Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piczkaxxxxx

czy wy tez gotujecie ziemniaki bez przykrywki ??

Polecane posty

Gość piczkaxxxxx

bo zauwazylam ze niektóre osoby naleją wody prawie cały gar , na dnie ziemniaki , przykrywki nie ma i sie pyrtoli przez 40 minut, przeciez to marnacja gazu jest , jak tak mozna ? kto mi wytłumaczy ten fenomen ?:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak kogoś stać to
niech sobie gotuje nawet w garze 50l :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piczkaxxxxx
12skitzo z jakiego powodu ? marnuje sie o 1/3 wiecej gazu ale skoro zarabiacie kokosy to se gotujcie a jak na szybko trzeba ziemniaki ugotowac to nie da rady nie ? bo to sie z 40 min pyrta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fasdddddddddddd
Oczywiście z i woda pokrywa ziemniaki i nic poza tym :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bank Spermy
Należy gotować BEZ przykrycia, wody musi być dużo, a do ziemniaków dorzuca się ćwierć surowej cebuli i tak gotuje prawidłowo. Spróbuj kiedyś takich ziemniaków to zrozumiesz...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość CELINECZKALALALA
a po drugie nie powinno się gotować ziemniaków bez przykrywki ponieważ witmina C która znajduję się w ziemniakach jest mało odporna na wysoką temperaturę i wyparowywuje!:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bank Spermy
Dodam, że ja gotuję na parze, na prądzie, w garnku do ryżu i 1kg ziemniaków gotuje mi się 20 min. - a wystarczą do tego dosłownie 2 szklanki wody... zużycie prądu na cykl: 300W.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ziemniaki powinno się
wkładać do już gotującej sie wody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piczkaxxxxx
a własnie bo nawet ogładalam ostatnio w ddtvn ten gruby szukał najlepszych ziemniaków gotuje sie w jak najmniejszej ilosci wody i pod przykryciem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piczkaxxxxx
tak do wrzącej zeby zachowały wartosci odżywcze jak to wam gazu nie szkoda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość CELINECZKALALALA
Przez to ze ktoś gotuje od zimnej wody ziemniaki wszystkie sole mineralne i witaminy są w wodzie którą pozniej wylewasz do zlewu:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bank Spermy
Dlatego najzdrowsze są parowane. Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dotiuszka
piczka do wrzącej wody wrzuca się młode ziemniaczki. Stare tylko do zimnej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja gotuję bez przykrycia .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja zawsze gotuję pod przykrywką :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak jest lepiej jak oglądam Gessler to u niej w tych rewolucjach ziemniaki nigdy nie są przykryte.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak ? A jakoś nigdy nie zwróciłam na to uwagi, szczerze mówiąc. No Gesslerowa chyba wie, co robi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olllo
na chłopski rozum dla tych z trochę mniejszą jego ilością. Bez przykrycia gotujemy jeśli chcemy zredukować ilość wody w potrawie np sosy, zupy. Jeśli chodzi tylko o obróbkę termiczną w określonej temp. potrawy, która jest całkowicie zanurzona w wodzie, która osiąga max 100st.C przy gotowaniu, to takie gotowanie bez przykrywki to tylko strata energii, a jeśli coś ma się szybko zagotować, to także błąd w sztuce. Oczywiście pod przykrywką należy kontrolować intensywność gotowania, aby buzująca woda nie zniszczyła wsadu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Karo
Dnia 12.10.2011 o 21:57, Gość CELINECZKALALALA napisał:

a po drugie nie powinno się gotować ziemniaków bez przykrywki ponieważ witmina C która znajduję się w ziemniakach jest mało odporna na wysoką temperaturę i wyparowywuje!:p

Sama to wymyśliłaś? Zupełnie odwrotnie. Pod przykryciem ginie więcej składników. Wyższa temp. Na logikę ludzie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na logike????
Dnia 12.06.2019 o 15:47, Gość Karo napisał:

Sama to wymyśliłaś? Zupełnie odwrotnie. Pod przykryciem ginie więcej składników. Wyższa temp. Na logikę ludzie. 

Taka "LOGIKA" bez wiedzy i zdrowego rozsądku, to tylko krzywdę może zrobić, Przy normalnym ciśnieniu temperatura gotującej się wody jest dokładnie taka sama - 100 stopni. Nie zależnie czy jest pokrywka czy nieff. Chyba że ktoś gotuje w szybkowarze - ale to zupełnie inna bajka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×