Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olgierd kp1

zostane chrzestnym, temat prezentow

Polecane posty

Gość Olgierd kp1

Witam, moja siostra na poczatku grudnia urodzi dziewczynke. Oczywiscie bardzo sie ciesze. ALe teraz zacznie sie problem kiedy i co i ile dac. Sami z zona mamy 1 dziecko, sytuacje materialna dobra, ale tez zyjemy oszczednie i staramy sie sporo oszczedzac, wiadomo, na wakacje, na wszelki wypadek i na przyszlosc dziecka. Pojedziemy jak sie dziecko urodzi, nie wypada jechac z pustymi rekami, co zabrac? Oni maja juz wszystko kupione, a nie mieszkamy blisko siebie wiec nawet nie wiem co dokladnie maja a czego nie. Pozniej chrzest, ile sie teraz daje?

Gość inaczej _nie_będzie
Najlepiej skonsultuj sie z siostrą co chcieliby dla dziecka. Mój synek dostał pieniądze na dodatkowe szczepienia od chrzestnego, a od chrzestnej łóżeczko turystyczne. A prababci krzesełko do karmienia. reszta rodziny także dała pieniądze, które "odpoczywają" na koncie syna

Gość Wszystko
Wszystko zależy od zamożności rodziny, zwyczajów panujących w waszej rodzinie czy też regionie. Mój mąż został ojcem chrzestnym w bliskiej rodzinie. Ponieważ u nich nie ma w zwyczaju "zastaw się a postaw się", daliśmy 300zł w kopercie, ładną zabawkę Fisher Price'a (garnuszek na klocuszek koszt ok 100zł) a do tego śliczne sztućce dla dzieci Gerlacha z grawerką (50zł). Całość zamknęła się w ok. 500zł Rodzice dziecka byli zachwyceni :-)) Chrzestna natomiast dała złoty łańcuszek z wisiorkiem, jakiś album pamiątkowy i tyle. Jak dla mnie prezent z poprzedniej epoki ale to rzecz gustu. Jak ja chrzciłam dzieci, rodzina dawała wyłącznie kasę ale w mojej rodzinie taka forma prezentu nie jest niczym karygodnym. Na święta zamiast kupować pierdoły, cała rodzina daje kaskę i tym razem z mężem zarządzamy. Dzięki temu mamy sporą kasę na potrzeby dzieci. Prezenty pod choinkę wybieramy sami, dzieci dostają wyłącznie po jednej lub dwie zabawki ale za to wymarzone. ale się rozpisałam :-D Znam rodziny, gdzie dawanie pieniędzy to obraza :-)

Gość marne prowo buahahaha
500zł na chrzciny? to co na komunie? 1500?? a na ślub 15 000? poprostu popytaj siostre - co ma a co nie - kup coś co niema albo coś oryginalnego -tylko broń boże żadne grawery itd - stoi i sie kurzy - cos praktycznego: bujak, hustawka, krzesełko do karmienia, zawsze sie znajdzie coś fajnego

Gość Olgierd kp1
a co dac na urodzenie sie dziecka? wiadomo, jak sie pojedzie zobaczyc pierwszy raz urodzone dziecko, trzeba tez miec cos w rekach za ile takie prezenty na chrzciny mysle, ze cos kupimy dziecku (po uprzedniej rozmowie z rodzicami)

Gość skóra z niedźwiedzia
Jak planujesz kupowanie ubranek, to kupuj zawsze większe. Ja chciałabym dostać coś bardzo praktycznego, ale nigdy pieluchy :O Moja kuzynka rodzi dziecko 2 miesiące przede mną i kupiłam śmieszną książkę o opiece nad dzieckiem, może dokupię jeszcze kocyk z firmy, której ja mam, bo jest rewelacyjny. Kupię też coś mamie, może jakiś kosmetyk, no i chyba tacie jakiś koniaczek, żeby chłopina nie czuł się poszkodowany ;)

Gość jestes dziadoowa
sztucce z grawerka? nie badzcie smieszni. A za ile dziecko zacznie z nich korzystac ? za 10 lat? garnuszek na klocuszek? buhahha to na urodziny, nie na chrzciny.Chrzestna dala lepszy prezent.

Gość jestes dziadoowa
dziecko sie rodzi to ojcu koniak? powariowaliscie wszyscy. Od razu mu kup 10 flaszek to na"pepkowe" bedzie. i nie zapomnij o prezentach dla babci, dziadka, cioci, kuzynki i wujka.

Gość skóra z niedźwiedzia
:D No straszne i karygodne kupowanie ojcu alkoholu :D Może kupię np. puder do pupy albo pieluszki, w końcu też dla dziecka albo jakiś kupon z grupona na skon na bungee :classic_cool: :D Jakbym miała kasę, to czemu nie: rodzinie też bym coś kupiła, a co :D BTW: żadnych łyżek grawerowanych bym nie chciała, co z tym później robić?

Skoro to twoja siostra (czyli osoba bliska) proponuję zadzwonić i wprost zapytać co im jest potrzebne / się przyda. Nasza córka parę lat temu z okazji chrztu dostała głównie pieniądze, które potem wykorzystaliśmy na zakup rzeczy dla niej. Takie typowe "pamiątki" to złoty łańcuszek z medalikiem od chrzestnej i wielki fajowy tygrys od mojej chrzestnej (bliska osoba) - maskotkę uwielbia, do dziś jest z nią bardzo związana (a niejedno już przeszła).

Prezent na chrzciny dobrze jest wybrać taki, który nie ulegnie zniszczeniu czy "przeterminowaniu" - dziecko jak podrośnie będzie miało pamiątkę (ja mam do tej pory łańcuszek ze chrztu). Na wizytę "pourodzinową" proponuję kupić ubranka (większe niz jest maleństwo) lub jakąś zabawkę. Jeżeli masz zamiar kupić prezent, który będzie musiał poleżeć i poczekać, aż szkrab do niego "dorośnie" najpierw skonsultuj z siostrą czy będzie miała go gdzie trzymać. Fajnym rozwiązaniem na prezent są maty dla dzieci z pałąkiem zabawek lub mata (np.w kształcie miśka) z poduszką, którą można dodatkowo rozłożyć na podłodze i dziecko się na niej bawi. http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/5,79855,3773668,Prezenty_dla_niemowlaka.html?i=10 http://www.zabawki.info.pl/index.php?d=katalog&k_id=78