Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mambs

kształcenie w Niemczech

Polecane posty

Witam ,mimo,ze temat byl wiele razy poruszany nadal mam parre pytan. Chciałabym rozpocząć studia w Niemczech lub zrobic Ausbildung. Jednak mam pare pytan do osOb najlepiej studiujacych w Niemczech. Czy posiadając mature z j. niemieckiego na poziomie podst. i rozsz. musze zdawać cerftyfikat na poziomie B2 jesli chce robic Ausbildung lub studiować jedynie na Fachhochschule? Wiem ,ze na Uni trzeba miec DSH lub DaF. Czy jesłi posiadam mature ogólna , jednak zdawałam tylko przdmioty dodatkowe z geografii i j.niem.roz., powinnam robic Studienkolleg ? Słyszałam ,ze wtedy biora pod uwage oceny z koncowych egzaminow semstralnych i latwiej dostac sie na studia.

Gość Zrób DSH
Nawet, jeśli chcesz zrobić tylko Ausbildung, to zrób DSH. Po maturze (Niemcy nie bardzo rozróżniają poziomy rozszerzony i podstawowy) trafisz na Mittelstufe, a więc po pół roku masz język na naprawdę dobrym poziomie i egzamin. Przy okazji, rzeczywiście biorą pod uwagę oceny z przedmiotów kierunkowych ze świadectwa. Na DSH nauczysz się przede wszystkim słyszeć język, a tego każdemu brakuje (Horverstandnis). No i teraz koszt to niecałe 500 Euro za semestr, a masz już na kursie uprawnienia studenta (liczy się do emerytury, masz bezpłatny bilet - pociągi i autobusy - na cały land itd.

Mambs Masz tu dobry Link Tam dowiesz sie wszystkiego co chcesz od A-Z Pozdrawiam mile Oto on www.SozPol.com

Gość no to ja odpowiemmmmmmmm
ale DSH jest znacznie trudniejszy od DaF

Gość Jest znacznie trudniejszy
Tylko, że język to podstawa. Myślę, że lepiej przysiąść i zrobić (jak jesteś po maturze, to tylko pół roku) DSH, niż dać się wylać ze studiów, albo studia ciągnąć w nieskończoność, bo brakuje ci słów, czy nie słyszysz, co do ciebie bełkoczą. Bo faktem jest, że Hochdeutschem to praktycznie nie mówi nikt, a więc kłopoty będą. Nie wspomnę, że bez względnie płynnego języka potocznego, to na żaden ciekawszy Ausbildung nie masz szans. Sprzątać chcesz, czy tyrać gdzieś za marne grosze? Jeśli znasz niemiecką specyfikę, to wiesz, że znajomość języka, to podstawa i nie ma sensu tutaj szukać "skrótów".