Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matyldaa...

kiedy po slubie do urzedu stanu cywilnego?

Polecane posty

Gość matyldaa...

wiem, ze po slubie musze byc jeszcze raz w urzedzie. tylko czy to musi byc w w 1 tygodniu czy moze byc poznij? jak to wyglada?

a po co masz byc w tym urzedzie jeszcze raz? ja bylam bo potrzebowalam miedzynarodowy akt ale w normalnym przypadku nie ma takiej potrzeby bo akt dostajesz podczas slubu

Gość matyldaa...
kobieta mowila, zeby jeszcze raz przyjsc tylko nie wiem po co i czy musze zaraz po slubie

musisz odebrać akt ślubu, wymienić dowód osobisty (do tego jest potrzebny ten akt) jeżeli oczywiście zmieniasz nazwisko.

Gość matyldaa...
ale czy moge troche pozniej niz tydzien po weselu?

akt sie dostaje podczas slubu a dowod przeciez sie nie wyrabia w urzedie stanu cywilnego tylko w urzedzie miejskim w dziale dowodowym

To może nie chodziło o akt ale o odpisy ale żeby wyrobić dowód to trzeba iść najpierw do urzędu stanu cywilnego odebrać ten odpis, później trzeba i iść do tego działu dowodowego wsiąść wniosek wypełnić go i z urzędu stanu cywilnego muszą tam przystawić pieczątkę. Z tym z powrotem idzie się do tego działu dowodowego składa wniosek, czeka się 3 tygodnie i można już cieszyć się nowym dowodzikiem. W moim przypadku dowód mogłam złożyć dopiero 1,5 tygodnia po ślubie. Te odpisy potrzebne mi były żeby np. zmienić nazwisko w wordzie bo chciałam się zapisać na egzamin na prawko Możesz i później iść, nie ma znaczenia, za to przecież cię nie zabiją

my oboje braliśmy cywilny w innym mieście i do tego w plenerze,urzędniczka uprzedziła nas jak byliśmy wybierać datę że po akt będziemy musieli przyjść następnego dnia lub później,ale nam to nie przeszkadzało bo musiliśmy przyjechać i rozliczyć się z restauracją