Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość filipinkowa mama

czy to autyzm?

Polecane posty

Gość filipinkowa mama

moj syn ma 16 miesięcy.Ruchowo rozwijał się z opóźnieniem- ale teraz jest ok- chodzi jak inne dzieci.Niepokoi mnie to,że po 1. nie mówi sylab ma-ma ta-ta itp, nie mówiąc już o wypowiadaniu tych słów z sensem, po 2. niepokazuje paluszkiem- ani tego co go ciekawi ani tego co poznaje np kotek, piesek po 3. nie nasladuje- widzi,że czeszę go szczotką a gdy sam ją bierze do rak to paluszkami dotyka włosia- nie przykłada do głowy. Ma 16 miesięcy a zachowuje sie jak dziecko 8 misięczne.Chcę z nim oglądać książeczki,ale on tylko kartkuje, nie interesuje go to co w nich mu pokazuję.I jest taki jakiś...mniej uspołeczniony niż inne dzieci- nie interesuje się np synkiem koleżanki, która mnie czasem odwiedza. Mam wrażenie,że inni są mu obojętni- poza mamą ew. tatą czy babcią.

Gość Miraculum5
Autyzm na 100% można rozpoznać po 3 roku życia. Poobserwuj go od strony słuchowej, wzrokowej. Może tu jest jakiś problem.

Gość walkatrwa
w tym wieku dzieci nie interesują inne dzieci, a jedynie najbliższe osoby typu mam, tata, czy właśnie babcia mój syn w tym wieku też tylko kartkował ksiazki i teraz też to robi, tylko troche bardziej się już skupia na obrazkach myślę, ze zachowanie Twojego syna jest całkiem normalne

Gość DD Gniezno
dkładnie, czy dziecko jest akustyczne mozna dopiero poźniej na 10proc zdjagnozowac, dla mnie tez normalnie sie zachowuje, maly jest jeszcze.. a Ty pewnie patrzysz na dziewczynki w jego wieku co spiewaja piosenki, mowia duzo i porównujesz is tad sie martwisz, ale to raczej te dziewczynki za szybko sie rozwijaja a nie twoj syn, na wzystko bedzie pora, a te male suki bym stopowala najchetniej

Miraculum5 CO ? SKAD TAKIE BZDURY ? ADHD MOŻNA ZDIAGNOZOWAĆ PO 3 ROKU ZYCIA a AUTYZM MOZNA JUZ STWIERDZIĆ U DZIECKA ROCZNEGO.NIE GADAJ BZDUR JESLI NIC O TYM NIE WIESZ ! FILIPINKOWA MAMA DZIECKO ZACHOWUJE SIĘ NIEPOKOJĄCO,MAM JESZCZE KILKA INNYCH PYTAŃ,NIE BĘDĘ TU PYTAĆ WIĘC NAPISZ DO MNIE NA EMAILA owca2010@wp.pl

Gość filipinkowa mama
napisałam, bardzo proszę o pomoc

Gość saleminka to ty nie pieprz bzd
ur! ADHD diagnozuje się po 7 roku życia

Gość laura26
autorko nie pisz na maila do Selminki zasranej mądralinki bo wg mnie Twoje dziecko jest jaknajbardziej normalne,nie wymagaj od mniego za wiele.Wszystkie matki ci tu rozsądne napiszą,że masz zdrowe dziecko,żaden tam autyzm.

Gość filipinkowa mama
mam nadzieję,że nie ma, ale w takim razie kiedy nalezy się zacząc martwić?Jak będzie miało półtora roku? Kurczę, znajomych dziecko ma autyzm a własnie tak się objawiał- zero zainteresowania tym co robią inni.Dostawał zabawkę i potrafił się nią bawić nonstop. Później gdy miał 2 lata zaleglości względem rówiesnikow były na tyle duże,że doszli do sedna problemu.Fajnie usłyszeć pocieszenia,ale widzę jak moj mały się różni od innych dzieci.

Gość czy ty
Jeżeli Cię niepokoi zachowanie synka to porozmawiaj z pediatrą najlepiej.

Gość do filipinkowej
mozesz poprosic o konsultacje z psychologiem,neurologiem itp-autyzm stwierdza sie po wielu badaniach,a nie po jednej wizycie u lekarza-spokojnie,moze Twoj maluch jeszcze nie jest gotow na zabawy z dziecmi(dzieci do 3 roku bawia sie obok siebie)-rzadko kiedy bawia sie razem,a jesli tak to bardzo krotko.Moja coreczka ma prawie 3 latka i tez kartkuje ksiązki,czasem nie chce żeby jej pokazywac czy czytac. Pokazywac palcem tez zaczeła pozno,a jest zdrowym dzieckiem-kazde rozwija sie w swoim tempie i tak naprawde dzieci w wieku 5 lat sa "rowne"sobie:))

Gość moim zdaniem jest ok
mój synek też długo niby nie reagował, nie powtarzał wcale a nawet nie patrzył w oczy, co szczególnie mnie niepokoiło itp.... a później nagle się rozgadał od razu pełnymi zdaniami i w ogóle zupełnie się zmienił, to było miesiąc przed 2 urodzinami! ja znam teorię, ze jak dziecko skupia się na jednej stronie rozwoju to zarzuca inne.... autorko może twój syn akurat skupił się na ruchowym rozwoju po prostu! Zawsze możesz iść i spytać lekarza, ale ja bym jeszcze nie panikowała, zdecydowanie ZA WCZEŚNIE!

Gość gość
Moje dziecko rozwija sie inaczej niz inne maluchy. Czasami mam wrazenie ze jest totalnie w swoim swiecie, wybieram sie do lekarza, ale pocieszcie mnie ze to nie autyzm!

Gość gość
Idz do lekarza i sprawdz. Moge CI tez polecic http://terapia-adhd.waw.pl/ - tam sa prawdziwi specjalisci, zdiagnozuja malucha, a jak sie okaże, ze to autyzm - zaproponuja specjlna terapie. POczytaj o tej metodzie.