Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jemiolkaodfiolka

dostalam l4 na miesiac i pewnie bedzie przedluzone jak to wyglada z zusem

Polecane posty

Gość jemiolkaodfiolka

z tego co wiem teraz muisze do 7 dni zaniesc l4 pracoddawcy, on mi wyplaca 80% wynagrodzenia a potem placi zus?? tez 80? sory ze pytam ale to moje 1 zwolnienie od 5 lat ;/ eeh

zus chyba płaci po 3 m-cach zwolnienia. I lepiej będzie to wyglądać jak zwolnienie wyślesz pocztą (priorytetowy list + potwierdzenie odbioru) bo skoro możesz zanieść L4 do pracy tzn. nie jesteś aż taka chora :D

Gość jemiolkaodfiolka
hm po 3 miesiacach?? nie rozumiem, no tak zrobie z tym zwolnieniem :) to zus nie placic miesiecznie?? hm tak myslalam

Gość jemiolkaodfiolka
hm dziwne nie spotkalam sie z czyms takim

Gość apaulina
nie pitolcie zakład pracy ejszcze zalezy ilu pracowników zatrudnia płaci za 33 dni potem juz płaci zus

Nie pamiętam ile dokładnie dni, ale około miesiąca jak jesteś na L4, to pracodawca ma prawo wysłać Cię na badanie te pracownicze na Twój koszt. W ramach zdolności do pracy, czy po przebytej chorobie nadal jesteś zdolna do wykonywania tej pracy

Gość elizab
ktoś przede mną ma rację, po 33 dniach pracodawca już nie płaci Zusu, tylko te 80% wynagrodzenia ma prawo zatrudnić kogoś na zastępstwo na twoje miejsce (też od tego zapłaci mniejszy Zus) ale ma cię też prawo odprawić, jeśli osoba będąca na twoim stanowisku będzie lepsza

Gość Ksiegowa
jemioła - L-4 musisz dostarczyć pracodawcy nawet jak będzie wypłacał ZUS. Pracodawca do 33 dni chorobowego wypłaca wynagrodzenie za okres niezdolności do pracy -80% podstawy, a potem albo dalej zakład pracy (jak powyżej 20 pracowników) albo ZUS (jak do 20 prac.) też 80% chyba że jesteś w szpitalu, to mniej. Wypadek albo ciąża - to 100% podstawy od początku.

Gość jemiolkaodfiolka
jestem sama zatrudniona, to biuro, mam zapalenie nadgarstka no nie chce byc kaleka ;/ chcac nie chcac musze byc w domu bo nie umiem pisac, obslugiwac kompa nic, tylko nie wiem kiedy placi mi zus , jak dlugo i ile

Gość jemiolkaodfiolka
jestesm zdowa ale 5 lat pracy przy kompei dało popalic i moja reka jest niesprawna jak narazie ;/ wiec szykuje sie dluzszy pobyt co nie jest mi na reke no ale ...

Gość Ksiegowa
Możesz mieć 172 dni chorobowego na jedną chorobę. ZUS wypłaca od 34 dnia aż do końca w wysokości jak napisałam ci wyżej.

Gość oo szookkk
moja ręka jest niesprawna bo 5 lat przy kompie:) Dziewcze ja pracuje 11 lat przy kompie i nadal mam sprawne rece , oczy napisałas jakbys 30 lat robiła w mękach

Gość jemiolkaodfiolka
aha czyli az do konca l4 zus bedzie mi wyplacal, umowe mam do maja na czas okreslony, dzieki

Gość Ksiegowa
Ja pracuję 18 lat przy kompie i też nigdy na rękę nie narzekałam :P

Gość jemiolkaodfiolka
no widocznie mam slabsze kosci matko boska zas jakies wyrzuty ja sobie tej choroby nie wymyslilam!!!

Gość Ksiegowa
Czyli max do pocz. kwietnia możesz być na L-4 a umowę masz do maja. To oni Ci tej umowy na pewno nie przedłużą...:(

Gość jemiolkaodfiolka
a mnie wcale na tym nie zalezy i tak robie wszystko za najnizsza

Gość Ksiegowa
a co potem będziesz robić?

Gość jemiolkaodfiolka
pzyjme sie gdzie indziej, to chyba nie problem prawda :)

Gość Ksiegowa
mylisz się, słonko :O w przyszłym roku ma być kryzys... :(

Gość jemiolkaodfiolka
no wiesz co w moim biurze jest juz kryzys 2 lata i psycha mi siada i co bede do maja na l4 potem na zasilku dla bezrobotnych a potem sie cos znajdzie

Gość jemiolkaodfiolka
nie chcialabys sluchac non stop ze nawet na twoja wyplate nie maja prawda?? mimo ze jestem tu sama zarabiam 1032 zł i robie wszystko, dziekuje bardzo i tak 5 rok bez zadnych premii

Gość jemiolkaodfiolka
nie moge wziac nawet urlopu, bo na dobra sprawe nie ma mnie nikt zastapic, bo tylko ja sie an tym znam, a jak juz musze to ciagle do mnie wydzwaniaja wierzecie mi wole byc na tym l4

Gość jemiolkaodfiolka
a jezeli mam umowe do konca maja to w czerwcu za maj tez mi zaplaca czy jak to jest??

Gość Ksiegowa
dlaczego nie poszukałaś sobie innej pracy? Rozumiesz, że w przyszłym roku będzie jeszcze trudniej? Ja radziłabym Ci znaleźć coś jeszcze teraz. Zasiłek ci się skończy po pół roku (czy roku) - jak tam u was płacą nie wiem, i zostaniesz na lodzie :(

Gość jemiolkaodfiolka
ale zaraz na lodzie cos na pewno znajde

Gość Ksiegowa
Za maj ci zapłacą, ale musisz chodzić do tej pracy :) I zrobić te badania po chorobowym (takie dodatkowe okresowe jakby) Po chorobowym jest jeszcze świadczenie rehabilitacyjne płatne 70% podstawy - nie wiedziałaś o tym, co? ;)

Gość jemiolkaodfiolka
a dlaczego kochana wazasz ze bedzie jeszze gorzej?? chcac nie chcac i tak mi umowy nie przedluza, a ja nie bede szefostwa szkolila zeby po przyuczeniu mnie wywalili

Gość jemiolkaodfiolka
hehe ksiegowa jestes the best slyszalam cos o tym swiadczeniu ale to chyba ciezko otrzymac co?