Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiemzepewniebylojuz

pozne siadanie u niemowlat

Polecane posty

Gość wiemzepewniebylojuz

moja corka ma 9 miesiecy i sama nie umie usiasc narazie cwiczy z pozycji siedzacej pzrejsc do lezacej, a na odwrot ani rusz nie raczkuje, ale pzryjmuje ta pozycjie i buja sie do pzrodu, pelza nie staje samo, nie chodzi, postawione stoi pzrez chwile, czy mam sie martwic ze nie raczkuje i pzrede wszystkim samo nie siada? czy sa tu mamy, ktorych dzieci siedzialy pozno? jak to sie zaczynalo prosze opiscie z gory dziekuje

Gość wiemzepewniebylojuz
uppppppppppppppppppp

Gość gość
Poradź się lekarza. Chodź ciężko powiedzieć bo każde dziecko inaczej się rozwija. Mój siadał mając 4-5 miesiąca a raczkować zaczął mając 6-7 miesięcy.

Gość pomocyyyyyyyy proszęę
myślę że puki co jest ok, tylko nie stawiaj dziecka jeśli jeszcze nie potrafi nawet usiąść czy raczkować.

Mój syn ma 8.5 miesiąca, Siadać zaczął jak skończył 6 mscy a teraz umie siedzieć bez podparcia ale i czasem sobie fiknie do tyłu :-) Raczkować zaczął kilka dni temu ale raz raczkuje, raz się czołga. Fakt, zawsze mówią że każde dziecko w swoim czasie się rozwija, ale ja bym spytała lekarza żeby się nie denerwować..

Oczywiście, że możesz poradzić się lekarza, ale.... mój syn usiadł pod koniec 9 msc życia. Wcześniej siedział tylko jak go posadziłam. Na początku tylko pełzał. Raczuje ( jeszcze bardzo nieudolnie ) od tygodnia dopiero. Za to biega w chodziku jak szalony. Ma 10,5 miesiąca. Jeśli dziecko jest zdrowe, to nie ma sie czym martwić jeśli niektóre czynności wykonuje póżniej niż opisują w podręcznikach. I Nie ma co się za bardzo przejować przechwałkami innych mam :) Pozdrawiam.

Gość wiemzepewniebylojuz
motylla piszesz ze siedzial jak mial 6mc, a teraz siedzi bez podparcia czy samo siada ? czy umie z lezacej pozycji usiasc bez pomocy ? bo moja tez siedziala jak miala 6 cm, a od 7mc siedzi posadzona od miesiaCA STABILNIE I UMIE SAMA ZMIENIC POZYCJE DO LEZACEJ, ALE NIE UMIE USIAS Z LEZACEJ POZYCJI

Gość wiemzepewniebylojuz
a co do lekarza mowilam co potrafi co nie powiedzial, ze wszystko ok moze byc tak, ze okol 10mc zacznie raczkowac i dopiero usiadzie sam z pozycji lezacej, ale jakos troche mnie to martwi, bo wszystkich dzieci sieadaja juz, za to duzo rozumie i mowi mama, baba, tata, bam, am i wola na mnie mama i jak glodna to wola am

mysle że nie masz się poki co czym przejmować, zwłaszcza jeśli tak mowi lekarz. dzieci są różne a każde ma swoje tempo rozwoju. Moja siostrzenica zaczeła siedać własnie coś ok 10 miesiąca. Mój syn za to raczkował w 6 potem zaczął wstawać a nie umiał siedzieć nawet jak go posadziłam. Od razu klapał na bok. Jak udoskonalił sobe sztuke raczkowania to z tej pozycji zaczął przechodzić do siadu. Teraz sam sobie siada i siedzi bez problemu.

Gość już niedługooo ;DDDD
no cóż,każde dziecko ma swoje tempo rozwoju.Mój ma 6 miesięcy jego siadanie wygląda tak,że podpiera się na łokciach,podciąga nogi,głowę i tak potrafi w tej pozycji po kilka minut,opada i drze się że opadł oO posadzony-wygląda jak niedźwiedź...Nogi w rozkroku,zgięty do przodu,podpiera się rączkami łóżka ale bardziej jest zainteresowany swoimi stopami i pochyla ciało w ich stronę,huśta się na boki i traci jeszcze równowagę.Przewala sie z plecków na brzuch,jak leży na brzuchu to wypina dupkę do góry,podwija kolana i hmm..posuwa się fo tyłu. Poczytaj na necie co może umieć niemowlę w danym wieku.Ale jeśli chcesz rozwiać swoje wątpliwości-najlepiej idź do lekarza.

Gość mamama27
nie przejmuj się - mój synek za tydzień kończy rok a siada od jakiś 3 tygodni dopiero - siedział szybko ale nie umial usiąść - za to chodzi a w zasadzie biega z tym że sam to jeszcze jest chwiejny i nie wiadomo kiedy sie wywali