w Twoim wypadku to nie wiem ja to w razie kontroli bym mowila ze zapomnialam wziac to albo sie nagada albo 50 zl mandatu punktow nie ma wiem bo znajomy tak mial

Gość ślepotka
no właśnie z tym transportem jest problem z dojazdami :/ ale skoro za brak dokumentu jest tylko 50zł to faktycznie lepiej nie mieć ze sobą :/ a skąd oni wtedy wiedzą czy nie mam tylko dokumentu czy nie mam w ogóle wyrobionego prawka? jakoś mogą to sprawdzić? bo jeśli tak to może będą też wtedy wiedzieć, że jest ono przeterminowane?

Gość ślepotka
rowerem 60km? to chyba musiałabym wyjeżdżać dzień wcześniej :P

Gość Lubie swoje prawko
policja w radiowozie zglasza twoje dane z dowodu osobistego na komende i oni potwierdzaja czy masz prawko dane maja w kazdej komendzie takze nie jest zle

Gość ślepotka
a będą wiedzieli czy jest ważne czy nie?

ten mandat to pikuś...problem w tym że jak spowodujesz wypadek i szkód na 100.000 to nie pokryją tego z Twojego OC tzn. niby pokryją ale ubezpieczyciel założy Ci regres tę sumę będziesz musiała zwrócić - w najlepszym razie jakiś jej ułamek ;) także nie żałuj przez te 3 tygodnie na taksówki :) 🖐️

Gość dlaczego lekarza pracy
???? :P cos ci się chyba pomerdało :) PS a jaką masz wadę wzroka? :)

Gość Lubie swoje prawko
a tego to juz ja nie wiem .

Gość ślepotka
bleeee:D dziadek zjadł kupę damską. Zawsze chciał zjeść i w końcu udało mu się! Brawo!!! :D

Gość ślepotka
@dyrektorke nie stać mnie na jazdy taksówkami 60km w jedną stronę... z resztą nigdy nie miałam żadnej stłuczki i nie zamierzam jeździć jak wariatka ;) więc akurat o wypadek się nie boję :) @dlaczego lekarza pracy - a tak - lekarza medycyny pracy. najpierw idę do okulisty, on wystawia papierek, że mogę mieć prawko na ileś tam lat (ja dostałam na 10) i z tym idzie się do lekarza med. pracy i ten dopiero wystawia na tej podstawie świstek dla Starostwa... A mam wadę -7, noszę soczewki kontaktowe :) a durnym podszywom dziękujemy - i tak nikt nie zwraca na was uwagi...

Gość a może ktoś wie
co grozi jeśli nie wymieniłam prawka? Chodzi o to, że rok temu wyszłam za mąż i tak jakoś nie po drodze mi, żeby iść wymienić prawko - zmienilam nazwisko i adres zameldowania na inny powiat. Co mi grozi jeśli będę miała kontrolę drogową? Dowód osobisty wymieniłam.

Gość ślepotka
"Ja w tym roku 2 razy przejechałem przez dobę ponad 120 km" - no to widzisz, a ja mam w 1 stronę 60km, co w dwie daje też 120km więc musiałabym wyjeżdżać dzień wcześniej żeby być na daną godzinę :P i niestety nie mam do tego zdrowia ;) a na motorowerek nie mam kasy - ślub na głowie, w końcu dlatego jeszcze przez 3 tygodnie nie będę mieć ważnego prawka :P

Gość yty

Ciekawy jestem reakcji policjantów gdyby zobaczyli prawko kolekcjonerskie z deluxe!Bez dostępu do CEPIK nie zorientowaliby się na bank co i jak!