Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pumpkin_seed

Poproszono mnie o bycie chrzestną

Polecane posty

Gość pumpkin_seed

Cześć nie mam doświadczenia w tej sprawie, i tak naprawdę nie mam kogo zapytać. Chodzi mi o takie formalne rzeczy: jaki prezent, czy pieniądze się daje? Co kupuje chrzestna - szatkę czy świecę? Myślałam, żeby kupić złoty łańcuszek z medalikiem, pamiątkę i w kopertę 100zł?

Gość tez jestem chrzestna
chrzestna kupuje szatke.o prezent mozna spytac rodzicow,ale pomysl z medalikiem calkiem fajny.jesli lupisz drozszy zbedne jest wkladanie kasy w koperte

To zależy jakie są zwyczaje u Ciebie w mieście/regionie. U nas np. chrzestna kupuje całe ubranko, chrzczonkę - czyli tą koronkową szatkę i pamiątkę. I to wsio. Natomiast gdzie indziej to rodzice kupują ubranko, a chrzestna właśnie jakieś prezenty i kasę. Łańcuszek u nas kupuje chrzestny i świece też chrzestny. Tak jest u nas przyjęte i każdy wie co i jak.

Gość szalona ewcia
Weź nic mi nie mów mnie poproszono o bycie chrzeną 2 tyg przed chrzcinami które będą w tą niedziele. powiecie że mogłam się nie zgodzić ale mają podbramkową sytuację bo wyjeżdzają na stałe do innego miasta i niby wprost powiedzieli że nie liczą na żadne prezenty ale to wiadomo że coś trzeba dać a jak zapytałam koleżanki co niedawno chrzciła to mówi że 500 zł chrzestnej wypada dać................................................

bez przesady z ta kasa!ja bylam z mezem razem i wsadzilismy w koperte razem 400 zl i uwazam ,ze to wystarczy.nie przesadzajamy,boo to juz pod wesele podbiega

Gość kfkkgg
nie zgadazaj sie, bo potem ci kaza kypowac laptopy i quady i jeszcze niewiadomo co

Gość pumpkin_seed
dziękuję za podpowiedzi :) nie wiem, jakie są zwyczaje bo ja z takimi rzeczami nie jestem obeznana, nie znam takiego rodzinnego życia ;/ o kościelne rzeczy się nie boję, tylko właśnie te formalne. Ja nawet nie wiem, jak ta szatka wygląda - czy to ma być całe ubranko?

szatka to kawalek materialu cos jak chusteczka

Gość MamaLenki_
pumpkin_seed idz do rodzicow i pogadaj zapytaj co trzeba kupic bo moze oni ubranko sami kupią. Co do prezentow nie wiem czemu ludzie oczekuja full kasy i mega wypasionych prezentow od chrzestnej? MOja corka dostala od chrzestnego łancuszek z medalikiem a od chrzestnej wybita specjalnie kolekcjonerska monete z aniolem strózem bo wie ze my kolecjonujemy monety. Wtedy byla ona warta 300 zl w tej chwili podwoila swoja wartosc. Ale nic nie narzucalismy poprostu wie ze to zbieramy. Natomiast jezeli kupisz calej ubranko + chrzczonke to nie dawaj kasy bo ubranko jest i tak mega drogie.

Gość MamaLenki_
a tak na marginesie ubranka chyba sama bym nie kupowala jest ich teraz cala masa i mozna bardzo latwo nie trafic w gust rodzicow. Albo wybierz sie z rodzicami na zakupy

Gość pumpkin_seed
Dzięki wielkie za porady :) zadzwonię i dopytam, czy szatkę czy świecę. Całego stroju kupować nie będę, bo chyba u nas takiego zwyczaju nie ma. Pewnie zostanę przy szatce, medalik+łańcuszek, pamiątka plus w kopertę 100 zł