Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zdesperowana Domowa Żona

jakie dana kuchni brytyjskiej lubicie?

Polecane posty

Gość pokpok
"kuchni brytyjskiej" - nie istnieje cos takiego jak kuchnia brytyjska:D

Gość a co nas obchodzi
co ty zjadłaś:o

ah, nic nie zastapi pieczonego ziemniaka!a zwlaszcza z dipem smietanowo szczypiorkowym a do tego salata jakas. jeszcze bardzo lubie do tesciow jezdzic na roast,pycha:)

Gość Yorkshire pudding
Roast beef and gravy

Gość Zooona Brytyjczyka
niedzielny obiadek palce lizac!

a robicie tez same??? mi te ziemniaki za nic nie chca wyjsc takie jak u tesciowej... grrr... w moim domu zmienilam troche roast dinner i do miesa robie pieczone ziemniaki w lupiknach i przyprawach z pieczonymi warzywami, marchewka, cebula, papryka, cukinia... z czosnkiem i swiezym rozmarynem i to zalane gravy :)

ja sama robie yorkshire puddings, apple crumble i trifle z sherry:D duuuzo sherry:) sheperd's pie probowalam,ale mi nie wyszlo,za to twoje wyglada znakomicie:)

Gość kjkjkjkjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
A ja bardzo lubie saussage casserole. Nie wiem czy jest to potrawa dokladnie ang. ale tylko w tym kraju ja widzialam. mniamm.

Gość a dlaczego???
wy nie uzywacie jezyka polskiego?????

roast dinner to podstawa;) uwielbiam, mmmmm pieczone ziemniaki z baked beans, banoffee pie -kocham, eaton mess tez nalezy do moich ulubionych deserow, angielskie sniadanie raz na jakis czas;) co do shepards pie, robie, ale nie nalezy do moich ulubionych chilli corn cane - nie mam pojecia czy to typowo angielskie danie, bądz co bądz pierwszy raz zjadlam je w UK, i uwielbiam;) trifle to ulubiony deser mojej mamy;) generalnie angielska kuchnia baaaaaardzo mi smakuje;) wszelkiego rodzaju pastry, quiche lorraine, itd.;) nie lubie jedynie ich kiełbasek,

Gość zmiana diety
O kurka, a od kiedy quiche lorraine jest brytyjską potrawą? :o

Gość trhhfghgjhgjh
a slyszales o angielskich potrawach nazywanych po polsku :D:D..

Gość taka jedna............
chilii con carne to jest chyba potrawa z Teksasu albo Meksyku, na 100% nie z UK i iquiche lorraine to francuska potrawa. jak mozna tego nie wiedziec...

Gość bronken schinken
Ja lubie shepreds pie i cottage pie :) do typowych malo rozumnych rodakow: jesli kuchnia brytyjska (angielska, szkocka...rozdzielajcie jak chcecie) nie istnieje...to niestety polska ani francuska ani zadna inna tez, bo wszystkie potrawy maja swoje korzenie w innych krajach lub kulturach idac wazym tokiem myslenia nie ma czegos takiego jak kuchnia polska dziekuje.

Gość taka jedna.............
akurat ten quiche to bardzo, bardzo, bardzo znana potrawa francuska.

ojojoj, mala pomylka;) pierwszy raz jadlam quiche wlasnie w UK , byc moze dlatego skojarzylo mi się z kuchnią brytyjską;) anyway:P i uwielbiam quiche;)

ooo scones z dzemem truskawowym i clotted cream... mniam mniam. jak juz jestesmy w temacie truskawek i kremu.. to wogole jeden z moich ulubionych ciast - victoria sponge :) tez bardzo szybki do przygotowania, jedyna praca to biszkopt zrobic a potem tylko ubic smietane. rzeczywiscie quiche jest francuski chociaz brytyjczycy uwielbiaja, moja tesciowa robi quiche z mature cheddar i chorizo.

aporushi27 --> a jestes pewna ze jadlas dobre kielbaski? np. odradzam te pakowane w folie typu richmond, one sa rzeczywiscie byle jakie... ale polecam np. tesco finest foods, np te: http://www.mysupermarket.co.uk/tesco-price-comparison/Sausages_And_Burgers/Tesco_Finest_Lincolnshire_Chipolata_Sausages_12_per_pack_375g.html chociaz kazde sa bardzo dobre.

a ja lubie cottage pie special :) z cynamonem ! A z deserow to ostatnio rzucilam sie na Rocky Road (pianki , tofi, czekolada... Czego tam nie ma!), lubie tez brownie i ciasteczka z kawalkami czekolady w srodku.

Aha i jeszcze chicken pie oraz steak and kidney pie (najlepiej samemu zrobic ale pracochlonne) :)

Gość numerowaaaaaa
Roast dinner jest ok, maja dobre serniki i eton mess... Ogolnie nie przepadam za kuchnia brytyjska, jest za ciezka jak na moj gust.

Gość D.BillI
kiełbaski od rzeźnika są pyszne, ale też mi trochę zajęło 'oswojenie się' fish&chips z dobrego take awaya jest nie do pogardzenia, ale lubię pieczyste - jak już tu pisaliście, fish pie, haggis, neeps and tatties, czyli podroby z owieczki, brukiew i pyry;) haggis vege jest nawet lepszy... a ze słodkosci banofee pie, pavlową, sconki i ciasto archewkowe - chociaż to ostatnie to chyba z ameryki przyszło... aż dziwne, że nikt nie lubi curry;)

Gość brytyjka pelna gebaaaaaaaaaa
fiszen czipsa lubie i czasem kebaby od ciapatych :) Pracuje w fabryce i jest git. Umiem tez jezyk czesciowo np helou! Locjor nejm? Ju okej? O rajd!

Gość buty to dla mnie koszmar
Znawczynie kuchni brytyjskiej podajcie mi proszę przepis lub link na takie płaskie ciastka, jakby kruche, ale z ciągnącymi kawałkami toffi i czekolady w środku. Nie pamiętam teraz ich nazwy, ale na pewno wiecie o co chodzi. Płaskie, okrągłe, czekoladowe kruche z dodatkami. Przepis lub link mogą być po polsku lub angielsku, najlepiej jakbyście podały SPRAWDZONY PRZEPIS :)

Gość buty to dla mnie koszmar
Oczywiście że cookies :D Zaćmienie umysłu. Tak chodzi mi o dokładnie te ciastka, ale o jakiś sprawdzony przepis kogoś kto robił, a zwłaszcza intrygują mnie te kawałki tofi. No nic, jak tu nikt ni epoda sprawdzonego to poszukam w google. Dzięki :)